Επιπλεον κινητρα για ενισχυση των ηλεκτρονικων συναλλαγων εξεταζει το οικονομικο επιτελειο

Αλλαγές σε φορολοταρία, κλιμακωτή αύξηση του ποσού για χτίσιμο του αφορολόγητου

Κίνητρα για την περαιτέρω διάδοση και χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με αλλαγές στην φορολοταρία, κλιμακωτή αύξηση του απαιτούμενου ποσού ηλεκτρονικών συναλλαγών για το χτίσιμο του αφορολόγητου καθώς και μείωση του επιτρεπόμενου ποσού των συναλλαγών με μετρητά.
 
Μέτρα την αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στην αγορά επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές όπως έχει αποδειχθεί είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της αύξησης των φορολογικών εσόδων.
 
Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται αλλαγές που φιλοδοξεί να επιφέρουν την ενίσχυση των κινήτρων προς τους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τραπεζικά μέσα για τις πληρωμές τους και όχι μετρητά.
 
Το πρώτο σενάριο που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ και είχαν τεθεί ήδη οι βάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι η αύξηση του ελάχιστου ποσοστού δαπάνης με τραπεζικό μέσο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να τους αποδοθεί η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. . Σήμερα η σχετική κλίμακα είναι 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για το τμήμα εισοδήματος από 10.001 έως 20.000 ευρώ και 20% για το τμήμα εισοδήματος από 20.001 ευρώ και άνω. Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν αύξηση των ποσοστών και διεύρυνση των σχετικών κλιμακίων.
 
Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται την μείωση του ορίου αξίας συναλλαγής πάνω από την οποία είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο. Το όριο αυτό είναι σήμερα 500 ευρώ και εξετάζεται να μειωθεί στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα.
 
Παρεμβάσεις όμως θα γίνουν και στην φορολοταρία προκειμένου αποκτήσει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα την κάνουν πιο ελκυστική. Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ είναι η αύξηση των χρηματικών επάθλων και η παροχή και μη χρηματικών επάθλων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.