Ξεκινα σημερα η κυνηγετικη περιοδος

Αυξήθηκε οριζόντια, σε όλη τη χώρα, η κάρπωση του αγριόχοιρου, ως προληπτικό μέτρο για την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων από τη Βουλγαρία

Από σήμερα Τρίτη 20 Αυγούστου θα αντηχήσουν ξανά στις πλαγιές της Ροδόπης και όλης της χώρας οι καραμπίνες των κυνηγών, με το ξεκίνημα της κυνηγετικής περιόδου η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2020.
 
Αυτές τις ημέρες πολλοί είναι οι κυνηγοί οι οποίοι έχουν προσέλθει στα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής για να πάρουν εγκαίρως την απαραίτητη άδεια, ώστε να μπορούν να κυνηγήσουν από την πρώτη μέρα, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Θράκης κ. Παναγιώτη Καραφύλλη, που τόνισε πως όπως φαίνεται, η συμμετοχή των κυνηγών φέτος θα είναι παρόμοια με τις προηγούμενες χρονιές.
 
Ο συνωστισμός οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε σχετική καθυστέρηση στην υπογραφή της Ρυθμιστικής Απόφασης για τη θήρα, και τον συνακόλουθο καθορισμό των συνδρομών των κυνηγών στις Κυνηγετικές Οργανώσεις και τα τέλη που καταβάλλονται υπέρ Δημοσίου, κάτι που έγινε στις αρχές Αυγούστου.
 
Η μεγαλύτερη διαφορά που υπάρχει σε σχέση με πέρυσι, και επηρεάζει την περιοχή μας είναι το γεγονός ότι αυξήθηκε οριζόντια, σε όλη τη χώρα, η κάρπωση του αγριόχοιρου, που θα γίνεται χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο.
 
Αυτό γίνεται προληπτικά και επικουρικά των λοιπών μέτρων που λαμβάνονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα μας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που έχει πλήξει γειτονικές βαλκανικές χώρες και αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα και για την Ελλάδα.
 
Ο κ. Καραφύλλης σημείωσε πως και οι κυνηγοί έχουν ενημερωθεί για το θέμα από τους συλλόγους, έχουν μοιραστεί τα σχετικά φυλλάδια και έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της αφρικανικής Πανώλης, ώστε σε περίπτωση που εντοπιστεί να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
 
Γενικότερα οι κυνηγοί ελπίζουν σε μια ήρεμη κυνηγετική περίοδο, χωρίς προβλήματα και με προσοχή από όλους τους κυνηγούς. 

Τι προβλέπεται στη Ρυθμιστική 

Της έκδοσης της Ρυθμιστικής Απόφασης προηγήθηκαν σχετικές συναντήσεις και αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν υποβάλλει οι Περιβαλλοντικοί Φορείς πανελλήνιας εμβέλειας, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, οι καθ’ ύλη αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, μετά από σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
 
Οι αλλαγές που έγιναν είναι περιορισμένες, έχουν διαχειριστικό χαρακτήρα και δεν θίγουν τον πυρήνα διεξαγωγής της κυνηγετικής δραστηριότητας.
 
Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου καθορίζεται από 20 Αυγούστου 2019 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020.
 
Η νέα Ρυθμιστική Απόφαση διαφοροποιείται στα ακόλουθα σημεία σε σχέση με την περσινή:
 
α) Αυξήθηκε οριζόντια, σε όλη τη χώρα, η κάρπωση του αγριόχοιρου και πλέον η κάρπωση θα γίνεται χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο.
 
Το μέτρο αυτό λαμβάνεται προληπτικά και επικουρικά των λοιπών μέτρων που λαμβάνονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα μας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που έχει πλήξει γειτονικές βαλκανικές χώρες και αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα και για την Ελλάδα.
 
β) Μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι, από τα 10 στα 8 θηρευόμενα πτηνά ανά κυνηγό.
 
Είναι γνωστό ότι για το θέμα αυτό έχουν εκφραστεί διαφορετικές θέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις κυνηγετικές ομοσπονδίες και τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ξεκινούν από τη διατήρηση του αριθμού και φτάνουν μέχρι την πλήρη απαγόρευση. Η μείωση του ημερήσιου ορίου κάρπωσης κατά δύο τρυγόνια είναι ένα πρώτο βήμα της πολιτείας μέχρι τη διεξαγωγή οριστικής μελέτης για το θέμα. Το Υπουργείο θα προχωρήσει στην περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος με ανάθεση σχετικής ερευνητικής μελέτης.
 
γ) Επιτρέπεται η θήρα στις νήσους Γαύδο και Γαυδοπούλα, τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή μέχρι την 30η Νοεμβρίου.
 
Για τις νήσους αυτές ίσχυε πενταετής απαγόρευση, η οποία έληξε. Μετά από πρόταση της τοπικής Δασικής Υπηρεσίας επετράπη η θήρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
 
 Πέραν των ανωτέρω το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε αποδεκτή την πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Κ.Σ.Ε.) για αύξηση κατά πέντε ευρώ της ετήσιας συνδρομής των κυνηγών, που είναι μέλη στους αναγνωρισμένους από το Υπουργείο Κυνηγετικούς Συλλόγους για την έκδοση άδειας θήρας. Η αποδοχή της πρότασης της ΚΣΕ σχετίζεται με την ανάγκη αυξημένης θηροφύλαξης και της απρόσκοπτης εκτέλεσης των σχετικών προγραμμάτων από τους ιδιωτικούς φύλακες Θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.
 
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμά ότι η συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή των ιδιωτικών Φυλάκων Θήρας με το προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών θα είναι ωφέλιμη για την προστασία της άγριας πανίδας και την ορθολογική διαχείριση της θηρευτικής δραστηριότητας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.