Τον προεδρο του Τμηματος Κοινωνικης Εργασιας του ΔΠΘ βραβευσε η Ευρωπαικη Ομοσπονδια Θεραπευτικων Κοινοτητων

Για τη συνεισφορά του στην εν Ελλάδι ανάπτυξη του θεσμού - Χαράλαμπος Πουλόπουλος «Τιμητική η διάκριση• μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας»

Στο 17ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 19 και 20 Σεπτεμβρίου συμμετείχε ο κ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος, Πρόεδρος του νέου πλέον Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ.
 
Το συγκεκριμένο συνέδριο πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κοινοτήτων, η οποία και επιλέγει κάποιους επιστήμονες έτσι ώστε να  βραβευτούν για την προσφορά τους.
 
Ο κ. Πουλόπουλος συμμετείχε σαν ομιλητής αλλά παράλληλα είχε την τιμή να βραβευθεί και για την πολυετή προσφορά του στις θεραπευτικές κοινότητες και από την διεύθυνση του ΚΕΘΕΑ όσον αφορά στον τομέα της αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης μαζί με την κ. Άννα Τσιμπουκλή, Διευθύντρια Εκπαίδευσης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Άλλωστε ο ίδιος από το 1983 εργάστηκε στη δημιουργία της πρώτης θεραπευτικής κοινότητας στην Ελλάδα, της Ιθάκης, ενώ τα επόμενα χρόνια υπήρξε διευθυντής του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» μέχρι το 2013 όταν και πέρασε στο εκπαιδευτικό κομμάτι σαν καθηγητής του ΔΠΘ και πλέον Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας.
 
Μιλώντας για τη σημασία που αποδίδει στη βράβευσή του στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» ο κ. Πουλόπουλος τόνισε ότι «είναι μια τιμητική διάκριση που μας δίνει ώθηση για να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας».
 
Αναφερόμενος δε γενικότερα στη σημασία των βραβεύσεων επεσήμανε πως είναι λίγο ανησυχητικές καθώς «μπορεί να είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών αλλά παράλληλα μπορεί να είναι και ένα μήνυμα ότι δεν έχουμε άλλες προσπάθειες» κάτι το οποίο, όπως έσπευσε να διαβεβαιώσει, για τον ίδιο δεν ισχύει καθώς συνεχίζει μέσω του Πανεπιστημίου να προσφέρει και να παρεμβαίνει στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. «Δεν είμαι τόσο στον χώρο της θεραπείας όσο στο παρελθόν, είμαι περισσότερο στην εκπαίδευση στην ερεύνα και στη σύνδεση του Πανεπιστήμιου με την κλινική πρακτική» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Το περιβάλλον αλλάζει και οι θεραπευτικές κοινότητες προσπαθούν να προσαρμοστούν» 

Ως προς τις εργασίες του συνεδρίου, την πρώτη ημέρα του συζητήθηκαν τα προβλήματα των εξαρτήσεων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα, όπως εξήγησε ο Καθηγητής,  τόσο πανευρωπαϊκά όσο και πανελλαδικά ο πληθυσμός που κάνει χρήση οπιοειδών είναι σταθερός ή και μειώνεται, ωστόσο πλέον εμφανίζονται νέες εξαρτησιακές μορφές, όπως η κατάχρηση αλκοόλ και κάνναβης, η εξάρτηση από το διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα από τον διαδικτυακό τζόγο. Επιπλέον συζητήθηκε και το φαινόμενο των συνθετικών ναρκωτικών, τα οποία δυστυχώς «μπορεί οποιοσδήποτε να κατασκευάσει παραγγέλνοντας πρόδρομες ουσίες μέσω του διαδικτύου».
 
Εκτιμώντας τον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι θεραπευτικές κοινότητες σε αυτό το περιβάλλον ο κ. Πουλόπουλος υπογράμμισε πως «το περιβάλλον αλλάζει και μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι θεραπευτικές κοινότητες και οι οργανισμοί αντιμετώπισης των εξαρτήσεων προσπαθούν να προσαρμοστούν και να βρουν νέους τρόπους προσέγγισης αυτού του πληθυσμού προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες του».
 
Τέλος ο ίδιος υπενθύμισε ότι το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ είναι από τα πρώτα που ενέταξαν τις εξαρτήσεις στο πρόγραμμα σπουδών του, ενώ προανήγγειλε τον προγραμματισμό ενός μεγάλου πρότζεκτ για την πρόληψη των εξαρτήσεων το οποίο και θα πραγματοποιηθεί στη Θράκη και θα παρουσιαστεί και στις Βρυξέλλες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.