Νεα στεγη, νεοι οριζοντες για το Κεντρο Προληψης των Εξαρτησεων και Προαγωγης της Ψυχοκοινωνικης Υγειας ΠΕ Ροδοπης «Ορφεας»

Ανοίγει δρόμους στην εξειδίκευση των οδηγιών για την πρόληψη το Κέντρο, που συνεχίζει τη δράση του στο νέο, πιο άνετο χώρο του

Τα εγκαίνια του νέου του χώρου, επί του πεζοδρόμου Μ.Μ. Βασιλείου 3Α, πραγματοποίησε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ροδόπης«Ορφέας» το βράδυ της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου.
 
Ο νέος χώρος δίνει στο κέντρο τόσο την δυνατότητα να εξυπηρετήσει περισσότερους αιτούντες, αλλά και την ευελιξία και την ιδιωτικότητα που χρειάζεται για τη λειτουργία του.
 
Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Κέντρου κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, «μετά από πολλά χρόνια αναζητήσαμε μεγαλύτερο χώρο, τον βρήκαμε τελικά και μετακομίσαμε στην καινούρια στέγη μας, η οποία νομίζουμε πως θα εξυπηρετήσει όλους πολύ καλύτερα».
 
Η ίδια μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τα στελέχη του Κέντρου, που δέθηκαν σαν οικογένεια όλα αυτά τα χρόνια δίνοντας πολλά, αλλά και με όσους συνεργάστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, για αυτό τους ευχαρίστησε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα έχουν ακόμα καλύτερη συνεργασία με φορείς και αρχές.
 

Ενισχύει το έργο του Κέντρου ο νέος χώρος

 
Η ανάγκη της μετακόμισης, προέκυψε πρωτίστως από την αύξηση των αιτημάτων βοήθειας, που είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί ο προηγούμενος χώρος να εξυπηρετήσει αυτές τις ανάγκες αφενός σε ό,τι αφορά τον αριθμό, αφετέρου στην απαρέγκλιτη διαφύλαξη του απορρήτου, σημείωσε ο επιστημονικός συντονιστής του Κέντρου κ. Γκάρο Εσαγιάν.
 
Έτσι πλέον στο νέο τους χώρο το κάθε στέλεχος έχει το δικό του γραφείο, ώστε να κάνει τη συμβουλευτική του εργασία, κάτι που δεν συνέβαινε στα προηγούμενα γραφεία τους.
 
Στόχος τους είναι να συνεχίσουν την υποστήριξη των προϋπαρχόντων δραστηριοτήτων τους, όμως παράλληλα βρίσκονται σε μια φάση επιστημονικής επεξεργασίας της εμπειρίας των παρεμβάσεων της πρόληψης στην Ελλάδα, ώστε να διαμορφώσουν το επόμενο βήμα, με τη δημιουργία οδηγιών για την καλή πρακτική της πρόληψης στην Ελλάδα.


 
Μέχρι τώρα η πρόληψη γινόταν με βάση πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό, όμως ο κ. Εσαγιάν τόνισε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία στη χώρα μας, όμως λείπει η επεξεργασία των δεδομένων, κάτι που έχει να κάνει και με την ωριμότητα των θεσμών.
 
Αυτό τον καιρό δουλεύουν πολύ επάνω σε αυτό, και έχουν αποκτήσει και δικτύωση τόσο με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), στο οποίο συμμετέχει και ο ίδιος ως εμπειρογνώμων, αλλά και σε μια ομάδα που δημιουργήθηκε πρόσφατα και από τον ΟΚΑΝΑ με τον ίδιο σκοπό.
 
Αποτελούν δε μέρος του Δικτύου Πρόληψης των Εξαρτήσεων, και ελπίζουν πως τον επόμενο χρόνο θα διοργανώσουν και μια συνάντηση του Δικτύου στην Κομοτηνή.
 

Πρωτοπόρος στην προσαρμογή των οδηγιών πρόληψης το Κέντρο

 
Η εξειδίκευση των οδηγιών για την πρόληψη έχει βέβαια να κάνει και με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την περιοχή μας, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Εσαγιάν, έχει την ιδιαιτερότητα της διαπολιτισμικότητας, η οποία δεν προέκυψε με το μεταναστευτικό, αλλά ήταν εγγενής στην τοπική κοινωνία.Για αυτό και χρειάστηκε να προσαρμόσουν τις προληπτικές τους παρεμβάσεις στοχευμένα στις ανάγκες που υπήρχαν, μιας και το ίδιο μοντέλο δεν «περπατάει» στον χριστιανικό πληθυσμό και τον μουσουλμανικό πληθυσμό, για αυτό και έπρεπε να γίνει μια σχετική προσαρμογή.
 
«Παράλληλα έχουμε και την ιδιαιτερότητα των Ρομά, με την ύπαρξη ενός Δημοτικού Σχολείου με Ρομά στην Κομοτηνή, με καινοτόμες παρεμβάσεις που καταγράφηκαν και αποτυπώθηκαν στο πρώτο εγχειρίδιο που υπάρχει στην Ελλάδα για την καλή πρακτική της πρόληψης, το οποίο δημιούργησε το Κέντρο» συμπλήρωσε ο κ. Εσαγιάν.
 
«Το κέφι υπάρχει, η πρόθεση υπάρχει» επεσήμανε ο ίδιος προσθέτοντας ότι παρόλο που θεσμικά τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί εξολοκλήρου, η χρηματοδότηση συνεχίζεται κανονικά, και ελπίζουν πως στο νέο χώρο θα μπορέσουν να κάνουν πολλά περισσότερα θετικά βήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.