Ερχεται νεα ρυθμιση για την αποδοχη κληρονομιας

Οι αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση

Αλλαγές στην αποδοχή κληρονομίας με ρύθμιση οφειλών προς την εφορία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
 
Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης αναμένεται να φτάσουν έως και τις 48, περιλαμβάνοντας και άλλους έκτακτους φόρους ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε φορολογούμενου.
 
Σε ό,τι αφορά τις τακτικές οφειλές, δηλαδή τα χρέη από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει την αύξηση των δόσεων από 12 σε 24 με τον τελικό αριθμό να καθορίζεται βάσει της περιουσίας του οφειλέτη, δηλαδή θα συνδέεται με το δηλωθέν εισόδημα και την κατάσταση των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη.
 
Η ρύθμιση αναμένεται να ανατρέψει το φαινόμενο της αποποίησης κληρονομιάς, που σημειώνεται κατά τα χρόνια της κρίσης. Μάλιστα, µέχρι τις 6 Φεβρουαρίου είχαν κατατεθεί 1.439 αιτήσεις για αποποιήσεις κληρονοµιών, µε τους κληρονόμους να σπεύδουν να «αποτινάξουν» από πάνω τους το βάρος, κυρίως των ακινήτων, αφού συνήθως συνοδεύονται και από χρέη. Οφειλές στην Εφορία, κυρίως δάνεια ή οφειλές στα ασφαλιστικά ταµεία, «βαραίνουν» το ακίνητο που µένει, αφού όταν κάποιος αποδεχθεί µια κληρονοµιά, αποδέχεται και τα χρέη του εκλιπόντος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.