Ολιγα για τη διασωση του Παλαιου Δικαστικου Μεγαρου και μια προταση για τα 100χρονα που ψαχνει υιοθετηση

Υπάρχει μία μεγάλη αντίφαση στην υπόθεση του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου της Κομοτηνής που αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο ενόψει των εορτασμών για τα 100χρονα της ενσωμάτωσης. Η πόλη θα εορτάσει έναν αιώνα από την ένταξη της στον εθνικό κορμό, με απόντα ένα από τα κτήρια «πρωταγωνιστές» εκείνης της περιόδου.
 
Αντίφαση διότι όλοι σπεύδουν, ανάλογα και με τον θεσμικό τους ρόλο, να παρουσιάσουν σε επίπεδο προτάσεων και εντυπώσεων μια κάποια συνεισφορά στους εν λόγω εορτασμούς αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να προωθήσει κάπως το θέμα του εν λόγω κτηρίου που συνυφαίνεται με τη ζωή της πόλης κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα.
 
Για να λέμε όλη την αλήθεια, το θέμα του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου διαχρονικά δυστυχώς ήταν υπόθεση μοναχά του Δικηγορικού Συλλόγου. Κανείς έτερος θεσμικός δεν υιοθέτησε με θέρμη την εν λόγω προσπάθεια και δεν πίεσε για τη διάσωσή του. Μάλλον ήμασταν όλοι υπέρ του δέοντος «θεσμικοί», με αποτέλεσμα η υπόθεση να παραμένει για χρόνια στο σημείο από όπου ξεκίνησε… στο μηδέν χειροπιαστό. Και πολύ φοβούμαστε πως θα συνεχίσει να παραμένει έτσι, άμα μόνο ο Δικηγορικός Σύλλογος συνεχίζει να θέτει το θέμα.
 
Γι’ αυτό και θεωρούμε πως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία εν πρώτοις η τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει το θέμα και δεύτερον να πιέσει για τη διάσωση του. Οι εορτασμοί άλλωστε θα έλθουν και θα παρέλθουν. Το κτήριο του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου όμως μπορεί να μείνει στην πόλη και για μετά προς υπενθύμιση.
 
Και να μην ξεχνάμε ότι τούτη πόλη ποτέ δεν συμπεριφέρθηκε καλά στα τοποσημά της, από την Τσανάκλειο και τις παλινωδίες για την ένταξη της σε πρόγραμμα που ακόμα περιμένουμε να δοθεί σε χρήση, μέχρι την εβραϊκή συναγωγή που πλέον δεν υπάρχει τίποτα από αυτήν.
 
Η προϊστορία σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν μας ευνοεί.
 
Να λοιπόν μια καλή πρόταση για τα 100χρονα ενσωμάτωσης. Να βάλουμε στόχο να διεκδικήσουμε τη διάσωση του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου.
 
Θα την υιοθετήσει άραγε κανείς;
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.