Ετοιμοι να συνδραμουν και σε αεροδιασωσεις οι Σαμαρειτες του Ερυθρου Σταυρου Κομοτηνης

Συμμετείχαν σε εκπαίδευση «Επίγειας Υποστήριξης Αεροδιάσωσης»

Το διήμερο 14 και 15 Σεπτεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε, μετά από αίτημα του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής στην κεντρική διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού το οποίο και εγκρίθηκε από τον Προέδρο Αντώνη Αυγερινό, εκπαίδευση των εθελοντών στην  «Επίγεια Υποστήριξη Αεροδιάσωσης» με την συμμετοχή των Περιφερειακών Τμημάτων της Ξάνθης, της Ορεστιάδας, του Διδυμοτείχου και της Κομοτηνής μαζί με την 4η ΕΜΑΚ, τον Ελληνικό Στρατό και την HELLENIC ROTΟRS.
 
Μιλώντας για τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ο κ. Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης, Αρχηγός των Σαμαρειτών Διασωστών Ερυθρού Σταυρού, σημείωσε πως «την πρώτη ημέρα κάναμε όλο το θεωρητικό κομμάτι στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού, η διάρκεια του οποίου ήταν περίπου 12 ώρες και ο σκοπός της εκπαίδευσης αυτής ήταν η επίγεια υποστήριξη αεροδιάσωσης», ενώ συνέχισε, προσθέτοντας πως «την επόμενη ημέρα περάσαμε στο πρακτικό κομμάτι κατευθείαν στο πεδίο. Οι εκπαιδευτές της Hellenic Rotors ήταν συνέχεια μαζί μας, φυσικά και μαζί με τους χειριστές του ελικοπτέρου που εδρεύουν στην Αλεξανδρούπολη. Ξεκινήσαμε την διαδικασία της πρακτικής εκπαίδευσης με τον ελικόπτερο σταθερό και όχι σε ενεργή κατάσταση. Δουλέψαμε όλα τα σενάρια που πρέπει να γνωρίζουν οι διασώστες για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός ελικοπτέρου, ενώ οι πιλότοι της αεροπορίας στρατού όταν ήμασταν έτοιμοι έβαλαν μπροστά το ελικόπτερο και όλα τα σενάρια που εκπαιδευτήκαμε στην θεωρία τα κάναμε σε πραγματικό χρόνο».
 
Στην εκπαίδευση αυτή, όπως διευκρίνισε ο κ. Ιμανιμίδης εντάχθηκε και ο σκύλος-διασώστης, που αποτελεί μέλος του Περιφερειακό Τμήματος Κομοτηνής. Ο ίδιος έμεινε ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης του σκύλου καθώς οι στατιστικές αναφέρουν ότι το 50% των σκύλων αποτυγχάνει να βρεθεί κοντά σε ελικόπτερο, με τον Feldsher, τον σκύλο-διασώστη του Τμήματος, να ανήκει στο άλλο 50% και να επιτυγχάνει να μπει στο ελικόπτερο εν κινήσει χωρίς να στρεσαριστεί καθόλου. 

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι» 

Όσο για τους λόγος που οδήγησαν τους διασώστες στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκπαίδευσης ο κ. Ιμανιμίδης παραδέχτηκε αρχικά πως «το κομμάτι της αεροδιάσωσης στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένο, όσο είναι σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες» για να αντιτείνει ωστόσο πως «αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο πρέπει να μας κρατάει πίσω για κάτι που θα αρχίσουμε να βλέπουμε τακτικά στη χώρα». «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι» υπογράμμισε ο ίδιος για να εξηγήσει πως «ποτέ δεν ξέρουμε σε μια καταστροφή πώς θα πρέπει να κινηθούμε και πώς θα χρειαστεί να δουλέψουμε».
 
«Η Αεροπορία Στρατού» πρόσθεσε «και όλα τα ελικόπτερα που διαθέτει, σίγουρα σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση θα εμπλακούν και θα πρέπει οι εθελοντές μας να είναι σε θέση να προετοιμαστούν αναλόγως και να προετοιμάσουν το θύμα με τα συγκεκριμένα υλικά που είναι εγκεκριμένα ώστε να τοποθετηθούν επάνω στο ελικόπτερο γιατί τα υλικά της επίγειας διάσωσης με της εναέριας είναι διαφορετικά. Οπότε σαν Περιφερειακό Τμήμα εκτός από όλο το κομμάτι που είχαμε στημένο για την επίγεια διάσωση, αρχίζουμε να στήνουμε και το κομμάτι αυτό της υποστήριξης των εναέριων μέσων. Είναι φυσικά επιπλέον τα έξοδα αλλά πραγματικά είναι κάτι απαραίτητο να συμβεί».
 

Ο Αρχηγός των Σαμαρειτών Διασωστών Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εμπειρία του σκύλου-διασώστη και την όλη διαδικασία που ακολούθησαν για την εκπαίδευση του. Όπως εξήγησε, «ο τρόπος που χρησιμοποιεί διαχρονικά ο Ερυθρός Σταυρός για την εκπαίδευση των σκύλων-διασωστών είναι ο θετικός τρόπος. Αυτό θα πει ότι προσπαθούμε να δουλέψουμε με τον σκύλο, βρίσκοντας τι του αρέσει να παίζει και θέλει να κάνει και έτσι μέσα από αυτό να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα και την εκπαίδευσή που θέλουμε. Τα θετικά μέσα τα χρησιμοποιούμε για να μην στρεσάρουμε τον σκύλο και να επιδράμε θετικά και στο ψυχολογικό κομμάτι του. Για τον σκύλο μας η εκπαίδευση με το ελικόπτερο ήταν σαν παιχνίδι, ένα μεγάλο αντικείμενο που έκανε πολύ θόρυβο και μας άρεσε που έκανε κραδασμούς. Εμείς παίζαμε μέσα σε αυτό με το παιχνίδι του και τελικά αυτό που αποκομίσαμε στο τέλος ήταν να φύγει όλη η φοβία που θα μπορούσε να είχε ο σκύλος από τον δυνατό θόρυβο και τις περίεργες οσμές, γιατί τα αεροπορικά καύσιμα είναι ήδη ενοχλητικά για τον άνθρωπο, φανταστείτε επομένως πόσο ενοχλητικά είναι για τους σκύλους που έχουν δυνατή όσφρηση».
 
Κλείνοντας ο κ. Ιμανιμίδης  δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Hellenic Rotors που έστειλε τους εκπαιδευτές της «και έτσι κατάφεραν να εκπαιδευτούν όλοι οι εθελοντές» όπως επίσης ευχαρίστησε τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Πέτροβιτς, ο οποίος όταν έλαβε το αίτημα από τον Ερυθρό Σταυρό κίνησε όλες τις διαδικασίες για να ξεκινήσει το κομμάτι της εκπαίδευσης και φυσικά τον στρατηγό της 12ης Μεραρχίας Χουδελούδη Άγγελο, που υποδέχθηκε όλους τους εθελοντές σαν να είναι κομμάτι του, όπως αρμόζει στον Ερυθρό Σταυρό και τον Ελληνικό Στρατό.
 
Επίσης ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους με την εκπαίδευση ήτοι την υπηρεσία της ΕΜΑΚ, τον στρατό και τους ιπτάμενους, «γιατί ήταν ένα μεγάλο όφελος για τους εθελοντές, που είχε σαν αποτέλεσμα να δουλέψουν παρέα και να συντονιστούν για να παράγουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.