Ανοιχτο κηπο αποκτα ο ΠΕΡΠΑΤΩ

Γνώσεις και δεξιότητες γύρω από την αγροτική επιχειρηματικότητα και τον αγροτουρισμό απέκτησαν μέλη του Συλλόγου με τη συνδρομή του ΔΠΘ

Στα γραφεία του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» ξεκίνησαν τα εργαστήρια που αφορούν τον αγροτικό τομέα και τον αγροτουρισμό για ΑμεαΑ στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Κοινωνική αγρο-επιχειρηματικότητα για ΑμεΑ στην διασυνοριακή περιοχή/AGRI-ABILITY» το οποίο και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020»
 
Το πρόγραμμα αποτελούνταν από το δύο δημιουργικά σεμινάρια. Το 1ο σεμινάριο είχε θέμα με την εισαγωγή στη γεωργική επιστήμη και επιχειρηματικότητα ενώ η θεματολογία του 2ου σεμιναρίου είχε ως θέμα το γεωργικό οικοσύστημα.
 

Σειρά σεμιναρίων με πλούσια ατζέντα


 
Για τα εργαστήρια και τη θεματολογία τους μίλησε ο Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ, κ. Χρήστος Χατζησαββίδης, ο οποίος και αποτελούσε εκ των ομιλητών των εργαστηρίων.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χατζησαββίδη «πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά την ενημέρωση των ατόμων με αναπηρία του ΠΕΡΠΑΤΩ πάνω σε θέματα αγροτικής επιχειρηματικότητας και αγροτουρισμού». Πρόκειται ουσιαστικά για μια σειρά σεμιναρίων που αφορούν θέματα γεωργικής φύσεως, αγροτικής επιχειρηματικότητας και επιπρόσθετα γενικές γνώσεις που θα βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρίες, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν σωστά τις γνώσεις αυτές ώστε να ενταχθούν στον χώρο της επιχειρηματικότητας και στον αγροτικό τομέα. Όσο για τα θέματα που αφορούσαν τα εργαστήρια ο κ. Χατζησαββίδης ενημέρωσε ότι «υπάρχει μια ποικιλία θεμάτων, όπως η καλλιέργεια φυτών, τα θέματα για το περιβάλλον και την οικολογία, για το νερό και το έδαφός αλλά και θέματα επιχειρηματικότητας και νέων επιχειρήσεων».
 

Αγροτουρισμός για άτομα με κινητικά προβλήματα

 
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Βασίλης Τακαβάκογλου, γεωπόνος και συνεργάτης της επιστημονικής ομάδας του ΔΠΘ, συμπλήρωσε ότι «η ομάδα του Δημοκριτείου έχει αναλάβει την εκπαίδευση σε άτομα με αναπηρία σε θέματα όπως είναι το περιβάλλον, η καλλιέργεια και των πολλαπλασιασμό των φυτών». Στο ευρύτερο πλαίσιο αυτό, το έργο στοχεύει να ενισχύσει την κοινωνική επιχειρηματικότητα και να δώσει τα εφόδια στα ΑμεΑ για να ξεκινήσουν και τη δική τους επιχείρηση. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «δεν σημαίνει αυτό ότι πρέπει να γίνουν γεωργοί ή αγρότες αποκλειστικά» καθώς σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν και άλλες ασχολίες – εργασίες όπως η ανθοκομεία, η καλλιέργεια φυτών μπονσάι μέχρι και ο σχεδιασμός και η αρχιτεκτονική ενός κήπου.
 
Στην κατεύθυνση αυτή έχει ξεκινήσει και ο ανοιχτός κήπος μέσω και του «ΠΕΡΠΑΤΩ», ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για την εκμάθηση των ατόμων με αναπηρία με σκοπό να μείνει και για τους επόμενους, τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.
 
Ο κ. Τακαβάκογλου αναφέρθηκε και στο δεύτερο κομμάτι που θα εκπαιδευτούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα και αφορά στον αγροτουρισμό. Σε αυτό το πλαίσιο τα άτομα με αναπηρία θα προσπαθήσουν να μάθουν δεξιότητες ώστε να εκπαιδευτούν κατάλληλα σε θέματα που αφορούν την διαβίωση στην ύπαιθρο παράλληλα με άλλες εξωτερικές δραστηριότητες όπως είναι το ψάρεμα, το κανόε καγιάκ και πολλά άλλα.
 
«Είναι μια πρόκληση για όλους μας, είναι μια πρωτοπόρα προσπάθεια στην Ελλάδα, εμείς είμαστε ορεξάτη, τα παιδιά είναι ορεξάτα, ο «ΠΕΡΠΑΤΩ» έχει εγκαταστάσεις και εμπειρία χρόνια σε αρκετά αντικείμενα, νομίζω ότι είναι μια προσπάθεια, καθώς έχουμε τα εχέγγυα, που θα στεφθεί με επιτυχία» τόνισε στο τέλος ο κ. Τακαβάκογλου.
 

Τα άτομα με αναπηρία για να ενταχθούν στην κοινωνία πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση

 
Τέλος εκ μέρους του ΠΕΡΠΑΤΩ η κ. Στέλλα Αργυροπούλου, υπεύθυνη για την οικονομική διαχείριση του Συλλόγου, ερωτηθείσα για την επιτυχία της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία μέσω του αγροτικού τουρισμού και τομέα απάντησε ότι «ο σκοπός μας είναι αδιαμφησβήτητα αυτός: η διαβίωση και η ένταξη μέσω και των εργαλείων του ΠΕΡΠΑΤΩ παράλληλα σε συνεργασία με το ΔΠΘ».
 
Σύμφωνα με την ίδια, το θέμα είναι να βελτιωθεί τόσο η γνώση όσο και το πρακτικό κομμάτι έτσι ώστε να αναπτυχθεί και η κοινωνική επιχειρηματικότητα αλλά να δημιουργηθεί και μια βάση εργαλειοθήκης που θα χρησιμοποιηθεί και αργότερα. Τα άτομα με αναπηρία για να ενταχθούν στην κοινωνία πρέπει να αποκτήσουν ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση καθώς όπως ανέφερε «δεν γίνεται να τους αποκλείσουμε», ενώ διαβεβαίωσε πως «με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και την εργαλειοθήκη που θα ετοιμάσουμε θα μπορούν να ασχοληθούν και άλλοι».
 
Τέλος τόσο οι εισηγητές, οι κ.κ. Χατζησαββίδης και Τακαβάκογλου αλλά και η κ. Αργυροπούλου εξήγγειλαν ότι το προσεχή διάστημα τα εργαστήρια θα συνεχιστούν με περισσότερες και πρακτικότερες θεματικές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.