Προσαρμογη… εν ταχει για τον Δημητρη Χαριτου στη νεα Βουλη

Πρώτη φορά βουλευτής, ξεκίνησε να μαθαίνει την καθημερινότητα της Βουλής και να ξεδιαλύνει τη δράση του εντός και εκτός της - «Στις προγραμματικές δηλώσεις, φάνηκε το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην Αττική και την Αθήνα, με την επαρχία να είναι αόρατη»

Με φόρα μπήκε στα νέα του καθήκοντα ο νεότερος, από άποψη θητείας, βουλευτής της Ροδόπης, ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος σε αντίθεση με τους άλλους δύο συναδέρφους του από τη Ροδόπη, κάθεται για πρώτη φορά στα έδρανα της Βουλής.
 
Ο ίδιος περιγράφει την εμπειρία ως πρωτόγνωρη, όμως μέσα στον κυκεώνα της προσαρμογής συμμετείχε στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, στην οποία δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, μαζί με όλο του το κόμμα, έχοντας σοβαρές επιφυλάξεις τόσο για όσα λέχθηκαν, όσο για όσα δεν ειπώθηκαν εντός της βουλής.
 
Όπως αναφέρει, η εμπειρία είναι πρωτόγνωρη, μιας και στο κοινοβούλιο συζητιούνται όλα, αποφασίζονται οι πολιτικές και οι εξελίξεις, όμως χρειάζεται χρόνος για την προσαρμογή στην καινούρια πραγματικότητα, ώστε να δει πώς θα παρέμβει για να έχει τα μέγιστα αποτελέσματα.
 
Ευχαρίστησε για ακόμα μια φορά τους συμπολίτες του από τη Ροδόπη για την μεγάλη τιμή που του έκαναν να εκπροσωπήσει την περιοχή στο Εθνικό κοινοβούλιο, διαβεβαιώνοντας πως όπως κινήθηκε μέχρι τώρα, με βάση τις αξίες και τις αρχές του, θα συνεχίσει για να υπηρετήσει τις ανάγκες του τόπου και τα συμφέροντα της Ροδόπης. 

Απογοήτευση από τις προγραμματικές δηλώσεις 

Βέβαια η προσαρμογή αυτή γίνεται εν τάχει, μιας και η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις απασχόλησε το σώμα τις τρείς πρώτες ημέρες ύπαρξης της νέας βουλής.
 
Ο κ. Χαρίτου θεωρεί πως η διαδικασία έδωσε τη δυνατότητα στην κοινωνία να δει πώς θα κινηθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα, τονίζοντας πως οι προγραμματικές δηλώσεις κρίνονται τόσο από όσα λέγονται, όσο και από αυτά που επιμελώς κρύβονται, παρά τις επίμονες προσπάθειες για να υπάρξουν απαντήσεις.
 
Όσο για όσα λέχθηκαν, θεωρεί πως είναι σε λάθος κατεύθυνση, και παρά το κλίμα θριαμβολογίας που προσπάθησε να διαμορφωθεί κυρίως με τη ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ, όλες οι άλλες ρυθμίσεις που αφορούν το 2020, προϋποθέτουν δημοσιονομικό χώρο, που δεν θεωρεί πως μπορούν να επιτευχθούν με πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5%. Και αυτό γιατί οι παροχές θα κοστίσουν περίπου 2 δις ευρώ, και δημιουργείται το ερώτημα από πού θα εξασφαλιστούν αυτοί οι πόροι.
 
Έτσι ή θα πρέπει κανείς, όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτου, να πιστέψει ότι σε έξι μήνες θα υπάρξει ανάπτυξη της τάξης του 4% για να καλυφθεί αυτός ο χώρος, ή θα υπάρξουν άλλου είδους ρυθμίσεις.
 
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κάτι που οι θεσμοί  αντιλαμβάνονται ως μείωση του αφορολόγητου, την οποία ανέτρεψε η προηγούμενη κυβέρνηση.
 
Επίσης δεν απαντήθηκε τι θα γίνει με τις νομοθετικές ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η 13η σύνταξη, η μείωση στο 50% της προκαταβολής για τις επιχειρήσεις, αλλά και το μέλλον κοινωνικών παροχών όπως το εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και επιδόματα κυρίως για τα νέα ζευγάρια.
 
«Υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά από πού θα προέρθει αυτός ο δημοσιονομικός χώρος» σημείωσε ο βουλευτής Ροδόπης, με τις απαντήσεις να θεωρεί πως θα έρθουν το φθινόπωρο, όταν και θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός για το 2020.
 
Παράλληλα φαίνεται ότι προχωρά η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με την πώληση, με πάτημα τη σωτηρία της, των πιο κερδοφόρων τμημάτων της, των δικτύων διανομής, ενώ δεν έχει αποκλειστεί και η αύξηση των τιμών της κατανάλωσης.
 
Αφού τη σώσουν, σημείωσε, μάλλον το υπόλοιπο θα δοθεί σε ιδιώτες, κάτι το οποίο δημιουργεί ανησυχία, όπως ανησυχητική θεωρεί ότι είναι και η κατάργηση όλων των Γενικών διευθυντών στα υπουργεία, που στέλνει μήνυμα ότι θα επιστρέψει το παλιό πελατειακό κράτος, σημειώνοντας πως υπάρχει η επετηρίδα των επιτελικών στελεχών της δημόσιας διοίκησης, από την οποία μπορούν να στελεχώνονται πλέον οι γενικές γραμματείες.
 
«Όλα αυτά τα παρακολουθούμε με προσοχή, ώστε να αποτρέψουμε τέτοιες ανησυχητικές εξελίξεις» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτου. 

Απαραίτητη η στήριξη της περιφέρειας 

Ο ίδιος βέβαια έχει ξεκινήσει ήδη να κινείται στο πλαίσιο της βουλευτικής του ιδιότητας και εκτός Βουλής, πραγματοποιώντας επίσκεψη στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για την επιτάχυνση των διαδικασιών στην περιοχή μας μετά το καταστροφικό χαλάζι των προηγούμενων ημερών, καταθέτοντας τις προτάσεις του για αυτό. Μάλιστα έγινε μέλος της διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, όμως δεν θα περιοριστεί στην επιτροπή, συμμετέχοντας και στις συζητήσεις στην ολομέλεια, αλλά και εκτός αυτής, γιατί θεωρεί πως υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στη Ροδόπη, αλλά και όλη την περιφέρεια.
 
Θεωρεί δε ανησυχητικό για την περιφέρεια γενικότερα το γεγονός ότι στις προγραμματικές δηλώσεις, φάνηκε το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην Αττική και την Αθήνα, με την επαρχία να είναι αόρατη.
 
Άλλωστε όλα τα εμβληματικά έργα που ανακοινώθηκαν περιστρέφονται γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η αγροτοδιατροφική μονάδα στο Τατόι, τη στιγμή που οι ανάγκες στην επαρχία είναι τεράστιες για μεγάλα ζωτικά έργα, χωρίς όμως το ανάλογο ενδιαφέρον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.