Με διακομματικη στηριξη η εκλογη του Ε. Στυλιανιδη ως προεδρου της Επιτροπης Αναθεωρησης του Συνταγματος

Απαρατήρητα

Πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος εξελέγη ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με τη διακομματική υποστήριξη των βουλευτών. Σε σύνολο 42 ψηφισάντων ο κ. Στυλιανίδης έλαβε 40 ψήφους και 2 λευκά. Αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξελέγη η Έφη Αχτσιόγλου με 36 ψήφους και Γραμματέας της Επιτροπής εξελέγη ο Γιώργος Καμίνης με 40 ψήφους.
 
Ο Βουλευτής Ροδόπης και νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης επέδειξε απόλυτη ετοιμότητα για το σημαντικό αυτό θεσμικό ρόλο, που του ανέθεσε το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αμέσως μετά την ψηφοφορία ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό τους και τους επικεφαλής των κομμάτων για τα καλά τους λόγια, κατέθεσε προγραμματισμό λειτουργίας και τόνισε: 
 
«Το Σύνταγμά μας είναι ένα Σύνταγμα αυστηρό και ανοιχτό. Η αναθεωρητική διαδικασία είναι η κορυφαία κοινοβουλευτική πράξη για τη Δημοκρατία μας. Η Αναθεώρηση, όσο περιορισμένη και αν είναι, δεν μπορεί  να αντιμετωπιστεί ως ένας κοινός νόμος, διότι αφορά στο Πολιτειακό Χάρτη της Χώρας μας και στη θεσμική έκφραση του Αξιακού Κώδικα του Πολιτισμού μας. 
 
Το στοίχημα, που πρέπει να κερδίσει ο πολιτικός κόσμος κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι η εδραίωση νέας νοοτροπίας, που θα βασίζεται στην ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των κομμάτων, στη θεσμική συνεννόηση, στην ιδεολογική σύνθεση και τέλος στην κοινή αποτελεσματική απόφαση για αλλαγές. 
 
Όλοι μας έχουμε υποχρέωση στο χρονικό διάγραμμα που μας έταξε η Ολομέλεια της Βουλής να διαμορφώσουμε μια σύγχρονη πρόταση, έχοντας το βλέμμα στραμμένο όχι στις επόμενες εκλογές, αλλά στις επόμενες γενιές».
 
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κατέγραψε τις 49 αναθεωρητέες διατάξεις και πρότεινε να συζητηθούν σε 10 θεματικές ενότητες εντός του μήνα. Επιπρόσθετα ζήτησε κατά την πρώτη συνεδρία να γίνει συζήτηση επί της αρχής και κατά την τελευταία συνεδρία ψηφοφορία επί των άρθρων. Αποδέχθηκε κάποιες εναλλακτικές προτάσεις της Αντιπολίτευσης, διαμορφώνοντας θετικό κλίμα συνεργασίας.
 
Η ετοιμότητα του νέου Προέδρου φάνηκε εμπράκτως, όταν, πριν εγερθούν ακόμη ζητήματα από το Σώμα της Βουλής, διένειμε σε όλα τα μέλη της Επιτροπής ψηφιακό υλικό με τα υπό Αναθεώρηση άρθρα και τις προτάσεις των κομμάτων. Στους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης για περιορισμένο χρόνο, που αποφάσισε η Ολομέλεια για την Αναθεωρητική Επιτροπή απάντησε αποστομωτικά, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία των τελευταίων Αναθεωρήσεων. Ανέφερε χαρακτηριστικά:
 
«Στην Αναθεώρηση του 1986 για 17 διατάξεις χρειάστηκαν 13 συνεδρίες. Στην Αναθεώρηση του 2001 για 88 διατάξεις χρειάστηκαν 21 συνεδρίες.Στην Αναθεώρηση του 2008 για 35 διατάξεις χρειάστηκαν 9 συνεδρίες. Τώρα προτάθηκε καταρχήν για 49 διατάξεις, ο χρόνος των 12 συνεδριάσεων, με δυνατότητα επέκτασής τους εντός της προθεσμίας, που αποφασίστηκε».
 
Η συνεδρία έκλεισε τις εργασίες μέσα σε πολύ καλό κλίμα και προγραμματίστηκε η επί της ουσίας έναρξη των συζητήσεων να γίνει την επόμενη Τετάρτη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.