Στην Ευρωπαικη Επιτροπη τα «κυβερνητικα παιχνιδια» με το ΚΕΘΕΑ

Κώστας Αρβανίτης, ευρωβουλετής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: «Η προάσπιση του ΚΕΘΕΑ είναι μια μάχη για την επικράτηση του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου»

Στην Ευρωβουλή φέρνει ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και πρώην αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κ. Κώστας Αρβανίτης, τα προβλήματα που ανακύπτουν έπειτα από την πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αλλάζει το διοικητικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ.

Ο κ. Αρβανίτης, ξεκίνησε τις δηλώσεις του επισημαίνοντας πως το ΚΕΘΕΑ αποτελεί υπόδειγμα νομικού προσώπου σωματειακού χαρακτήρα που εξυπηρετεί σκοπό δημόσιας ωφέλειας. Αναφερόμενος στην εμπειρία του από το ΚΕΘΕΑ και ως μέλος του ΔΣ αλλά και ως αντιπρόεδρος μέχρι το 2017 , τόνισε πως πρόκειται για έναν οργανισμό που θεραπεύει με απτά αποτελέσματα, χωρίς δάνεια, χωρίς «μαύρες τρύπες»  στα οικονομικά του. Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως το ΚΕΘΕΑ δεν είναι πετυχημένο και αυτοδιοικούμενο, είναι πετυχημένο επειδή είναι αυτοδιοικούμενο και πως αυτή είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική: οι θεραπευτικές κοινότητες να είναι αυτοδιοικούμενες και αυτοκέφαλες.
 
Όλα αυτά, όπως δήλωσε, η παρούσα ελληνική κυβέρνηση τα γκρεμίζει με μια πραξικοπηματική και αναίτια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έναν τύπο νομοθετήματος που στην Ελλάδα χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε ιδιαιτέρως επείγουσες ανάγκες. «Μ’ αυτή την Πράξη καταλύει το αυτοδιοίκητο του οργανισμού με διαδικασίες εξπρές και αστείες δικαιολογίες περί “αποκατάστασης της χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης” και εγκαθιστά πλήρη κυβερνητική κηδεμονία» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής για να εξηγήσει πως «έτσι, το ΚΕΘΕΑ μετατρέπεται από κύτταρο της Κοινωνίας των Πολιτών σε φορέα του “Επιτελικού Κράτους”, του αυταρχικού συγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να ελέγξει ασφυκτικά τόσο την κυβέρνησή του, όσο και το σύνολο του Κράτους».
 
Επιπρόσθετα, μίλησε για μία σειρά αρνητικών συνεπειών που θα δεχθεί το ΚΕΘΕΑ εφόσον χάσει τον ανεξάρτητο κοινοτικό αυτοδιαχειριζόμενο  χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, την υπονόμευση του θεραπευτικού του έργου, έργο το οποίο στηρίζεται στη συμμετοχικότητα και την εθελοντική εγρήγορση. Την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με αμοιβές μελών ΔΣ. Την αποθάρρυνση ιδιωτών, οι οποίοι ήδη προσφέρουν τη χρήση ακινήτων τους στο ΚΕΘΕΑ ή άλλες παντοειδείς οικονομικές, έμπρακτες ή συμβολικές στηρίξεις και οι οποίοι μέχρι σήμερα ελκύονται από τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του φορέα αλλά και τη βλάβη του θεραπευτικού έργου η οποία μετά βεβαιότητας θα προκύψει, όταν καταργηθούν τα συμμετοχικά θεραπευτικά εργαλεία με συνέπειες στην υγεία και τη ζωή συνανθρώπων μας.
 
Συμπαρατασσόμενος λοιπόν με το «ισχυρό κίνημα αντίστασης από γονείς, θεραπευόμενους, αλλά και το τμήμα της επιστημονικής κοινότητας που όλα αυτά τα χρόνια βρέθηκε δίπλα στους εξαρτημένους και άνοιξε δρόμους σωτηρίας γι’ αυτούς με όχημα το αυτοδιοίκητο ΚΕΘΕΑ», όπως υπογράμμισε, ο ευρωβουλευτής κατέθεσε ερώτηση με την οποία επιδιώκει να φέρει ενώπιον των ευθυνών της την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγώντας πως «η αλλοίωση του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ δεν είναι μόνο “εσωτερικό” θέμα καθώς παραβιάζει βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής έννομης τάξης όπως αυτές διατυπώνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».

«Η προάσπιση του ΚΕΘΕΑ δεν είναι στενά ελληνική υπόθεση. Είναι μια μάχη για την επικράτηση του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου και την εφαρμογή των κανόνων του απέναντι σε μια αλαζονική διακυβέρνηση που παρά τον σύντομο βίο της ήδη κυβερνά τη χώρα “εξαρτημένη” από την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό» τόνισε ο κ. Αρβανίτης κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.