Δεν ακολουθουν την αποφαση του πανελληνιου συντονιστικου τα διαγνωστικα κεντρα της Ροδοπης

Στέλιος Κυριαζίδης «Πρόκειται για αυθαίρετη απόφαση η οποία δεν κοινοποιήθηκε στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους»

Τη λήξη της απεργίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αποφάσισε το Συντονιστικό Όργανο των φορέων στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με τους ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων να αποφασίζουν πως λειτουργούν με πληρωμή για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
 
Κατά τη συνεδρίαση την Τετάρτη με τον υπουργό και τον ΕΟΠΥΥ, οι φορείς αποφάσισαν ότι μετά από όσα άκουσαν σταματούν την κινητοποίηση τους, ωστόσο όσοι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ προέρχονται για εξετάσεις θα πρέπει να πληρώνουν την ασφαλιστική τιμή που αναγράφεται στο παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, θα παίρνουν απόδειξη και στη συνέχεια θα επιδιώκουν να εισπράξουν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ
 
Έτσι, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα θα λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο από την Πέμπτη και το μέτρο αυτό θα διατηρηθεί μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.
 
Για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα μίλησε ο κ. Στέλιος Κυριαζίδης, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 7 χρόνια αλλά κορυφώθηκε με την εφαρμογή μέτρων του Rebate και του Clawback, τονίζοντας πως η Πολιτεία έχει θέσει λανθασμένες προτεραιότητες ακολουθώντας κοινωνική πολιτική στην πλάτη των  ιδιωτών. 

Στέλιος Κυριαζίδης «Τα διαγνωστικά κέντρα της Ροδόπης λειτουργούν όπως προηγουμένως καθώς οι κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας μας άφησαν ανικανοποίητους» 

Οι εξελίξεις άφησαν ανικανοποίητο τον κ. Στέλιο Κυριαζίδη, ο οποίος επεσήμανε πως μετά τις επαφές που είχαν τα συνδικαλιστικά όργανα με την πολιτική  ηγεσία  του Υπουργείου  δεν προέκυψε κάτι σημαντικό, καθώς ελήφθη μια απόφαση που κοινοποιήθηκε μέσω ορισμένων Μέσων Ενημέρωσης, η οποία δεν ήταν η ιδανική. «Θα εισπράττουμε από τους ασθενείς το 85% της αξίας της εξέτασης και θα αφήνουμε το υπόλοιπο 15% που ήταν η συμμετοχή τους, για το οποίο οι ασθενείς θα απευθύνονται στις Δομές του ΕΟΠΠΥ για να ζητάνε τα χρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριαζίδης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως  «μία αυθαίρετη απόφαση» η οποία  δεν κοινοποιήθηκε στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και για αυτό αποφάσισαν να λειτουργήσουν όπως προηγουμένως. «Εδώ λειτουργούμε όπως προγενέστερα, έρχεται δηλαδή ο ασθενής με το παραπεμπτικό του ΕΟΠΠΥ και πληρώνει τη συμμετοχή του» αποκάλυψε ο κ. Κυριαζίδης καθώς διερωτήθηκε «πώς θα έχει τη δυνατότητα ο ΕΟΠΠΥ  να πληρώνει τους ασθενείς της εξέτασης και δεν την έχει στου παρόχους» προβλέποντας πως οι ασθενείς θα πήγαιναν με την απόδειξη και δεν θα εισέπρατταν τίποτα. «Δεν έχουμε λάβει επίσημη απάντηση και δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο, καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Παρόλα αυτά ήταν σκόπιμη αυτή η κινητοποίηση για να λάβουν υπόψιν τους και οι επόμενοι ποιο είναι το πρόβλημα, το οποίο είναι υπαρκτό» επισήμανε ο κ. Κυριαζίδης ρίχνοντας την ευθύνη στην εφαρμογή των δύο μέτρων του Rebate και του Clawback «τα οποία στην ουσία μειώνουν τα έσοδα μας στο 70%». 

«Είμαστε ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα και πληρώνουμε τη ζημιά» 

Επιπλέον ο κ. Κυριαζίδης επισήμανε πως δεν μπορούν να συνεχίσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες κατηγορώντας το κράτος πως κάνει κοινωνική πολιτική στην πλάτη των ιδιωτών. «Εμείς είμαστε ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα αυτήν και πληρώνουμε τη ζημιά με δεδομένο πως η αξία για τη δημόσια υγεία είναι υπολογισμένη και είναι πολύ κατώτερη των κανονικών αναγκών» επισήμανε ο κ.Κυριαζίδης εξηγώντας πως οι δαπάνες για την πρωτοβάθμια υγεία ανέρχονται στα 485 εκ. σε όλη την επικράτεια και ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΠΥ είναι τόσο ελλειμματικός που η απόκλιση του είναι 150 εκ. «Πρέπει στην ουσία να πληρώσουμε από την τσέπη μας, καθώς αυτά που καλούμαστε να επιστρέψουμε είναι ανυπόφορα και οδηγούν στο κλείσιμο των εργαστηρίων» υπογράμμισε ο κ. Κυριαζίδης ζητώντας από το κοινό να μην ληφθεί αυτή η αντίδραση σαν εκβιασμός αλλά  σαν ένα  υπαρκτό πρόβλημα, για το οποίο  βάζουν πλάτη εδώ και 7 χρόνια με το υπουργείο να κωφεύει. «Το πρόβλημα δεν τελειώνει και ούτε μπορούμε να κάνουμε δωρεάν τις εξετάσεις» τόνισε ο κ. Κυριαζίδης. 

«Η κοινωνική πολιτική γίνεται στην πλάτη μας» 

Παράλληλα ο ίδιος έστρεψε τα βέλη του κατά της πολιτικής ηγεσίας, επισημαίνοντας πως «η κοινωνική πολιτική δεν είναι ρεαλιστική» προτείνοντας μία σειρά  μεταρρυθμίσεων στην πρωτοβάθμια υγεία με στόχο να εξοικονομηθούν χρήματα από τις δαπάνες στην νοσοκομειακή περίθαλψη και την φαρμακευτική δαπάνη. «Η χώρα μας συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες ως προς το ύψος δαπανών για νοσοκομειακή δαπάνη και περίθαλψη παρόλα αυτά  διατηρεί πολύ χαμηλά ποσοστά δαπανών για εξωνοσοκομειακή φροντίδα» επισήμανε ο κ. Κυριαζίδης στεκόμενος στην ανάγκη να υπολογιστούν  σοβαρά και να ληφθούν μέτρα με τα οποία να εξοικονομηθούν κονδύλια ως προς την επένδυση της προληπτικής φροντίδας των ασφαλισμένων. «Είναι αλήθεια πως η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των δημόσιων δομών είναι χαμηλή και μένουν υψηλά οι ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες και με αυτόν τον τρόπο αναγκάζεται ο κόσμος να πληρώνει στις ιδιωτικές δομές από την τσέπη του για να κάνει εξετάσεις στις κλινικές» συμπέρανε ο κ. Κυριαζίδης χαρακτηρίζοντας το σύστημα υγείας  ακριβό και αναποτελεσματικό με υψηλά ποσοστά στους παρόχους του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.