Η ανασυγκροτηση και επανεκκινηση του ΣΥΡΙΖΑ, οδικος χαρτης προς το 3ο Συνεδριο της ΚΕ του κομματος

Σ.Σακελλίων, συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ: «Να πάρουν οι πολίτες τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους»

Σε φάση αναδιαμόρφωσης της πολιτικής του βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου. Με αφετηρία το Φεστιβάλ «Σπούτνικ» της νεολαίας του κόμματος,στις 29 Σεπτεμβρίου 2019, ο Αλέξης Τσίπραςανακοίνωσε σε ομιλία του την έναρξη της ανασυγκρότησης και της νέας εποχής του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος στις προτιμήσεις των νέων ηλικιακά ψηφοφόρων, ο πρώην πρωθυπουργός προσδοκά αυτό να έχει συνέχεια και να αποτυπωθεί με την εγγραφή νέων μελών, καθώςεπιχειρείται με την επανεκκίνηση του κόμματοςνα διευρυνθεί η απήχηση και η επιρροή του, κυρίως από την ηλικιακή ομάδα των νέων.
 
Από τις τοποθετήσεις των μελών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υπάρχει ευρύτερη συναίνεση στην αναγκαιότητα της μαζικοποίησης του κόμματος και του ανοίγματος του στην κοινωνία. Αυτός είναι ο κεντρικός στόχος που τέθηκεκαθώς πλησιάζουν οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου της ΚΕ του κόμματος.
 
Ο κ. Σταμάτης Σακελλίων, συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ραδιόφωνο Παρατηρητής 94fm, διατύπωσε πως θα ακολουθηθεί το σχέδιο αναμόρφωσης του κόμματος, σχολίασε την επικίνδυνη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για την μεσαία τάξη και τόνισε ότι ο νέος, δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος είναι η πηγή της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ για να επιτελέσει το έργο του, με πρόσημο την κοινωνία και να εμποδίσει τις αυθαιρεσίες της παρούσας κυβέρνησης.

«Αν αυτά θεωρούνται στήριξη της μεσαίας τάξης, κάπου χάνουμε το νόημα»

Περισσότερο συγκεκριμένα ο κ. Σακελλίων σχολίασε σχετικά με τις υποσχέσεις της ΝΔ για στήριξη της μεσαίας τάξης πως«όσο την είδε κανείς στο σχέδιο του προϋπολογισμού, άλλο τόσο την είδαμε και εμείς. Μπορεί για τους επικοινωνιολόγους του κ. Μητσοτάκη, το 100% προκαταβολή φόρου να είναι μικρότερο από το 50% προκαταβολή φόρου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα εφαρμοζόταν από φέτος».Όπως εξήγησε, η προκαταβολή φόρου επανέρχεται στο 100%. για να συμπληρώσει με νόημα πως «οι άνθρωποι που τους απασχολεί αυτό το ζήτημα, οι ελεύθεροιεπαγγελματίες,μάλλον δεν θα  αισθάνθηκαν τόσο ευγνώμονες με αυτήν την είδηση». Ο ίδιος στάθηκε επίσης στην ακύρωση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και στην παρουσιαζόμενη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11%μέσω της οποίας σύμφωνα με τον κ. Σακελλίωνα «ακυρώνεται η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ του 30% που είχε ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ». «Αν αυτά θεωρούνται στήριξη της μεσαίας τάξης, κάπου χάνουμε το νόημα», συμπέρανε ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης.

«Ο προϋπολογισμός έχει μια αδυναμία, ότι τον καταλαβαίνεις απευθείας στην τσέπη σου»

Ο ίδιος στρέφοντας τα πυρά της κριτική του στον κ . Μητσοτάκη θύμισε πως«προεκλογικά έλεγε ότι η οικονομία έχει ανάπτυξη 4%. Τώρα προσγειώθηκε στο 2.8% και λέγεται ότι θα κατέβει ακόμη περισσότερο». «Αυτό σημαίνει» εξήγησε«ότι πρακτικάήδη οι θεσμοί βλέπουν ένα δημοσιονομικό κενό για το 2020, γύρω στα 900 εκ. με 1 δις» και με δεδομένο πως οι φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση είναι 1 δις 200 εκ. ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης εκτίμησε πως για να βρεθούν αυτά τα λεφτά, θα γίνουν περικοπές στον δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα στην υγειά και την παιδεία, τους γνωστούς αιμοδότες του κρατικό προϋπολογισμού.Παράλληλα θα εφαρμοστεί μείωση χρηματοδοτήσεων στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. «Ο προϋπολογισμός έχει μια αδυναμία, ότι τον καταλαβαίνεις απευθείας στην τσέπη σου. Αν υπάρχει αύξηση φόρων, αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ το καταλαβαίνεις», επεσήμανε ο ίδιος.

«Το 32% αποτελεί μια πάρα πολύ ισχυρή βάση»

Σχετικά με την στρατηγική αναμόρφωσης του κόμματος, ο κ. Σακελλίων επεσήμανε πως αφορά μια νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα και ανάγκες. Είναι γεγονός, τόνισε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 28.000 οργανωμένα μέλη σε όλη τη χώρα και ψηφίστηκε από 1.800.000 ανθρώπους περίπου. Αυτή η σχέση πρέπει να αλλάξει σύμφωνα με τον ίδιο.«Είναι σαφές, πως το άνοιγμα στην κοινωνία, στους δημοκρατικά προοδευτικούς πολίτες, είναι όρος για να συγκροτηθεί η μεγάλη ριζοσπαστική αριστερή δημοκρατική παράταξη. Το 32% τουελληνικού λαού στις πρόσφατες εκλογές αποτελεί μια πάρα πολύ ισχυρή βάση», δήλωσε ο συντονιστής της ΝΕ Ροδόπης για να αποκαλύψει πως το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος και κορυφαία στελέχη του κόμματος θα περιοδεύσουν σε όλη τη χώρα και στις πρωτεύουσες των νομών.

«Να πάρουν οι πολίτες τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους»

Ο στόχος δεν είναι απλά να αυξηθούν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά να γίνει συνείδησή σε ακόμη περισσότερο κόσμο. Στον κόσμο της εργασίας, στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους νέους που ανέδειξαν το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα σύμφωνα με τις μετρήσεις, με ποσοστό 37% και σε όλα τα μέλη της κοινωνίας που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κρίσης από την οικονομική, πολιτική και κοινωνική πολιτική της ΝΔ, διευκρίνισε ο κ. Σακελλίων. «Πιστεύουμε ότι η  χώρα δεν πρέπει να γυρίσει πίσω στα χρόνια εκείνα που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Να γίνει συνείδησηστους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες ότι τους καλούμε να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Θα γίνει μεγάλη καμπάνια εγγραφής νέων μελών»

Πάντως αρκετές χιλιάδες άνθρωποι στο δίμηνο αυτό έχουν παρουσιαστεί στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν γραφτεί. Το άνοιγμα στην κοινωνία σιγά σιγά συντελείται προς την συγκρότησητης μεγάλης δημοκρατική παράταξης, αλλά όχι με όρους ΠΑΣΟΚ, διατύπωσε εμφατικά ο κ.Σακελλίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που ξεκίνησε από το 3% και έφτασε να κυβερνήσει στο 36%. Τώρα βρίσκεται στο 32%. Όλος αυτός ο κόσμος διέρρηξε την σχέση του, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ, εξ ου και τα χαμηλά ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, διότι προσδοκά να υπάρξει ένας νέος πολιτικός οργανισμός που να εκφράζει την κυριαρχία των απόψεων της δημοκρατίας και του προοδευτισμού στη χώρα. Καθήκον των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αφουγκραστεί αυτόν τον κόσμο και να τον συναντήσει. «Είναι μια δύσκολη εποχή, που δεν αρκεί να φωνάξουμε αλλά απαιτεί να έχουμε επαφή με τον κόσμο. Στο επόμενο διάστημα 3-4 μηνών και παραπάνω, μέχρι το συνέδριο, όπου θα μετέχουν εξ όσων λέει και ο οδικός χάρτης, όλα τα νέα μέλη που θα γραφτούν μέχρι τότε, θα ξεφύγουμεπέρα από τα όρια του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Θα γίνει μια μεγάλη καμπάνια εγγραφής νέων μελών που ξεκινάει από μέσα Οκτωβρίου», ενημέρωσε ο συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είχε καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει βάση στελεχών στην περιφέρεια και την αυτοδιοίκηση»

Στο  κομμάτι της αυτοδιοίκησης, «παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να θεωρηθεί εντελώς χαμένος με ποσοστό 32%, δεν είχε καταφέρει και για χρονικούς και στρατηγικούς λόγους να διαμορφώσει εκείνη την βάση στελεχών στην περιφέρεια και την αυτοδιοίκηση, ώστε να οδηγήσει σε ένα ευρύτερο νικηφόρο αποτέλεσμα», εκτίμησε ο κ. Σακελλίων για να παραδεχθεί πως«η αδυναμία των περιφερειακών και δημοτικών οργανώσεων να υπερασπίσουν το σχέδιο του κόμματος οδήγησε στην εκλογική ήττα». «Η διεύρυνση επομένως αφορά όλο τον κόσμο. Πρέπει να συζητήσουμε με τους ανθρώπους που συμφωνούμε. Να έχουμε κοινό τόπο με εκείνον τον άνθρωπο που μπορεί να είναι σε άλλο χώρο σήμερα, αλλά τον θέλουμε μαζί μας, εφόσον συμφωνούμε στα βασικά πράγματα. Είναι ανάγκη να συναντηθούμε και να ξεκινήσουμε από τη βάση», ισχυρίστηκε ο ίδιος.

«Δημοσιογράφοι που προπαγανδίζουν την κυβέρνηση, συμμετείχαν μαζικά στην πρόσφατη κινητοποίηση»

Κλείνοντας ο κ. Σακελλίων κατέθεσε ένα σχόλιο για τον χώρο της δημοσιογραφίας, όπου διανύει μια δύσκολη περίοδο φίμωσης της πολυφωνίας στον τύπο και μαζικού ελέγχου των ΜΜΕ από κυβερνητικούς παράγοντες. «Το κλίμα έχει αλλάξει σε σχέση με μερικούς μήνες. Οι δημοσιογράφοι απεργήσαν μαζικά στην πρόσφατη κινητοποίηση. Οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται σε μέσα που προπαγανδίζουν την κυβέρνηση και το πόσο καλά κάνει τα πράγματα. Εδώ υπάρχει μια αντίφαση.Προκύπτει ότι μάλλον δεν είναι τόσο καλή και αγία η κυβέρνηση και ο δημοσιογράφος που απεργεί, από μέσα του βρίζει, αλλά δεν κάνει αυτό που πρέπει, δηλαδή να πει τις ειδήσεις χωρίς να χαϊδεύει αυτούς που δεν τον υπολογίζουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.