Μπρος γκρεμος και πισω ρεμα για την εφαρμογη της διχρονης προσχολικης εκπαιδευσης

Της έκδοσης

Να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι υπαρκτά τα προβλήματα εξεύρεσης αιθουσών για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης έχει ζητήσει το Υπουργείο Παιδείας, από τους Περιφερειακούς Διευθυντές εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα όσα είπε η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως προς τη ΔΟΕ.
 
Να υπενθυμίσουμε πως στους δήμους που καλούνται να εφαρμόσουν από το Σεπτέμβριο τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση είναι και οι Δήμοι Κομοτηνής και Αρριανών.
 
Ειδικότερα δε στο Δήμο Κομοτηνής, ο Δήμος έχει σταθεί αντίθετος στην άμεση εφαρμογή της, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν επαρκούν οι αίθουσες, ενώ όπως αναφέραμε πρόσφατα, έχει υπάρξει αίτημα για την τοποθέτηση συνολικά 10 αίθουσες προκάτ σε νηπιαγωγεία σε όλη την Κομοτηνή (σε ένα μάλιστα, υπάρχει αίτημα για 3 προκάτ)
 
Ο έλεγχος των περιφερειακών Διευθυντών θα ολοκληρωθεί σύντομα, σύμφωνα με την Υπουργό, που τόνισε πως εφόσον, τελικά, διαπιστωθεί ότι σε κάποιους Δήμους υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα που αφορούν την εξεύρεση αιθουσών, θα εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό νομοθετική ρύθμιση ένταξής τους στο τρίτο έτος εφαρμογής, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος επίλυσης αυτών των προβλημάτων.
 
Εδώ βέβαια δημιουργείται το ερώτημα αν οι προκάτ αίθουσες θεωρούνται ικανοποιητικές ή όχι, κάτι που μάλλον θα κρίνει και την τελική εισήγηση των Διευθυντών.
 
Αν δεν θεωρηθούν ικανές, η εφαρμογή της δίχρονης εκπαίδευσης θα πάει πίσω ένα χρόνο, κάτι που όμως φοβούμαστε πως θα δημιουργήσει προβλήματα και στον σχεδιασμό των οικογενειών, αλλά και στο οικονομικό κομμάτι.
 
Και αυτό γιατί, εκτός και αν κάνουμε μεγάλο λάθος, στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, που χρηματοδοτεί μεγάλο μέρος των ωφελούμενων στους παιδικούς σταθμούς, δεν συμμετείχαν οι οικογένειες με παιδιά που αναμένεται να πάνε φέτος στο νηπιαγωγείο.
 
Έτσι αν αναβληθεί για μια χρονιά η δίχρονη προσχολική, έχουν χάσει την ευκαιρία να κάνουν αίτηση, και πλέον ή οι οικογένειες θα πρέπει να πληρώσουν για τον παιδικό σταθμό, ή αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να μην πάνε καθόλου.
 
Εξάλλου ακόμα και αν ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, δεν πιστεύουμε ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις που το Σεπτέμβριο του 2019 χρειαζόταν 10 προκάτ για να καλύψουν τις ανάγκες θα μπορέσουν μέσα σε ένα χρόνο να αυξηθούν τόσο ώστε να καλύψουν τις ανάγκες το Σεπτέμβριο του 2020.
 
Τελικά με τον τρόπο που εφαρμόστηκε η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, φαίνεται πως όλες οι επιλογές είναι δύσκολες, εκτός βέβαια, και αν τον επόμενο χρόνο η κυβέρνηση ανακαλύψει κονδύλια για να επιδοθεί σε ένα κατασκευαστικό οργασμό σχολικών στεγών. Που δεν το βλέπουμε…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.