Δινουν τα χερια Μετιος – Σιμιτσης;

Σχεδόν τετελεσμένη η σύμπραξη των δύο περιφερειακών παρατάξεων

Σχολιάζαμε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας μας ότι ο εκ νέου περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος κρατά μέχρι στιγμής κλειστά τα χαρτιά του ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξει να ασκήσει τη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ την επόμενη τετραετία. Κι αν επικεντρωθήκαμε στα πρόσωπα που θα επιλέξει για να δώσει διοικητικές αρμοδιότητες τούτο δεν σημαίνει πως το «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» εξασφάλισης της αναγκαίας πλειοψηφίας στο περιφερειακό συμβούλιο δεν είναι εξίσου σημαντικό. Σε αυτό το δεύτερο οι αποκαλύψεις περί των κινήσεων του κ. Μέτιου δεν ήρθαν δια στόματος του ιδίου αλλά ενός ανθυποψηφίου του, του κ. Κωστή Σιμιτσή που μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας» αποκάλυψε πως δέχτηκε κρούση συνεργασίας από τον κ. Μέτιο. Μια κρούση μάλιστα που όπως άφησε να εννοηθεί θα έχει θετική έκβαση, παραπέμποντας ωστόσο στον κ. Μέτιο για τις «επίσημες» ανακοινώσεις.
 
Σύμφωνα με αυτά που δήλωσε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας» ο κ. Σιμιτσής, δέχθηκε πρόσκληση συνεργασίας από τον κ. Μέτιο από την επομένη των εκλογών. Γνωστοποίησε δε ότι «η συζήτηση με τον κ. Μέτιο έχει φτάσει σε βάθος, όμως δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη, γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».
 
Επίσης, είπε πως για τις συζητήσεις που έκανε είχε την έγκριση τόσο του ΚΙΝΑΛ, που τον στήριξε, όσο και των μελών και συνεργατών της παράταξής του.
 
Το μεν κόμμα, κεντρικά, απεφάνθη ότι δεν θέλει να διαμορφώσει ενιαία γραμμή για όλη την χώρα, αφήνοντας τις ίδιες τις παρατάξεις να αποφασίσουν, τα δε μέλη της περιφερειακής παράταξης στην πλειοψηφία τους είτε του έδωσαν «πράσινο φως», είτε δέχθηκαν τη συνεργασία με την παράταξη Μέτιου, αλλά τον τρόπο και τη μορφή συνεργασίας τα άφησαν στην επιλογή των πέντε εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων.
 
Όσο για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτή η συνεργασία ο κ. Σιμιτσής επεσήμανε πως υπάρχει τρεις δυνητικοί: 

  1. Με συναινετική στάση της παράταξής του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο οποίο θα ψηφίζει ή θα συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις της όποιας πλειοψηφίας.
  2. Με συμμετοχή στη βάση προγραμματικής σύγκλισης. Στην περίπτωση αυτή, ο περιφερειάρχης μπορεί να ορίσει ακόμη και θεματικό αντιπεριφερειάρχη από την μειοψηφούσα παράταξη κι έτσι να συμμετέχει στη διοίκηση. Κάθε παράταξη διατηρεί την αυτοτέλειά της μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μπορεί να μην ψηφίζει όλες τις εισηγήσεις, αρθρώνοντας και αντιπολιτευτικό λόγο. «Μου φαίνεται λίγο σαν κοροϊδία», είπε ο κ. Σιμιτσής, «διότι δεν μπορείς να είσαι αντιπολίτευση και να συμμετέχεις στη διοίκηση».
  3. Με σύμπραξη των δύο παρατάξεων. Οι παρατάξεις ενσωματώνονται σε μία και χάνουν απολύτως την διακριτή έκφρασή τους. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο Περιφερειάρχης μπορεί να ορίσει και χωρικό αντιπεριφερειάρχη από την μικρότερη παράταξη. «Βρίσκω περισσότερα θετικά σ’ αυτήν την περίπτωση μορφής συνεργασίας», τόνισε ο κ. Σιμιτσής, και συμπλήρωσε λέγοντας πως «είναι πιο ειλικρινής, διότι, όταν αποφασίσεις να συμμετέχεις στη διοίκηση, πρέπει να συμμετέχεις ενεργητικά μοιραζόμενος και την ευθύνη». 

Ο κ. Σιμιτσής προέκρινε την τρίτη περίπτωση, αυτή της σύμπραξης. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσιεύματα τον θέλουν να καταλαμβάνει τη θέση του Αντιπεριφεριάρχη Καβάλας. Όλα αυτά βέβαια μένει να αποδειχτούν διά των επίσημων ανακοινώσεων και μέχρι τότε κινούνται στη σφαίρα της σεναριολογίας. 

Προς αναζήτηση ακόμη τεσσάρων για την απόλυτη πλειοψηφία 

Να σημειωθεί πάντως, κλείνοντας, πως ακόμη και με την σύμπλευση της «Περιφέρειας σε Δράση» του κ. Σιμιτσή με την πλειοψηφούσα παράταξη της περιφέρειας δεν εξασφαλίζεται η απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο νέο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ. Οι αλλαγές που ψήφισε η νέα κυβέρνηση στον νόμο του Κλεισθένη, επιχειρούν να ενισχύσουν την κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών τούτο όμως δεν σημαίνει  πως απαξιώνεται ο ρόλος του περιφερειακού συμβουλίου. Έτσι η «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» που καταλαμβάνει 17 έδρες στο νέο περιφερειακό συμβούλιο ακόμη και με τη σύμπραξη της «Περιφέρειας σε Δράση», που καταλαμβάνει 5 έδρες, θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλες 4 έδρες προκειμένου να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία (27 έδρες σε σύνολο 51 εδρών) στο νέο περιφερειακό συμβούλιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.