Οσα πρεπει να γνωριζουμε για τον εμβολιασμο κατα της γριπης

Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης «Βασικό συστατικό της πρόληψης των ασθενειών ο εμβολιασμός»

Στην εκπομπή του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» «Με το Ν και με το Β» μίλησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος με αφορμή την έκδοση αναλυτικού οδηγού από το υπουργείο Υγείας σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης. Ο κ. Χαριτόπουλος παρέθεσε αναλυτικά τις ομάδες πληθυσμού που συγκαταλέγονται στις ομάδες κινδύνου και δικαιούνται δωρεάν εμβολιασμό, ενώ αναφέρθηκε, δοθείσης ευκαιρίας, και στο αντιεμβολιαστικό «κίνημα» και στις φήμες που κατά καιρούς κυκλοφορούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκαθαρίζοντας πως «δεν βασίζονται σε καμία επιστημονική γνώση».
 
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο ίδιος, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε τη Δευτέρα έναν αναλυτικό οδηγό ο οποίος συνιστά πρωτίστως να εμβολιαστούν όλοι άνω των 60 ετών. Κάτω των 60 ετών, πρέπει να εμβολιαστούν όλοι όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονικές ή καρδιολογικές παθήσεις, όσοι πάσχουν από ζαχαρώδη διαβήτη, όσοι έχουν υποστεί σπληνεκτομία ή πάσχουν από κάποιες άλλες ανοσοανεπάρκειες. Ακόμη, όσοι ασχολούνται με βρέφη ή μικρά παιδιά, δηλαδή εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς ή νηπιαγωγεία. Επιπλέον όλοι όσοι φροντίζουν πολύ μικρά παιδιά και οι έγκυες γυναίκες.«Το κομμάτι του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί, είναι μεγάλο» παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης για να εξηγήσει πως ο εμβολιασμός αυτός θα βοηθήσει αποτρέψει ενδεχόμενη επιδημία γρίπης.
 

Από τις 15 Οκτώβρη ως τα τέλη Νοεμβρίου η περίοδος εμβολιασμού

 
Όπως υπενθύμισε ο κ. Χαριτόπουλος, η περίοδος του εμβολιασμού  είναι από τις 15 Οκτώβρη ως τα τέλη Νοεμβρίου, δεδομένου ότι μετά τον εμβολιασμό έπεται ένα διάστημα περίπου 20 ημερών έως την αντισωματική απάντηση του οργανισμού. Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως μείζονος σημασίας, είναι ο εμβολιασμός των ατόμων που ασχολούνται υγειονομικά με ασθενείς δηλαδή οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, το παραϊατρικό προσωπικό, όπως ακόμη και το βοηθητικό προσωπικό.
 
«Το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, προβλέπει πως όλες οι προαναφερθείσες ομάδες πληθυσμού, δικαιούνται δωρεάν χορήγηση εμβολίου το οποίο μπορούν να προμηθευτούν είτε από κάποιο φαρμακείο, είτε από διάφορα κέντρα υγείας και νοσοκομεία» υπογράμμισε ο κ. Χαριτόπουλος, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για ένα εμβόλιο που γίνεται μια φόρα στην αρχή της σεζόν και «με αυτό, είμαστε καλυμμένοι για 4 περίπου μήνες», όσο δηλαδή κρατά η σεζόν της γρίπης.
 
Μάλιστα ο ίδιος διευκρίνισε πως εκτός από το εμβόλιο της γρίπης στις ανάλογες ομάδες πληθυσμού, περιλαμβάνεται φέτος και το εμβόλιο του πνευμονόκοκκου για τα άτομα τα οποία δεν το έχουν κάνει. Το συγκεκριμένο εμβόλιο ανήκει στα εφ’ όρου ζωής εμβόλια, κάτι που σημαίνει ότι  τα άτομα που το έχουν κάνει στο παρελθόν, δεν χρειάζεται να το ξανακάνουν.
 

«Δεν μπορούμε να καταφερόμαστε εναντίον των εμβολιασμών  αναπαράγοντας άκριτα μη επιστημονικές απόψεις»

 
Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα υπενθυμίζοντας αρχικά με νόημα πως «σήμερα, ζούμε σε μια χώρα που έχουν εκλείψει πολλές και βασικές ασθένειες οι οποίες είτε ήταν θανατηφόρες, είτε άφηναν μόνιμη αναπηρία, όπως η πολιομυελίτιδα» για να υποστηρίξει πως «μπορούμε λοιπόν να κατανοήσουμε πόσο σημαντικοί ήταν και είναι οι εμβολιασμοί». «Δεν μπορούμε να καταφερόμαστε εναντίον των εμβολιασμών  αναπαράγοντας άκριτα μη επιστημονικές απόψεις» τόνισε ο κ. Χαριτόπουλος εξηγώντας πως είναι πάρα πολύ βασικό συστατικό της πρόληψης των ασθενειών ο εμβολιασμός.«Αν αγνοήσουμε την πρόληψη», συνέχισε «τα πάντα θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων  πόσο βαριά θα είναι η γρίπη κάποιου όταν αυτός θα την κολλήσει».
 
Σύμφωνα με τον κ. Χαριτόπουλο, όσο περισσότερα προβλήματα υγείας έχει το άτομο, τόσο πιο βαριά γίνεται η περίπτωση αλλά ακόμη και υγιή άτομα, έχουν βρεθεί στο παρελθόν να νοσούν πολύ βαριά και να καταλήγουν εν μέσω γρίπης.«Άρα λοιπόν, θα ήθελα να πω ότι όλα αυτά που ακούν κατά καιρούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε φλυαρίες διαφόρων ατόμων, δεν βασίζονται σε καμία επιστημονική γνώση. Αυτό στο οποίο πρέπει να πιστεύουμε, είναι οι επιστημονικές γνώσεις  που εκφράζονται από την παγκόσμια οργάνωση υγείας, από το υπουργείο Υγείας και τους κατά τόπους υπεύθυνους ιατρικούς συλλόγους» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.