Πιεζει για την Παλια Νομικη το ΔΠΘ

Την περαιτέρω χρήση τους για τουλάχιστον ακόμα 20 χρόνια ζητά από το Δήμο Κομοτηνής το Πανεπιστήμιο - Σύσκεψη με νυν και νέους επικεφαλής θα συγκαλέσει για το θέμα ο Δήμαρχος Κομοτηνής

Την πρόθεσή του να συγκαλέσει σύσκεψη με τους επικεφαλής των νυν και των επόμενων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να καθοριστεί η στάση του Δήμου απέναντι στο αίτημα του ΔΠΘ για παραχώρηση για 20 χρόνια του κτιριακού συγκροτήματος της Παλιάς Νομικής, σε συνδυασμό με την ένταξή του σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της Τετάρτης 10 Ιουλίου ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης.
 
Να υπενθυμίσουμε πως το ΔΠΘ είχε καταθέσει αίτημα συναίνεσης από το Δήμο για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, χωρίς όμως να καθορίζει το διάστημα για το οποίο θέλει να συνεχίσει την χρήση τους.
 
Το αίτημα όμως δεν συζητήθηκε σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, μιας και ο Δήμος επιθυμεί τη χρήση των κτιρίων, τα οποία του ανήκουν, όταν οι σχολές που λειτουργούν σήμερα σε αυτό θα μετακινηθούν στο καινούριο κτίριο που θα χτιστεί στην Πανεπιστημιούπολη.
 
Για αυτό και είχε αναβάλλει το θέμα όταν είχε εισαχθεί προς συζήτηση, περιμένοντας διευκρινήσεις για το χρόνο αυτό.
 
Η απάντηση ήρθε σε μορφή εγγράφου προς το Δήμο Κομοτηνής το μεσημέρι της Τετάρτης, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη επιχειρεί να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα της συνέχισης της χρήσης από το ΔΠΘ του συγκροτήματος της παλιάς Νομικής, εξαιτίας της ίδρυσης νέων τμημάτων.
 
Όπως σημείωσε, παρά τη μεγάλη επιτυχία του ΔΠΘ να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για την κατασκευή νέου κτιρίου για τις σχολές του, το πανεπιστήμιο επιθυμεί να συνεχίσει η παραχώρηση για χρονικό διάστημα 20 ετών, με δυνατότητα επανεξέτασης του θέματος από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο.
 
Για αυτό και με το νέο έγγραφο ζητούν την παραχώρηση χρήσης για 20 χρόνια, και την συναίνεση του Δήμου για την υποβολή πρότασης ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.
 
Το αίτημα έχει το χαρακτήρα του επείγοντος, γιατί ενώ η προθεσμία από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για το πρόγραμμα, που απευθύνεται αποκλειστικά σε πανεπιστήμια, λήγει στο τέλος του χρόνου, το έργο έχει άμεση αξιολόγηση, που σημαίνει ότι το ποσό είναι συγκεκριμένο, και έχουν προτεραιότητα όσοι υποβάλλουν νωρίτερα πλήρεις προτάσεις.
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορούσε να πάρει απόφαση την Τετάρτη μιας και το έγγραφο ήρθε μόλις το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Και ενώ ο κ. Πετρίδης θεωρεί οξύμωρο να καλείται να πάρει μια τέτοια απόφαση ένα απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, τόνισε πως όντως οι διαδικασίες των προγραμμάτων αυτών σημαίνουν πως καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει την απόρριψη. Για αυτό και πρότεινε να γίνει μια συζήτηση για το θέμα με τη συμμετοχή των επικεφαλής τόσο των νυν όσο και των επόμενων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, και να ληφθεί η τελική απόφαση το συντομότερο δυνατό.
 
Η ευθύνη, τόνισε, είναι διπλή, γιατί αφενός είναι δεδομένη η αναγκαιότητα των σχολικών μονάδων, και ο δήμος είχε επενδύσει στην απελευθέρωση του χώρου, αφετέρου είναι μια ευκαιρία και για το ΔΠΘ και για τα κτίρια να αποκτήσουν μια σύγχρονη ενεργειακή θωράκιση.
 
Σε ερώτημα για τον χρόνο παραχώρησης, σημείωσε πως σε παρόμοια προγράμματα, το κτίριο πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται από τον δικαιούχο, και με δεδομένο ότι τέτοια έργα παίρνουν συνήθως τουλάχιστον μια πενταετία μέχρι την τελευταία πληρωμή, θα μελετήσουν τις επόμενες μέρες το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ώστε να ξέρουν τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για να εγκριθεί η παραχώρηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.