Εκπαιδευτικος πνευμονας και οχι μονο για τις Σαπες το ΣΔΕ Σαπων

Έκρηξη του ενδιαφέροντος, με 66 εγγραφές την προηγούμενη χρονιά - Πολλοί περισσότεροι οι ενδιαφερόμενοι, περιορίζονται όμως οι δυνατότητες λόγω έλλειψης δρομολογίων

Η απονομή των απολυτηρίων τίτλων στους τελειόφοιτους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σαπών, καθώς και η παρουσίαση των σχεδίων δράσης που πραγματοποίησαν οι μαθητές αυτή τη χρονιά έλαβαν χώρα το απόγευμα της Πέμπτης 27 Ιουνίου, στο πλαίσιο ημερίδας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας με τίτλο «Όλοι ξεχωριστοί – όλοι ίσοι» που διοργάνωσε το σχολείο.
 
Να θυμίσουμε πως τα ΣΔΕ δίνουν τίτλους ισότιμους με απολυτήριο Γυμνασίου, μετά από διετή φοίτηση.
 

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα σχέδια δράσης από ομάδες των μαθητών, που συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό, σε ένα σχολείο, που άνοιξε ορίζοντες για αυτούς.
 
Άλλωστε για πρώτη φορά μετά από χρόνια, το σχολείο έχει αυξήσει σημαντικά τους μαθητές του, με περίπου 10 μαθητές στο δεύτερο έτος αλλά 66 μαθητές να ξεκινούν τη χρονιά στο πρώτο έτος.
 

Σημαντικό το ενδιαφέρον φέτος

 

Φέτος είχαν 5 αποφοιτήσαντες, 3 που χρωστούν εξάμηνο, και 10 οι οποίοι διέκοψαν στα μέσα της χρονιάς, κυρίως για λόγους εργασίας, σημείωσε ο Διευθυντής του ΣΔΕ Σαπών κ. Μιχάλης Αναγνωστόπουλος, όμως είχαν μεγάλη εισροή μαθητών στην πρώτη χρονιά.
 
Φέτος είχαν πάρα πολλές εγγραφές στην πρώτη χρονιά, και από αυτές μπόρεσαν να πάρουν μόνο 66 μαθητές, με γνώμονα όσους μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στην μετακίνησή τους με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δηλαδή από οικισμούς επάνω στην εθνική οδό Κομοτηνής- Σαπών Αλεξανδρούπολης, μιας και το σχολείο λειτουργεί από τις 5 μέχρι τις 8:30 και αυτές τις ώρες είναι η μοναδική δίοδος που έχει συγκοινωνία το απόγευμα.


 
Ο μεγάλος αριθμός εγγραφών οφείλεται, σύμφωνα με τον Διευθυντή, στο γεγονός ότι για να λάβει κάποιος το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης πρέπει να φοιτά στο σχολείο αν δεν έχει πάρει το απολυτήριο Γυμνασίου.
 
Όμως μετά την εγγραφή ξεκινά ένα νέο «στοίχημα» για τους καθηγητές του σχολείου, αυτό της παραμονής των μαθητών, με τον κ. Αναγνωστόπουλο να παρατηρεί πως όταν όλοι αυτοί ήρθαν, έμειναν και ολοκλήρωσαν τουλάχιστον το πρώτο έτος. «Αυτό ήταν το μεγάλο επίτευγμά μας, και για αυτό είμαστε περήφανοι, ότι κρατήσαμε όλο αυτό τον κόσμο να έχει ενδιαφέρον και να έρθει με ενδιαφέρον, με χαρά, για να ακούσει, να μάθει» εκμυστηρεύθηκε ο ίδιος για να συμπληρώσει πως είναι σημαντικό ότι το σχολείο έγινε πιο γνωστό και μειώθηκε ο ενδοιασμός όσων δίσταζαν, και τώρα ήρθαν έκαναν ομάδες, και απέκτησαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
 

Ανάγκη εύρεσης λύσης στο θέμα της μεταφοράς


 
Για την επόμενη χρονιά το ενδιαφέρον συνεχίζει να είναι μεγάλο, όμως αγκάθι αποτελεί το θέμα της μετάβασης στις Σάπες για τα μαθήματα.
 
Στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος έχει υπάρξει μια πρόταση να δημιουργηθεί ένα παράρτημα του ΣΔΕ Σαπών στη Φιλλύρα, μιας και υπάρχουν πάρα πολλές αιτήσεις από την περιοχή, που αδυνατούν να έρθουν στις Σάπες λόγω συγκοινωνίας. Μόνο από τον οικισμό των Νεύρων, υπάρχουν πάνω από 50 αιτήσεις, ενώ υπάρχουν αιτήσεις και από Δαρμένη, Σκάλωμα, Στροφή, Φιλλύρα, Ήπιο. Όμως κατά τον κ. Αναγνωστόπουλο «εάν οι φορείς του τόπου καταφέρουν να συνεννοηθούν ώστε να υπάρχει ένα απογευματινό λεωφορείο που θα καλύπτει τη γραμμή κατά τις ώρες 5-8:30, θα λυθεί το πρόβλημα και χωρίς παράρτημα».
 
Κλείνοντας ο Διευθυντής του ΣΔΕ Σαπών τόνισε πως το Σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας δίνει πολλές ευκαιρίες, μιας και δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να συνδεθούν με την αγορά εργασίας, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, αλλά και δεξιότητες, βοηθώντας τους να νιώσουν καλύτερα για τον εαυτό τους. «Είναι όμως και μια μεγάλη ανάσα για τον τόπο, μιας και 66 άτομα καθημερινά κυκλοφορούν στους δρόμους των Σαπών, και αυτό θα πρέπει να προσέξουν οι φορείς γιατί το σχολείο αυτό αποτελεί ένα πνεύμονα για την περιοχή, δίνοντας ζωή στον τόπο» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.