Μεγας χορηγος της προεδριας της Φινλανδιας, η BMW!!!

Της έκδοσης

Προχωράμε, άραγε προς τα πού; Από ανακοίνωση του δημοσιογράφου και ευρωβουλευτή πλέον του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Κώστα Αρβανίτη, κατανοήσαμε ότι πολλά είναι τα νέα στοιχεία που αφορούν στη δημοκρατία μας και διαφοροποιούν τελείως το περιεχόμενό της. Από την ανακοίνωση αυτή έτσι μάθαμε ότι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες αναλαμβάνουν ως χορηγοί των προεδρευουσών χωρών της Ένωσης. Όταν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε έτσι η Ρουμανία χορηγοί της ήταν η Maclaren, η Renault και η Coca-Cola! Τώρα που την προεδρία ανέλαβε η Φινλανδία εταιρικός χορηγός ανέλαβε η BMW!!!
 
Φυσικά η ενημέρωση αυτή είναι αξιοσημείωτη και θέτει άπειρα ζητήματα, ιδιαίτερα στους έλληνες πολίτες που πολύ έχουν κακοπάθει από τα διάφορα «δωράκια» των πολυεθνικών σε πολιτικά στελέχη των διαφόρων κυβερνήσεων,  προκειμένου να προκρίνουν για αγορά τα προϊόντα τους. Τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών αλλά και της Novartis είναι ακόμη νωπά στη μνήμη.
 
Τώρα πώς οι ευρωπαίοι εκπρόσωποί μας δεν έχουν πρόβλημα με τις εταιρικές χορηγίες, ειδικά αν αυτές συνυφαίνονται με μεθόδους ευνοϊκότερης διαχείρισης προς τις αναλαβούσες χρέη χορηγού εταιρείες, ή πολύ καλές μεθόδους έχουν να αντιλαμβάνονται πιθανές διαδρομές μαύρου χρήματος όπως και τις περιπτώσεις καταστρατήγησης του ανταγωνισμού, ή τελικά η δημοκρατία μας είναι πλέον χορηγούμενη, στενά δηλαδή συνδεδεμένη με το κεφάλαιο που όφειλε παραδοσιακά να το ελέγχει, κι αυτό πλέον δεν ενοχλεί κανένα. 
 
Η δημοκρατία μας, αλλά κι εμείς, πού άρα πηγαίνουμε; 
 
Σημειωτέον, όπως καταγράφεται στην ανακοίνωση του νέου ευρωβουλευτή, δεν φαίνεται  «κανείς να εκπλήσσεται που μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντά τους στο επίπεδο του καθορισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής». Αν κι αυτό  που θα έπρεπε «να μας ανησυχεί είναι πως το θεσμικό πλαίσιο, όχι μόνο τους το επιτρέπει, αλλά ενθαρρύνει την ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στις συναλλαγές αυτές. Παρά δε τις σχετικές ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, η Ρουμανική αντιπροσωπεία ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΠΟΤΕ για το μέγεθος και τα ανταλλάγματα της χορηγίας της Coca Cola, όπως και για το κατά πόσο η μεγάλη πολυεθνική επηρέασε την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τους τελευταίους 6 μήνες
 
Εξίσου αξιοσημείωτη με την μη απάντηση, τη σιωπή, της ρουμανικής προεδρίας ως όφειλε για το ζήτημα των χορηγιών που έλαβε  προς τους ευρωβουλευτές που έθεσαν το ερώτημα, είναι και η πληροφορία που ο ίδιος ευρωβουλευτής καταθέτει ότι «97 Ευρωβουλευτές, με επιστολή τους στον Φινλανδό πρωθυπουργό, τον Απρίλη, ζήτησαν να μην αποδεχθεί η Φινλανδία εταιρικές χορηγίες για τη θητεία της», οι οποίοι  όμως ουδόλως  εισακούστηκαν, καθιστώντας  τις εταιρικές χορηγίες «ΣΕ DE FACTO ΘΕΣΜΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ APPARATUS. Το σενάριο που ο ρόλος τους θα αναγνωριστεί επίσημα, μπορεί να φαντάζει δυστοπικό, όμως δεν απέχει όσο θα θέλαμε. Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι δυνάμεις του κεφαλαίου, ήδη ορίζουν υπέρμετρα τις ζωές μας. Πρέπει όλοι να βάλουμε τα όριά μας, πριν το de facto γίνει de jure».
 
Μακάρι  όλοι να βάλουμε εκ νέου τα όριά μας!!! Και η ευρωπαϊκή δημοκρατία μας πρώτη!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.