Μεγαλεπιβολο σχεδιο αναπλασης της περιοχης γυρω απο την Παλια Νομικη σχεδιαζει ο Δημος Κομοτηνης

Οι πρώτες προτεραιότητες του νέου Αντιδημάρχου τεχνικών έργων και υποδομών Δημήτρη Καρασταύρου

Έμφαση σε έργα που θα βελτιώσουν την  καθημερινότητα των πολιτών, με βελτίωση σε δημόσιους χώρους αλλά και παρεμβάσεις τόσο εντός της πόλης όσο και στους οικισμούς σκοπεύει να κάνει ο νέος Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και υποδομών κ. Δημήτρης Καρασταύρου.
 
Την προηγούμενη περίοδο, σημείωσε ο κ. Καρασταύρου, είχε δοθεί βαρύτητα σε έργα υποδομής που αφορούσαν την δημόσια υγεία και το περιβάλλον, κυρίως σε έργα ύδρευσης μέσω της ΔΕΥΑΚ τόσο εντός της πόλης όσο και στους οικισμούς όπως επίσης έργα κατά κύριο λόγο υπόγεια, και λιγότερο στην επιφάνεια της πόλης και των οικισμών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, αρκετά υπό σχεδιασμό έργα να μην εκτελούνται, λόγω ενδεχόμενων παρεμβάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης που θα τα χαλούσαν.
 
Όμως όλα αυτά τα έργα έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί, και πλέον, με τα άλλα όπως ο αγωγός από το φράγμα της Γρατινής να έχουν δρομολογηθεί, η νέα Δημοτική Αρχή σκοπεύει να ασχοληθεί με αναπλάσεις στην πόλη με γνώμονα τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος το οποίο είναι πιο ευχάριστο, αλλά και πιο λειτουργικό για τους πολίτες.Αυτό σημαίνει πρακτικά την πραγματοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων εντός της πόλης, αξιοποιώντας και δίνοντας μια άλλη εικόνα στους κοινόχρηστους χώρους, τις πλατείες αλλά και οικιστικές παρεμβάσεις σε πιο παραμελημένες περιοχές της Κομοτηνής, συνδέοντας και επεκτείνοντας τα υφιστάμενα έργα.
 
Προτεραιότητά τους είναι να μην μείνει καμία πρόσκληση που αφορά έργα αναξιοποίητη, με μελέτες έτοιμες ανά πάσα στιγμή ώστε όταν ανοίξουν οι προσκλήσεις για χρηματοδότηση, να τις εκμεταλλευτούν στο έπακρο.«Με ενδιαφέρει πολύ, μετά από τόσα σκαψίματα που κάναμε και καταστρέψαμε πολλούς δρόμους ως ΔΕΥΑΚ, να μπούμε σαν τεχνική υπηρεσία του Δήμου στην πόλη, να της δώσουμε άλλο χρώμα και να παρέμβουμε σε σημεία που χρίζουν αλλαγής» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρασταύρου. 

Σχέδιο για σημαντική παρέμβαση στην Παλιά Νομική 

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, αυτή την περίοδο οι υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής προετοιμάζουν την πρόταση που θα υποβληθεί στην πρόσκληση του προγράμματος «ΦιλόΔημος Ι», με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, που αφορά στην υποβολή προτάσεων για τη χρηματοδότηση των δήμων και των περιφερειών της χώρας, με σκοπό την αξιοποίηση/αποκατάσταση ιδιαιτέρως σημαντικών κτιρίων ιδιοκτησίας τους.
 
Η ιδιαιτερότητα της πρόσκλησης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι οι προτάσεις θα πρέπει να ξεπερνούν τα 10 εκ.ευρώ.
 
Αρχικά υπήρξε σκέψη να ενταχθεί η Δημοτική Αγορά, για την οποία υπάρχει μελέτη, όμως ο προϋπολογισμός του έργου είναι πολύ χαμηλότερος από τα 10 εκ. ευρώ, για αυτό και θα περιμένουν να μπει σε άλλη πρόσκληση ή πρόγραμμα.
 
Έτσι με την ανάληψη της νέας Αντιδημαρχίας, οι υπηρεσίες έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου ώστε μέχρι τη λήξη της προθεσμίας σε 1,5 μήνα, να ετοιμάσουν ένα φάκελο που θα αφορά την περιοχή της Παλιάς Νομικής.
 
Ο κ. Καρασταύρου τόνισε πως η προώθηση του έργου δεν σημαίνει πως επιθυμούν, μέχρι να ολοκληρωθούν τα καινούρια κτίρια στην Πανεπιστημιούπολη, να φύγει το ΔΠΘ από αυτά, ενώ τόνισε πως είναι ανοιχτό προς συζήτηση αν ένα μέρος του συμπλέγματος παραμείνει στη χρήση του Πανεπιστημίου, παρόλο που επιθυμούν την χρήση κτισμάτων για να καλύψουν τις κτιριακές ανάγκες που έχει ο Δήμος Κομοτηνής στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
 
Η πρόσκληση αυτή όμως τους δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία να αναπλάσουν όλο το χώρο, ξεκινώντας από τα κτίρια της παλιάς Νομικής, τον πεζόδρομο και τον χώρο των σχολείων, όπου στεγάζονται το 1ο Γυμνάσιο, το κτίριο του μουσείου Καραθεοδωρή και το παλιό γυμνάσιο Αρρένων (σήμερα έδρα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας διεύθυνσης εκπαίδευσης), συνδέοντας τα με το πάρκο της Περιφέρειας αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Θερινό ΔΗΠΕΘΕ, για το οποίο ήδη υπάρχει μελέτη αναβάθμισής του με τη δημιουργία κτιρίων για καμαρίνια.«Μιλάμε για μια περιοχή όπου θα αναδειχθεί ένα ιστορικό κτίριο για την πόλη, η παλιά Νομική, με όλη την περιοχή να αναπλάθεται ώστε να αναδειχθεί» σημείωσε ο κ. Καρασταύρου.
 
Να σημειωθεί πάντως πως οι λεπτομέρειες της συγκεκριμένης ανάπλασης και τι θα προταθεί δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί, μιας και ετοιμάζουν αυτή τη στιγμή το φάκελο μαζί με τις απαραίτητες άδειες και προβλέψεις, ενώ η τελική της μορφή θα προκύψει από τη μελέτη που θα γίνει, μέσω του προγράμματος, το οποίο καλύπτει το κόστος της. Για αυτό και προσπαθούν να κάνουν όσο το δυνατόν πιο ελκυστική την πρόταση, συνδέοντας δράσεις εκπαιδευτικές, κοινωνικές, αθλητικές και πολιτιστικές.
 
Παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν σε όλα σχεδόν τα κτίρια της περιοχής, ενισχύοντας την πρόταση, ώστε να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, για ένα έργο που είναι, όπως παραδέχτηκε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών, μεγαλεπήβολο.
 
Όμως ένα τέτοιο έργο, συνδυαζόμενο με το ιστορικό κέντρο, καθώς και άλλες παρεμβάσεις, όπως ακτινωτοί ποδηλατόδρομοι που θα ενώσουν τον υφιστάμενο με απομακρυσμένες γειτονιές της πόλης, συνδεόμενοι και με τους ποδηλατόδρομους που σχεδιάζει η Περιφέρεια εκτός πόλης, θα μπορέσει να δώσει μια άλλη μορφή στην πόλη. 

Παρεμβάσεις σε όλο το μήκος του Δήμου Κομοτηνής 

Πάντως παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις των υπηρεσιών του Δήμου αυτή την περίοδο έχουν επικεντρωθεί στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης πρότασης, μέσα στα σχέδια της νέας Αντιδημαρχίας υπάρχουν μια σειρά από παρεμβάσεις, σε όλο το μήκος του Δήμου Κομοτηνής.
 
Έτσι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις σε μια σειρά από δημόσιους χώρους, όπως το Πάρκο Αγίας Παρασκευής, το οποίο χρίζει της προσοχής για να γίνει πιο λειτουργικό και πιο φιλικό.
 
Επίσης όμως, σημείωσε ο κ. Καρασταύρου, υπάρχουν και πλατείες που δεν έχουν αγγιχθεί μέχρι σήμερα και πρέπει να αναδειχθούν, διάσπαρτοι κυκλικοί κόμβοι που χρειάζεται να είναι πιο περιβαλλοντικά φιλικοί, αλλά και η είσοδος της πόλης, όπου επίσης χρειάζονται παρεμβάσεις. Αντίστοιχων παρεμβάσεων χρήζουν και δρόμοι και άλλοι χώροι της πόλης, που πολλές φορές έχουν μείνει σημαδεμένοι από τα διάφορα έργα, καθώς και οι οικισμοί.
 
Επιθυμία τους δε είναι τα έργα που θα γίνονται να γίνονται ολοκληρωμένα, με πρόβλεψη για τα λεγόμενα ΟΚΕ (Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας) ώστε να μην έρχεται ένα οργανισμός, αφού έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση, και να σκάβει εκ νέου του χώρο.
 
Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις για το πέρασμα σε έξυπνο οδοφωτισμό, παρόλο που ακόμα διερευνούν τι ακριβώς περιλαμβάνει, ποιο είναι το κόστος και πώς θα χρηματοδοτηθεί.
 
Γενικότερα ο Δήμος Κομοτηνής έχει και στην αναμονή μελέτες για συστήματα έξυπνης πόλης, όπως για παράδειγμα το έξυπνο πάρκινγκ, τα οποία όμως δεν προχώρησαν γιατί περιμένουν την ολοκλήρωση των έργων στους δρόμους και τα πεζοδρόμια αρκετών περιοχών της πόλης που αναπλάθονται μέσω της ΟΧΕ, όπως η περιοχή του Βυζαντινού τείχους, και για την χρηματοδότηση χρειάζεται ένα έτοιμο και λειτουργικό έργο.
 
Το σύστημα για έξυπνο πάρκινγκ αφορά 1.200 θέσεις εντός της πόλης, από το δακτύλιο του ποδηλατοδρόμου μέχρι και άλλες περιοχές ελεγχόμενης στάθμευσης, με τη μελέτη να προβλέπει πάνελ για τις διαθέσιμες θέσεις πάρκινγκ, δυνατότητα πληρωμής με κάρτα, μέσω του κινητού, αλλά και στα μηχανήματα που θα βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία, δυνατότητα ειδοποίησης προς τον πολίτη ότι λήγει ο χρόνος στάθμευσης, αλλά και τον έλεγχο από τους υπαλλήλους του Δήμου ή την αστυνομία. 

Έμφαση σε ΑΠΕ και γεωθερμία 

Επίσης επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις ΑΠΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του Δήμου, ενώ παράλληλα υπάρχουν σκέψεις για την αξιοποίηση του Γεωθερμικού πεδίου της λίμνης Μητρικού, για το οποίο ολοκληρώθηκε η τεχνοοικονομική μελέτη που είχε ζητήσει η ΔΕΥΑΚ, με την επόμενη φάση να απαιτεί δοκιμαστικές γεωτρήσεις ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής θερμοκρασία και η δυνατότητα αξιοποίησης.
 
Το γεωθερμικό πεδίο στη λίμνη Μητρικού (έκτασης 7.000 στρεμμάτων βόρεια της λίμνης), είναι χαμηλής ενθαλπίας, και σύμφωνα με τις μετρήσεις που είχαν γίνει παλιότερα από το ΙΓΜΕ, η θερμοκρασία φτάνει σχετικά χαμηλά, μέχρι τους 40 βαθμούς, (το γεωθερμικό πεδίο του Αριστηνού στην Αλεξανδρούπολη για παράδειγμα προσεγγίζει τους 90 βαθμούς) μία θερμοκρασία που θεωρείται πάντως κατάλληλη για χρήση στη γεωργία.
 
Για αυτό και θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον διερεύνηση των δυνατοτήτων με την τελική μορφή που θα λάβει η αξιοποίηση, που πιθανότατα θα μοιάζει με αυτή που έγινε στο Εράσμιο της Ξάνθης, όπου δημιουργήθηκαν θερμοκήπια για την υδροπονική καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων.
 
Επίσης θετική για την πρωτογενή παραγωγή θα είναι και η κατασκευή του φράγματος των Συμβόλων, για το οποίο έχει κατατεθεί πρόταση στο πρόγραμμα Φιλόδημος, λόγω της δυνατότητας άρδευσης που θα δίνεται για τις καλλιέργειες του Δήμου, κάτι που όμως αν γίνει θα ισχύσει στο απώτερο μέλλον. 

Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου στην παραλιακή ζώνη 

Πέραν αυτών, υπάρχουν και σκέψεις αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Κομοτηνής, ειδικά στην παραλιακή ζώνη, με παρεμβάσεις στους χώρους που έχουν αρμοδιότητα.
 
Με δεδομένο ότι φαίνεται να προχωρά το έργο της ανάπλασης της περιοχής του κάμπινγκ Φαναρίου από την ΕΤΑΔ, με παρεμβάσεις στο κάμπινγκ, την πλαζ αλλά και τη δημιουργία ποδηλατόδρομου, θέλουν ουσιαστικά να συνεχίσουν το έργο, με παρεμβάσεις σε εκτάσεις που ανήκουν στο Δήμο Κομοτηνής, ακόμα και δίπλα στην περιοχή του κάμπινγκ.
 
Όσο για την ίδια την πόλη, πρέπει να ολοκληρωθεί το γενικό πολεοδομικό ώστε να προχωρήσουν και σε επεκτάσεις του πολεοδομικού, «βαριά» εργαλεία όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Καρασταύρου, με μελέτες που καθυστερούν και πρέπει να μην χάσουν χρόνο.
 
Για αυτό και η πολεοδομία ετοιμάζει άμεσα τα τεύχη, για να προχωρήσουν οι μελέτες που χρειάζονται ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πολεοδόμησης των περιοχών γύρω από την Κομοτηνή, για να μπορέσει να δοθεί περισσότερος χώρος στην πόλη, αλλά και επέκταση στις περιοχές της παραλιακής ζώνης, ανάλογα βέβαια και με το τι επιτρέπεται από τη συνθήκη Ραμσάρ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.