«Η Παιδεια αποκτα ουσιαστικο νοημα οταν δημιουργει πολιτες υπευθυνους και χρησιμους στην κοινωνια»

Ευχές από τη ΝΟΔΕ Ροδόπης για καλή σχολική χρονιά

Στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς απευθύνεται μέσω ανακοίνωσής της η ΝΟΔΕ Ροδόπης με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά που ξεκίνησε χθες. Συνοδευόμενη από τις καθιερωμένες ευχές για καλή σχολική χρονιά η ανακοίνωση θυμίζει πως η σωστή λειτουργία του σχολείου συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της κοινωνίας για να τονίζει πως «η Παιδεία αποκτά ουσιαστικό νόημα όταν δημιουργεί πολίτες υπεύθυνους και χρήσιμους στην κοινωνία».
 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 
«Κάθε χρόνο το άνοιγμα των σχολείων σηματοδοτεί το νέο ξεκίνημα ολόκληρης της κοινωνίας. “Καλή σχολική χρονιά” είναι η καλύτερη ευχή για κάθε παιδί, για κάθε γονέα, για κάθε εκπαιδευτικό.
 
Το σχολείο είναι χώρος κοινωνικοποίησης και μάθησης και η σωστή λειτουργία του συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της κοινωνίας. Σ’ αυτό δεν προσφέρεται μόνο η γνώση, καλλιεργείται παράλληλα το ήθος και τίθενται οι βάσεις των αρχών και των αξιών που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα ολοκληρωμένο πολίτη, όπως είναι οι έννοιες της αριστείας, της φιλομάθειας, της αξιοκρατίας και όχι η λογική της ήσσονος προσπάθειας, και της ημιμάθειας.
 
 Η Παιδεία αποκτά ουσιαστικό νόημα όταν από κοινού με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που προσφέρει, διαμορφώνει ελεύθερη σκέψη, δημοκρατική συνείδηση και υψηλό ήθος, όταν δημιουργεί πολίτες υπεύθυνους και χρήσιμους στην κοινωνία, όταν ενισχύεται ο εθελοντισμός, ο σεβασμός στον άλλο, η δημιουργικότητα, η καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων. Ο ρόλος συνεπώς των σχολείων και των δασκάλων είναι καίριος, γιατί διδάσκουν, παραδειγματίζουν και διαμορφώνουν χαρακτήρες.
 
Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές η νέα σχολική χρονιά να αποτελέσει ένα ακόμη ωφέλιμο και παραγωγικό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης, της πνευματικής καλλιέργειας και της προσωπικής ολοκλήρωσης ώστε να διαμορφώσουν τις καλύτερες δυνατές προοπτικές στη ζωή τους. Στους εκπαιδευτικούς υπομονή, δύναμη και κουράγιο στη δύσκολη και υπεύθυνη διαδικασία μεταλαμπάδευσης της γνώσης στους μαθητές τους και στους γονείς να συνεχίσουν να στηρίζουν την προσπάθεια των μαθητών και να αποτελούν πρότυπα συμπεριφοράς, αξιών και μάθησης για τα παιδιά τους.
 
Καλή σχολική χρονιά, όμορφη, δημιουργική με προκλήσεις, χαρές, επιτυχίες!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.