Την υδρευση και την αρδευση θα στηριξει ο τροφοδοτικος αγωγος απο το Φραγμα της Γρατινης

Τηλεέλεγχο του δικτύου ύδρευσης σε όλο το Δήμο θα αποκτήσει η ΔΕΥΑΚ

Τα θετικά που θα αποκομίσουν οι Δημότες Κομοτηνής από την ένταξη του τροφοδοτικού αγωγού μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής και του συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών δικτύου ύδρευσης Δημοτικών Ενοτήτων Αιγείρου και Ν. Σιδηροχωρίου τόνισαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου.
 
Την ικανοποίησή του για την ένταξη δύο ακόμα έργων ύδρευσης για το Δήμο Κομοτηνής στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, εξέφρασε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης, που προστίθενται στην πλειάδα έργων που έχει εντάξει ο Δήμος Κομοτηνής και η ΔΕΥΑΚ, όταν μάλιστα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την τροφοδότηση της πόλης και των οικισμών.
 
Η ΔΕΥΑΚ έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό έργο αυτά τα χρόνια, εντάσσοντας πάνω από 100 εκ. ευρώ σε έργα, και θα συνεχίσει γιατί έρχονται και άλλες μελέτες για να συμπληρώσουν αυτό που δεν είχε ο Δήμος Κομοτηνής, δηλαδή ένα προγραμματισμό έργων που θα βοηθά τους οικισμούς, ιδιαίτερα στους Καποδιστριακούς Δήμους Αιγείρου και Ν. Σιδηροχωρίου.
 
Τέλος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο και την Διαχειριστική αρχή, που τους έδωσαν τη δυνατότητα να εντάξουν τα έργα αυτά.
 
«Έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα, θα κάνουμε την πόλη μας καλύτερη και τους οικισμούς ακόμα καλύτερους» σημείωσε. 

Ενισχύει και την άρδευση ο αγωγός της ΔΕΥΑΚ 

Τα δύο έργα αυτά, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου, είχαν συνολική δαπάνη 7.411.716 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, καλύπτοντας σχεδόν το 25% του προγράμματος.
 
Το σημαντικότερο των δύο είναι ο τροφοδοτικός αγωγός μεταφοράς νερού από το Φράγμα Γρατινής», με προϋπολογισμό 5.912.096 ευρώ προ ΦΠΑ, μιας και η Κομοτηνή θα αποκτήσει ένα νέο σημείο υδροληψίας για την ύδρευση της πόλης, με συνολικά 2,5 εκ. κυβικά νερού το έτος, από τα 5 εκ. κυβικά που ήταν υποχρεωμένη να δίνει η ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία.
 
Με αυτό τον τρόπο εξοικονομούνται υδάτινοι πόροι οι οποίοι αντλούνται από τις γεωτρήσεις, ενώ η ΔΕΥΑΚ θα σταματήσει να αντλεί αυτό το νερό από γεωτρήσεις
 
Διευκρίνισε δε πως η ΔΕΥΑΚ δεν παίρνει από το φράγμα τα κυβικά νερού που χρειάζονται για τη λειτουργία της ΑΗΣ Κομοτηνής, οι απαιτήσεις της οποίας είναι σεβαστές, κάτι που φαίνεται από τη συνεργασία τους με τη ΔΕΗ. Άλλωστε ήταν κοινή πρωτοβουλία η προσπάθεια για να ενισχύσει την κοινωνική της προσφορά η ΔΕΗ στην κοινωνία της Κομοτηνής.
 
Όλα αυτά θα ρυθμιστούν μέσα από προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ της ΔΕΥΑΚ και της ΔΕΗ, και ήδη έχει υπάρξει κρούση προς την εταιρεία για να γίνει το καλύτερο δυνατόν στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
 
Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής, έχει καταθέσει μέσω του Φιλόδημου πρόταση για την κατασκευή του φράγματος των Συμβόλων -για το οποίο αυτή την περίοδο ανανεώνουν την Άδεια Περιβαλλοντικών Όρων της παλιά μελέτης- το οποίο αν κατασκευαστεί θα έχει ως αποτέλεσμα ο Δήμος Κομοτηνής να έχει πλεόνασμα υδατικών πόρων, με το επιπλέον να δίνεται για την άρδευση.
 
Άλλωστε το ενδιάμεσο αντλιοστάσιο που κατασκευάζεται στον αγωγό, θα έχει τη δυνατότητα, εφόσον περισσεύουν κυβικά από το φράγμα και δεν χρειάζονται για την ύδρευση, να διατίθενται για την άρδευση των αγροκτημάτων της περιοχής. 

Τηλεέλεγχος στο σύνολο του Δήμου Κομοτηνής 

Το δεύτερο έργο που εντάχθηκε είναι η προμήθεια και εγκατάσταση επέκτασης συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών δικτύου ύδρευσης Δημοτικών ενοτήτων Αιγείρου και Ν. Σιδηροχωρίου, με προϋπολογισμό 1.499.620 ευρώ προ ΦΠΑ, με το οποίο θα γίνει ο εκσυγχρονισμός του συνόλου των Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των Γεωτρήσεων, προωθητικών συγκροτημάτων, κύριων εισόδων νερού στα Δ.Δ., μεμονωμένους οικισμούς και Δεξαμενών ώστε να εφαρμοσθεί ο Έλεγχος Διαρροών, ο Τηλεέλεγχος και η αυτοματοποίησή τους σε όλη την έκταση των Δημοτικών Ενοτήτων Αιγείρου και Ν. Σιδηροχωρίου.
 
Έτσι θα μπορούν να παρακολουθούν απομακρυσμένα όλες αυτές τις δομές που κατασκευάστηκαν το προηγούμενο διάστημα, αλλά και να παρεμβαίνουν σε αυτές εντοπίζοντας προβλήματα στα συστήματα και παρεμβαίνοντας άμεσα.
 
Αυτό το έργο θα δώσει τη δυνατότητα στη ΔΕΥΑΚ να έχει πλήρη εικόνα σε όλο το Δήμο, μιας και για την Δημοτική Ενότητα Κομοτηνής έχει βγει έργο και υπάρχει ήδη ανάδοχο, με την κατασκευή του να ξεκινά σύντομα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.