Τον «αθεατο» κοσμο της συντηρησης γνωρισαν οι φοιτητες του ΤΙΕ

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής

Στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης συμμετείχε για ακόμα μια χρονιά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, φέρνοντας πιο κοντά το κοινό στον αθέατο κόσμο του συντηρητή.
 
Έτσι οργάνωσε εκπαιδευτική δράση για τους φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. το πρωί της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, στο χώρο του οποίου λειτουργεί το εργαστήριο συντήρησης της Εφορείας.
 
Οι φοιτητές γνώρισαν μέσα από μια παρουσίαση την ιστορική αναδρομήτης συντήρησης αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, ενώ ήρθαν σε επαφή και με την ιστορία και τα ευρήματα από το Βυζαντινό Κάστρο Κομοτηνής και το Ιμαρέτ Κομοτηνής, καθώς και τη συντήρηση κεραμικής στο εργαστήριο συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής.
 
Υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή της όλης δράσης ήταν οι συντηρήτριες κ. Ευαγγελία Λαϊνίδου και κ. Ευαγγελία Γκουντάκου και ο αρχαιολόγος κ. Περικλής Σλαμπέας.

 

Σημαντική η συμβολή της συντήρησης στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς

 
Όπως σημείωσε η κ. Λαϊνίδου, στόχος των εκδηλώσεων είναι να αναδειχθεί η συμβολή της συντήρησης στη διαφύλαξη και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και να γνωρίσει το ευρύ κοινό την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος του συντηρητή.
 
Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers Organisations – ECCO)  που εορτάστηκε για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
 
Για αυτό και παρουσίασαν στον χώρο του Μουσείου στους φοιτητές τόσο την ιστορία της συντήρησης, αλλά και όσα κάνουν στο εργαστήριο τους, σε μια πρακτική επίδειξη των όσων κάνουν οι ίδιοι ουσιαστικά καθημερινά.

 

Προχωρά κανονικά η συντήρηση του Βυζαντινού Κάστρου

 
Ο αρχαιολόγος κ. Περικλής Σλαμπέας, που απασχολείται στο έργο της ανάδειξης του βυζαντινού τείχους, έκανε μια αναφορά για το Βυζαντινό Κάστρο, στην ανασκαφή που γίνεται αυτή τη στιγμή από αυτή, αλλά και για την κεραμική που έχει εντοπιστεί.
 
Το τείχος βέβαια έχει συντηρηθεί αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια, και η σημερινή πατάει πάνω σε αυτές.
 
Βέβαια είχαν γίνει πολλές διαφορετικές συντηρήσεις, με διαφορετικά υλικά, και τώρα με καινούριες μελέτες για το έργο, γίνονται συμπληρώσεις καινούριες, και ανακτήσεις, τόσο των πύργων όσο και του τείχους.
 
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φάση της ανάκτησης των πύργων, αρμολογημάτων των τειχών, ενώ θα ακολουθήσει η ανάδειξη του τείχους, η οποία όμως αναμένεται να προχωρήσει πολύ σύντομα.

 

Ευρήματα μεταβυζαντινής κεραμικής από τις ανασκαφές

 
Με την κεραμική που έχει αναδειχθεί από τις ανασκαφές που γίνονται στο πλαίσιο ανάδειξης του Βυζαντινού Κάστρου της Κομοτηνής ασχολείται η κ. Ευαγγελία Γκουντάκου, που σημείωσε πως τα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί, είναι κατά κύριο λόγο μεταβυζαντινά.
 
Αυτά είδαν και οι φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, ενώ μετά την συντήρησή τους θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την έκθεσή τους ώστε να τα γνωρίσει και το κοινό της Κομοτηνής.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.