Εξοικονομω κατ’ οικον ΙΙ: Με το σταγονομετρο οι αιτησεις λογω σχεδον καταρρευσης του πληροφοριακου συστηματος

Εξαντλημένοι οι πόροι της ΠΑΜ-Θ σε λιγότερο από 24 ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας - Αύξηση του προϋπολογισμού εξετάζει το ΥΠΕΝ - Δημήτρης Λουρίκας, πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης «Η ένταξη σε ένα πρόγραμμα με μοναδικό κριτήριο την ταχύτητα κατάθεσης της αίτησης μηδενίζει την προσπάθεια και τον κόπο που καταβάλλει ο μηχανικός»

Με προβλήματα ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο του «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον», καθώς από την πρώτη ώρα λειτουργίας της η πλατφόρμα του προγράμματος ενεργειακής ανακαίνισης νοικοκυριών παρουσίασε προβλήματα.
 
Στο άνοιγμα του πληροφοριακού συστήματος, στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, όλα λειτουργούσαν κανονικά για μία περίπου ώρα, στη συνέχεια ωστόσο, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα, με το σύστημα να παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις, να κολλάει, ακόμα και να μην επιτρέπει στους ενδιαφερομένους να εισάγουν τα στοιχεία τους στο πληροφοριακό σύστημα.
 
Τα προβλήματα αυτά συνεχίστηκαν και μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες, με αρκετούς πολίτες και της Ροδόπης να καταγγέλλουν το γεγονός και στον «ΠτΘ» ζητώντας επίσημες απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι καθώς βασικό κριτήριο της επιλεξιμότητας των αιτήσεων είναι η σειρά υποβολής της. 

Την δυνατότητα επιπλέον πόρων εξετάζει το Υπουργείο 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σε μια πρώτη ανακοίνωσή του, το μεσημέρι της Δευτέρας έδειξε την ανάδοχο εταιρεία ως υπαίτια των καθυστερήσεων, σημειώνοντας πως ήδη στις 12/9 είχε διαβεβαιώσει και εγγράφως για την πλήρη ετοιμότητα του πληροφοριακού συστήματος», ενώ σε δεύτερη ανακοίνωσή του γνωστοποίησε πως «στις 21.30 έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υποβολής για 8.797 αιτήσεις, έχουν δεσμευτεί 118 εκατ. ευρώ και μέσα στην πλατφόρμα βρίσκονται 17.863 χρήστες».
 
«Λόγω της μεγάλης συμμετοχής η πλατφόρμα εξακολουθεί να αποκρίνεται με καθυστέρηση και χρειάζεται υπομονή από τους χρήστες» σημείωνε γνωστοποιώντας επίσης πως «λόγω της ταχύτατης απορρόφησης των προβλεπόμενων πόρων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει τη δυνατότητα να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος» για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας. 

Καλύφθηκαν οι πόροι για την ΠΑΜ-Θ σε λιγότερο από 24 ώρες 

Το πρωί της Τρίτης βρήκε σύμφωνα με τον κ. Λουρίκα το σύστημα «κλειδωμένο» για τους ενδιαφερόμενους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και  Θράκης καθότι καλύφθηκαν οι διαθέσιμοι πόροι, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την εξέταση του αιτήματος αύξησης του προϋπολογισμού για την ΠΑΜ-Θ, δεδομένων και των προαναφερθέντων προβλημάτων. 

Οι προτάσεις του προέδρου του ΤΕΕ προς το Υπουργείο για την επίλυση των προβλημάτων 

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε και πρόταση του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού ο οποίος απέστειλε το πρωί της Τρίτης σειρά προτάσεων για την επίλυση των προβλημάτων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
 
Ο κ. Στασινός κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί με τη λειτουργία της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ζητώντας παράλληλα και την προώθηση της διαδικασίας για να υπάρξουν επιπλέον πόροι τουλάχιστον για τις περιφέρειες τις οποίες ξεκίνησε ήδη η υποβολή των αιτήσεων.
 
«Γνωρίζετε καλά ότι ολόκληρη η αγορά και η κοινωνία ανέμεναν επί μήνες την ενεργοποίηση του Β κύκλου του προγράμματος “εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ” αλλά δυστυχώς, παρά την πολύμηνη προετοιμασία παρουσιάστηκαν και πάλι προβλήματα, τα οποία πρέπει άμεσα να επιλυθούν. Μπορεί αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τον πρώτο κύκλο, το πληροφοριακό σύστημα να μην κατέρρευσε αλλά χαρακτηρίστηκε ήδη από τις πρώτες ώρες της πρώτης ημέρας από πολλά προβλήματα πρόσβασης, όπως και το ΥΠΕΝ αναγνώρισε με τη σχετική χθεσινή του ανακοίνωση, με την οποία ζητούσε από τους χρήστες “υπομονή”» ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως τα προβλήματα αυτά «δεν αφορούν απρόσωπα “κάποιους χρήστες” αλλά προσωπικά χιλιάδες επαγγελματίες και επιστήμονες, στην πλειοψηφία τους μηχανικούς, που για λογαριασμό των πελατών τους ξενυχτούν πάνω από πληκτρολόγια και οθόνες, για να αντικρίσουν αρκετές φορές ένα σύστημα που δεν ανταποκρίνεται». 

Δημήτρης Λουρίκας «Απαραίτητη ανάγκη η επανεξέταση των κριτηρίων ένταξης στο πρόγραμμα» 

Ο ίδιος στάθηκε και στην πίεση που δημιουργείται μεταξύ επαγγελματικών και ιδιοκτητών ακινήτων για κάτι που δεν φέρουν καμία ευθύνη γεγονός το οποίο επεσήμανε και ο κ. Λουρίκας εξηγώντας πως «χιλιάδες μηχανικοί έχουν επωμιστεί τεράστιο φόρτο εργασίας και μεγάλες ευθύνες απέναντι στους πελάτες τους» για να εξηγήσει ακόμα πως θα πρέπει να γίνει μία συνολική επαναξιολόγηση των κριτηρίων καθώς «η επιλογή για την ένταξη σε ένα πρόγραμμα με μοναδικό κριτήριο την ταχύτητα κατάθεσης της αίτησης μηδενίζει την προσπάθεια και τον κόπο που καταβάλλει ο μηχανικός για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης».
 
Ο κ. Λουρίκας στάθηκε και στις υπόλοιπες προτάσεις του προέδρου του ΤΕΕ προς το Υπουργείο επισημαίνοντας πως πέραν της αύξησης των πόρων του προγράμματος θα πρέπει να υπάρξει η πρόβλεψη σε επόμενες φάσεις του προγράμματος για διαφορετική πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα με διαφορετική ημερομηνία ανά Περιφέρεια αλλά και τη βελτίωση των υποδομών και λοιπών παραμέτρων, προεξάρχοντος του λειτουργικού συστήματος ώστε να είναι βεβαιωμένα έτοιμο να δεχτεί τον φόρτο εργασίας που θα υποδεχθεί.
 
Στην περίπτωση δε έγκρισης επιπλέον πόρων ο ίδιος υπεραμύνθηκε της ένταξης όσων προσπάθησαν να καταθέσουν την αίτηση αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω της αδυναμίας πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα, τα στοιχεία των οποίων αποθηκεύονται στην βάση δεδομένων αυτού.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.