Μακροπροθεσμη παραχωρηση του παραλιακου μετωπου στο Δημο Κομοτηνης ζητησε ο Γ. Γκαρανης

Από τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή

Την αρωγή του Υπουργού Πολιτισμού κ. Χάρη Θεοχάρη σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το Δήμο Κομοτηνής, ζήτησε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης, τόσο κατά τη σύσκεψη των φορέων στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, όσο και κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο άντρες αργότερα στο Δήμο Κομοτηνής.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γκαράνης κατέθεσε υπόμνημα στον Υπουργό, με το οποίο αιτείται μεταξύ άλλων την μακροπρόθεσμη παραχώρηση όλου του παραλιακού μετώπου στο Δήμο Κομοτηνής, καθώς και αναβάθμιση του Κάμπινγκ Φαναρίου, την ανάπλαση της γύρω περιοχής σύμφωνα με τα σχέδια της ΕΤΑΔ αλλά και τη δημιουργία ενός οικοτουριστικού πάρκου στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή του Δήμου και της Ροδόπης.
 
Ζήτησε επίσης την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στη Νυμφαία, να επιτραπεί η διέλευση των λεωφορείωνκαι να συμπεριληφθεί ο Δήμος Κομοτηνής, αλλά και ολόκληρη η Ροδόπη, στις εκστρατείες προβολής και προώθησης της χώρας σε τουριστικό επίπεδο, που υλοποιεί ο ΕΟΤ σε διεθνές επίπεδο.
 
Τέλος κατέθεσε τις προτάσεις του Δήμου, για την ενθάρρυνση του μαθητικού και του συνεδριακού τουρισμού προς την περιοχή μας, που διαθέτει σημαντικό πολιτιστικό υλικό και υποδομές.
 

Ανάγκη πολλαπλών παρεμβάσεων στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής

 
Το υπόμνημα του Δήμου παραθέτει τα κύρια χαρακτηριστικά του Δήμου, από τα σύνορα της Βουλγαρίας και την συνοριακή δίοδο της Νυμφαίας, στο προσβάσιμο αστικό  κέντρο της Κομοτηνής, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την παραλιακή ζώνη.
 
Όπως εξηγείται στο υπόμνημα, προκειμένου να οικοδομηθεί ένα σταθερό πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης, πέρα από τη δραστηριότητα των τοπικών και περιφερειακών φορέων, απαιτείται και η κρατική συνδρομή, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε θεσμικό επίπεδο.
 
Πιο συγκεκριμένα τονίζεται προς τον κ. Θεοχάρη πως το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Κομοτηνής και ιδιαίτερα αυτό των παραλιών Φαναρίου, Αρωγής και Μέσης δεν ανήκει στον Δήμο Κομοτηνής, αλλά στην ΕΤΑΔ και την Κτηματική Υπηρεσία, κάτι το οποίο δεν επιτρέπει στο Δήμο Κομοτηνής να προχωρήσει στην υλοποίηση έργων υποδομής στην περιοχή αυτή.
 
Ταυτόχρονα σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατη ή πραγματοποιείται με μεγάλη καθυστέρηση η εκμίσθωση τμημάτων της παραλίας σε ιδιώτες προς αξιοποίηση κατά την καλοκαιρινή περίοδο, με αποτέλεσμα η περιοχή να μην καθίσταται ελκυστική για τους επισκέπτες.
 
Για αυτό και ο Δήμος Κομοτηνής ζητά την απόδοση του παραλιακού μετώπου σε αυτόν, είτε σε μόνιμη βάση ή με μακροχρόνια παραχώρηση, ώστε να προχωρήσει σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και να μην καταφεύγουν σε λύσεις της τελευταίας στιγμής κάθε χρόνο.
 
Ταυτόχρονα απαιτείται η συνδρομή από τους κρατικούς φορείς στην κατασκευή έργων υποδομής της περιοχής μας στο τουριστικό τομέα, τα οποία λείπουν, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις το κάμπινγκ του ΕΟΤ, που χρίζει άμεσης αναβάθμισης και εύρυθμης λειτουργίας, το έργο ανάπλασης της παραλιακής ζώνης Φαναρίου από την ΕΤΑΔ που προχωρά με μεγάλη καθυστέρηση και περιλαμβάνει μόνο τμήμα του αρχικού σχεδιασμού, και τη δημιουργία ενός οικοτουριστικού πάρκου με σεβασμό στη χλωρίδα και την πανίδα της ευρύτερης περιοχής της παραλιακής ζώνης του Δήμου μας, αλλά και της Ροδόπης.
 

Αίτημα για ενίσχυση του συνοριακού περάσματος της Νυμφαίας

 
Ο Δήμος θέλει να υπάρξει μέριμνα για την περιοχή στο νέο εθνικό σχέδιο για τον Τουρισμό, αλλά και αναβάθμιση του τελωνείου στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στη Ροδόπη, που αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει την διέλευση τόσων οχημάτων κατά την καλοκαιρινή περίοδο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ ταυτόχρονα δεν επιτρέπεται η διέλευση λεωφορείων.
 
Επίσης επιθυμούν, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, να συμπεριληφθεί ο Δήμος Κομοτηνής, αλλά και ολόκληρη η Ροδόπη, στις εκστρατείες προβολής και προώθησης της χώρας σε τουριστικό επίπεδο, που υλοποιεί ο ΕΟΤ μιας και διαθέτει ήδη το αναγκαίο υλικό για να τροφοδοτήσουν τον ΕΟΤ, προχωρώντας και στην παραγωγή νέου.
 
Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει η ενθάρρυνση του μαθητικού και του συνεδριακού τουρισμού προς την περιοχή, σε μια ζωντανή πόλη, που ταυτόχρονα διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν οι νέοι στην υπόλοιπη Ελλάδα, μουσεία αλλά και το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής που παρέχει στην περιοχή μια υποδομή άρτια τεχνικά, ικανή να διοργανώσει εκδηλώσεις και συνέδρια μεγάλης εμβέλειας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.