Ο Ροδιτης τιμα τις Κιζδερβενιωτικες ριζες του

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με προσκεκλημένους τους απογόνους του μοναδικού χριστιανού που παρέμεινε στο Κίζδερβεντ

Στο πλαίσιο των εορτασμών και των εκδηλώσεων μνήμης για την Μικρασιατική καταστροφή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη, με έδρα τον οικισμό Ροδίτη του Δήμου Κομοτηνής του Ν. Ροδόπης, την 8η Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα Κυριακή, θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Ροδίτη, στη μνήμη των πεσόντων Κιζδερβενιωτών, που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Τούρκων Κεμαλικών την 14η Σεπτεμβρίου 1920, ημέρα κατά την οποία κάηκε το χωριό Κίζδερβεντ, αλλά και όλων αυτών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προγονικές τους εστίες μετά τη μάχη και αφού φιλοξενήθηκαν στο Ελληνικό στρατόπεδο της Κίου για δύο χρόνια, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, στα πλαίσια της ανταλλαγής των πληθυσμών το 1922.
 
Μέρος των προσφύγων Κιζδερβενιωτών, η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων, τους εγκατέστησε στο χωριό Ροδίτη.
 
Σήμερα στο Ροδίτη διαμένουν περί 35 οικογένειες Κιζδερβενιωτών, ενώ πολλές οικογένειες διαμένουν στην Κομοτηνή και σε άλλα χωριά του νομού μας, πλήθος δε Κιζδερβενιωτών, εγκαταστάθηκαν στους νομούς Ξάνθης, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Πέλλης, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.
 
Ο Σύλλογος Ροδίτη, αισθανόμενος την ανάγκη να τιμήσει τους Κιζδερβενιώτες κατοίκους του οικισμού Ροδίτη, με γνώμονα πάντα την διαφύλαξη της προγονικής ιστορίας των κατοίκων και την μεταλαμπάδευση αυτής στους νέους, πέραν της επιμνημόσυνης δέησης θα διοργανώσει την αναβίωση των εθίμων των Κιζδερβενιωτών (έθιμα γάμου κ.λ.π) και οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με μουσική, τραγούδια και χορευτικά συλλόγων Κιζδερβενιωτών και συλλόγων του νομού μας.
 
Εκτός όλων των καλεσμένων που θα συμμετέχουν, προσκεκλημένοι του Συλλόγου θα είναι μία οικογένεια, κάτοικοι Τουρκίας, απόγονοι του μοναδικού Έλληνα, χριστιανού Κιζδερβενιώτη, που για λόγους ανωτέρους της βούλησής του, δεν κατάφερε να ακολουθήσει τους συμπατριώτες του στο δρόμο της προσφυγιάς για την μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα και παρέμεινε στο Κίζδερβεντ. 

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

8.00-11.00
Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ροδίτη
Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των Κιζδερβενιωτών πεσόντων
Πανηγυρικός της Ημέρας από τη Φαίη Σπίνου
 
11.00-11.15
Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Πλατείας του χωριού από φορείς, συλλόγους και εκπροσώπους της περιοχής μας
 
11.15.11.30
Ομιλία με θέμα «Η αποκατάσταση των προσφύγων στο χωριό Ροδίτης της Ροδόπης το 1923» από τη Βασιλική Φίλιου, Υποψήφια Διδάκτορα στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ
 
12.00-13.00
Αναβίωση Εθίμων και Γάμου της Φρυγίας (Κιζδεβέντ, Μπερμέρ Ογλάν) από Συλλόγους.
Συμμετέχουν: Σύλλογος Μικρασιατών Νικομήδειας «Οι Κιζδερβενιώτες», Σύλλογος Καππαδοκών και Μικρασιατών Ν. Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος», Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη
 
13.00
Γεύμα στο Ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη»
Η μεταφορά θα γίνει με οχήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στην πλατεία θα υπάρχει μπουφές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.