Στην Ορεστιαδα ο Συλλογος Ηπειρωτων Ροδοπης

Θα συμμετέχει στο 15ο Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας-Θράκης

Το 15ο Ηπειρωτικό Αντάμωμα Μακεδονίας & Θράκης  που κορυφώνεται στις 16 Ιουνίου  αναμένεται και  φέτος πλούσιο σε δράσεις. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Ορεστιάδα. Πάνω από δεκαπέντε  χορευτικά συγκροτήματα θα λάβουν μέρος ενώ οι χορευτές αυτών θα φιλοξενηθούν σε διάφορα ξενοδοχεία όλου του Νόμου.
 
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης ίσως ο αρχαιότερος σύλλογος στην Κομοτηνή θέλοντας να προβάλει στην κοινωνία της πόλης μας και την περιφέρεια μας την πολύχρονη συμμετοχή στην πολιτική, πολιτιστική, οικονομική ζωή του τόπου από το 1920 μέχρι και σήμερα με τέσσερις Δημάρχους επί δεκαετίες ευεργέτες, δωρητές, συνδρομητές σε έργα, συμμετέχοντας με το χορευτικό του σε όλα τα Ανταμώματα θα βρεθεί και στο 15 Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας & Θράκης που φέτος θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 στην Ορεστιάδα.
 
Το Αντάμωμα των Ηπειρωτών είναι μια ευκαιρία, η οποία δίνεται για μια φορά το χρόνο, να ξανασμίξουν όλοι οι Ηπειρώτες της Μακεδονίας και Θράκης που ζουν μακριά από την Ήπειρό και όλοι μαζί σαν φίλοι και συγγενείς, να θυμηθούν τον τόπο καταγωγής τους. Με τους ήχους του κλαρίνου, του λαούτου και με συνοδεία τους τραγουδιστές, όλοι μαζί τραγουδούν για την ξενιτιά, τον έρωτα, την ατέρμονη αγάπη που έχει ο καθένας για τον τόπο του. Έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί τόσα πολλά για τα ηπειρώτικα παραδοσιακά πανηγύρια, αλλά και πάλι δεν αποτυπώνουν τη συναισθηματική αξία που έχουν για όλους. Μικρούς και μεγάλους.
 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτός ο θεσμός των πανηγυριών, που επιβίωσε μέσα από πολέμους, φτώχεια, ξενιτιά, δεν θα πάψει ποτέ να υφίσταται. Και ο λόγος είναι ένας και μοναδικός. Γιατί όλη αυτή η διαδικασία, η τελετουργία πιο συγκεκριμένα, είναι οι ίδιοι οι Ηπειρώτες. Βρίσκεται στις καρδιές τους, στο είναι τους. Πάντα ό,τι και να γίνει, όπου και αν βρίσκονται, η Ήπειρος είναι μέσα τους και τους καλεί να επιστρέψουμε και να ξαναβρεθούν με τους αγαπημένους τους, στον τόπο των προγόνων τους, στο σπίτι τους.

Με πρωτοβουλία της Αδελφότητας Ηπειρωτών Ξάνθης, Χρυσούπολης και Δράμας ξεκίνησε το αντάμωμα πριν από δεκαπέντε χρόνια και από τότε έγινε θεσμός Αξίζει να αναφερθεί ότι η εν λόγω πρωτοβουλία που αποτελεί τη μοναδική εκδήλωση των Ηπειρωτών Αν. Μακεδονίας & Θράκης και τιμάται από χιλιάδες επισκέπτες ενώ η εθελοντική προσφορά των μελών και φίλων του κάθε συλλόγου που το διοργανώνει  για την εξυπηρέτηση του κόσμου είναι πραγματικά συγκινητική.
 
Σκοπός του ανταμώματος είναι η σύσφιξη των σχέσεων των Ηπειρωτών, η μεταλαμπάδευση στους νεότερους της τοπικής παράδοσης και ιστορίας των Ηπειρωτών που ξενιτεύτηκε από τον τόπο και δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή της Μακεδονίας και Θράκη. Οι Ηπειρώτες πιστοί πάντα στις παραδόσεις των προγόνων όπου και αν βρέθηκαν στο διάβα των αιώνων δεν λησμόνησαν ποτέ τα πανηγύρια των περιοχών του τόπου τους. Οι μνήμες που έγιναν βίωμα ακόμα και στις νεότερες γενιές μέσα από τις αφηγήσεις οδήγησαν στην συνέχιση αυτής της παράδοσης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.