Εξι αναφορες μεσα σε τρεις μηνες στον Συνηγορο του Φοιτητη του ΔΠΘ

Αγκάλιασε η φοιτητική κοινότητα αλλά και το πανεπιστήμιο το νέο θεσμό

Με σταθερά βήματα προχωρά ο θεσμός του Συνηγόρου του Φοιτητή, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που ξεκίνησε την επιτέλεση του έργου του από τον Μάρτιο και ήδη έχουν γίνει αναφορές, αλλά και έχει υπάρξει ενδιαφέρον από τους φοιτητές για το πώς μπορεί να τους βοηθήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.
 
Πρώτη Συνήγορος του Φοιτητή ορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του Δ.Π.Θ. η κ. Λευκή Κιοσσέ-Παυλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ.
 
Με την αναγγελία του ορισμού Συνηγόρου Φοιτητή, υπήρξαν τέσσερις αναφορές, ενώ συνολικά μέχρι σήμερα έχουν γίνει έξι αναφορές. Παράλληλα πολλοί είναι οι φοιτητές που έρχονται σε επαφή με το γραφείο με απορίες και ερωτήσεις για τη δυνατότητα προσφυγής σε αυτό.
 

Οι αρμοδιότητες του Συνηγόρου

 
Να υπενθυμίσουμε πως ο Συνήγορος του Φοιτητή διερευνά υποθέσεις, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αναφορά φοιτητή, και διαμεσολαβεί στα αρμόδια Όργανα του Ιδρύματος για την επίλυσή τους.
 
Μπορεί μάλιστα να ζητά από τις υπηρεσίες του Ιδρύματος κάθε πληροφορία, έγγραφο ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο για την υπόθεση, να εξετάζει πρόσωπα, να ενεργεί αυτοψία και να παραγγέλλει πραγματογνωμοσύνη.
 
Αν διαπιστώσει ότι σε συγκεκριμένη υπόθεση δεν τηρείται η νομιμότητα, ότι παρατηρούνται φαινόμενα κακοδιοίκησης ή διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, συντάσσει πόρισμα το οποίο γνωστοποιεί στον Καθηγητή τον οποίον αφορά ή την αρμόδια διοικητική υπηρεσία και τον φοιτητή που υπέβαλε την αναφορά και διαμεσολαβεί με κάθε πρόσφορο τρόπο για την επίλυση του προβλήματος.
 
Μπορεί τέλος με πράξη του να θέτει στο αρχείο αναφορά που κρίνεται προδήλως αόριστη, αβάσιμη ή αστήρικτη, ενώ σε περίπτωση που κρίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος διαβιβάζει την υπόθεση στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο.
 
Να σημειωθεί, κάτι που διευκρινίστηκε από την αρχή της λειτουργίας του γραφείου, πως ο Συνήγορος του φοιτητή δεν έχει αρμοδιότητα σε θέματα εξετάσεων και βαθμολογίας των φοιτητών.
 

Τέσσερις αναφορές την πρώτη εβδομάδα

 
Το γραφείο ξεκίνησε γρήγορα την λειτουργία του γιατί, όπως ανέφερε η κ. Κιοσσέ από την πρώτη εβδομάδα δέχτηκαν τέσσερις αναφορές, δημιουργώντας ανησυχία ότι ο φόρτος θα ήταν μεγάλος, όμως τελικά μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί έξι αναφορές.
 
Εξ αυτών βέβαια οι δύο ήταν αβάσιμες, για αυτό και τέθηκαν στο αρχείο. Επιλύθηκε μία αναφορά που αφορούσε τμήμα εκτός Κομοτηνής, με την διοίκηση να συμμορφώνεται μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου, ενώ μία αναφορά δεν επιλύθηκε στο μέτρο που ήθελε η καταγγέλλουσα, μιας και υπήρχαν ζητήματα δαπανών του πανεπιστημίου, ενώ δύο βρίσκονται σε εξέλιξη.
 
Όπως εξήγησε η κ. Κιοσσέ, οι φοιτητές γνώρισαν άμεσα την λειτουργία του Συνηγόρου, κυρίως γιατί το πανεπιστήμιο φρόντισε να ενημερώσει άμεσα όλα τα τμήματα, τις γραμματείες και τους φοιτητικούς συλλόγους τους.
 
Επίσης οι φοιτητές κατανόησαν και τις αρμοδιότητες του γραφείου, και έχουν έρθει σε επαφή τόσο με την ίδια όσο και τη γραμματεία του Συνηγόρου, για διευκρινήσεις και απορίες.
 
Η κ. Κιοσσέ θεωρεί πως σε αυτό το σύντομο χρόνο που έχει λειτουργήσει το γραφείο, έχει βοηθήσει τους φοιτητές, χάρη και στην προθυμία της Διοίκησης του πανεπιστημίου να στηρίξει το έργο και να συμμορφωθεί στις επισημάνσεις που έγιναν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.