Δημος Κομοτηνης: «Η απουσια προτασεων, η αγνοια, η διαστρεβλωση της αληθειας και η αποκρυψη της δε φερνουν την αναπτυξη, κυριε Γραβανη»

Συνέχεια στην κόντρα διοίκησης και αντιπολίτευσης για την αύξηση των αντοποδοτικών τελών

Συνέχεια στην κόντρα που έχει προκύψει για την αύξηση των δημοτικών τελών σε καθαριότητα και φωτισμό δίνει σήμερα με ανακοίνωσή του ο Δήμος Κομοτηνής. Μία ανακοίνωση που συνιστά στην ουσία απάντηση στην πρόσφατη ανακοίνωση που απέστειλε προς τα ΜΜΕ η δημοτική παράταξη «Σύμπραξη Προοπτικής»  σε συνέχεια της κριτικής που άσκησε προς την διοίκηση του Δήμου και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής.
 
Να υπενθυμίσουμε πως ο επικεφαλής της παράταξης κ. Αντώνης Γραβάνης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου καταφέρθηκε κατά της διοίκησης του Δήμου κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για «ελλιπή διαχείριση που επεκτείνεται και στο θέμα της ανακύκλωσης» η οποία δεν της επέτρεψε να απορροφήσει τις τυχόν αυξήσεις που θα ανέκυπταν, ενώ κατηγόρησε την δημοτική αρχή για παντελή έλλειψη πρωτοβουλιών ως προς την ενημέρωση των πολιτών αλλά και την ευαισθητοποίηση αυτών με στόχο την δημιουργία μίας νέας αντίληψης σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
 
Ο Δήμος Κομοτηνής στην απάντησή του κατηγορεί τον κ. Γραβάνη και την «Σύμπραξη Προοπτικής» για αβάσιμη κριτική κατά την συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο επισημαίνοντας πως δεν υπήρξε η κατάθεση στοιχειοθετημένης αντιπρότασης από πλευράς της παράταξης, επιστρέφοντας μάλιστα τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για «άγνοια, διαστρέβλωση της αλήθειας και συνειδητή απόκρυψή  της».
 
Ο Δήμος Κομοτηνής υπογραμμίζει πως «ζητήματα που αφορούν την καθαριότητα, τον οδοφωτισμό και την ανακύκλωση στον Δήμο μας σίγουρα υφίστανται» παραθέτει ωστόσο μία σειρά ενεργειών αλλά και έργων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής και όσα έχουν ήδη προγραμματιστεί δηλώνοντας ανοιχτός «σε προτάσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Προτάσεις, όμως, που είναι στοιχειοθετημένες και εδράζονται στην αλήθεια και στην ορθή πληροφόρηση».
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Κομοτηνής έχει ως εξής: 
 
«Πριν από λίγες μέρες στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2020, ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιό μας τα δημοτικά τέλη. Ακολουθώντας την πάγια τακτική των τελευταίων ετών, δεν επιβάλαμε αυξήσεις, παρά μόνο στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, που λόγω του ανταποδοτικού τους χαρακτήρα παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 16%, δηλαδή, 24 ευρώ τον χρόνο ανά 100 τετραγωνικά. Μια αύξηση, που ήταν αναπόφευκτη, καθώς η ΔΙΑΑΜΑΘ, ο φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων μας επέβαλε μια μεγάλη αύξηση.
 
Η παράταξη «Σύμπραξη Προοπτικής» και ο επικεφαλής της,  κ. Γραβάνης, επέλεξαν την άσκηση αβάσιμης κριτικής, χωρίς την κατάθεση στοιχειοθετημένης αντιπρότασης, κάτι που η νομοθεσία το ορίζει ρητά και κατηγορηματικά, σε περίπτωση αρνητικής ψήφου. Αντί γι’ αυτό, απείχαν από την ψηφοφορία και απέστειλαν στα ΜΜΕ της περιοχής μας Δελτίο Τύπου, στο οποίο μας κατηγορούν για αδράνεια και ανικανότητα στην άσκηση πολιτικής στους τομείς της καθαριότητας, της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενημέρωσης σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
 
Απαντώντας, λοιπόν, στις κατηγορίες που μας προσάπτει στο Δελτίο Τύπου ο αγαπητός συνάδερφος, θα μας επιτρέψει να τον ενημερώσουμε και να του σημειώσουμε τα εξής: Κατ’ αρχάς, η ανάπτυξη,  κύριε Γραβάνη, έρχεται μόνο όταν διασφαλίζεται η οικονομική ευρωστία ενός Δήμου. Όταν μια δημοτική αρχή επιβαρύνεται με χρέη, καθώς και με υπέρογκο δανεισμό δεν μπορεί να χαράσσει στρατηγικές προόδου και βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη. Εμείς, λοιπόν, δουλέψαμε με συνέπεια και αποκαταστήσαμε την οικονομική αξιοπιστία του Δήμου μας.
 
Αποτέλεσμα, επί παραδείγματι, αυτής της οικονομικής ευρωστίας είναι η ικανότητά μας να εκσυγχρονίζουμε τον στόλο των οχημάτων της υπηρεσίας καθαριότητας, διασφαλίζοντας, έτσι, καλύτερες συνθήκες τόσο στην καθαριότητα, όσο και στην ασφάλεια των εργαζομένων. Έτσι, να σας πληροφορήσω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε αγοράσει 4 νέα απορριμματοφόρα, 1 εκ των οποίων από τον ΤΑΠ και τα υπόλοιπα τρία με δικούς μας πόρους, πληρώνοντάς τα τοις μετρητοίς. Αγοράσαμε, έναντι 78.000 ευρώ τοις μετρητοίς, 5 ημιφορτηγά κλειστού τύπου, τα 4 εκ των οποίων θα μας παραδοθούν εντός των επόμενων ημερών και το 1 στο άμεσο προσεχές διάστημα. Πριν από ένα χρόνο ξεκινήσαμε τη διαγωνιστική διαδικασία για την αγορά 1 σάρωθρου και 1 φορτωτή αξίας 460.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 240.000 ευρώ θα είναι από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και οι υπόλοιπες 220.000 ευρώ θα καταβληθούν από εμάς. Ακόμη, αγοράσαμε τοις μετρητοίς 2 τρίκυκλα, αξίας 4.500 ευρώ. Και τέλος, κάθε χρόνο αγοράζουμε κάδους απορριμμάτων, αξίας 70.000 ευρώ.
 
Όσον αφορά δε τις κατηγορίες που μας αποδίδετε στο Δελτίο Τύπου που αποστείλατε στα ΜΜΕ σχετικά με την ανικανότητα και την αδράνειά μας στον τομέα της ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση, επιτρέψτε μου να σας πληροφορήσω ότι ο Δήμος Κομοτηνής εδώ και χρόνια συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της πληροφόρησης της διαδικασίας ανακύκλωσης. Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου μας εκπονεί διαρκώς από το 2013 μέχρι σήμερα μια σειρά προγραμμάτων ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των συνδημοτών μας σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Σας αναφέρω ενδεικτικά μερικές εξ αυτών, οι οποίες έχουν τύχει μεγάλης δημοσιότητας:

  • 3-6 Μαρτίου 2013: Έκθεση της HELMEPA για το θαλάσσιο περιβάλλον.
  • 13 Νοεμβρίου 2014: Παράδοση ειδικών κάδων στους δημότες μας, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης.
  • 18 Δεκεμβρίου 2015: Ψυχαγωγική και εκπαιδευτική δράση «Λούνα Παρκ της ανακύκλωσης», στην οποία συμμετείχαν 373 μαθητές.
  • 12 Μαΐου 2015: Ενημερωτική εκδήλωση για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.
  • 5 Απριλίου 2016: Ημερίδα Ενημέρωσης για την ανακύκλωση χαρτιού-χαρτονιού, που απευθυνόταν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  • 19 Μαΐου 2017: Ψυχαγωγική και εκπαιδευτική δράση «Λούνα Παρκ της ανακύκλωσης».
  • 1 Απριλίου 2018: Δράση ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.
  • 29 Ιουνίου 2018: Δράση ενημέρωσης, με θέμα: «Το Ειδικό όχημα του Δήμου έρχεται στο σπίτι σας. Μονάδα ανακύκλωσης Ηλεκτρικών συσκευών.» Να σημειωθεί ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2018 στον Δήμο Κομοτηνής έχουν ανακυκλωθεί 38.464 κιλά ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων.
  • 21 Μαΐου 2019:  Ψυχαγωγική και εκπαιδευτική δράση «Λούνα Παρκ της ανακύκλωσης», που απευθυνόταν σε μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων.
  • 7 Μαρτίου 2019: Εκδήλωση στο Στρατόπεδο Παράσχου για τα οφέλη της ανακύκλωσης.
  • 3 Απριλίου 2019: Ενημερωτική εκδήλωση για τη διαδικασία κομποστοποίησης στη στέγη «ΑΞΙΖΩ» του Συλλόγου Ατόμων με νοητική Υστέρηση «Άγιοι Θεόδωροι».
  • 2019-2020: Ο Δήμος Κομοτηνής συμμετέχει στη μεγάλη δράση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και επιβράβευσης του κοινού για την ανακύκλωση με διαδικτυακά μέσα, η οποία θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο και θα υλοποιηθεί πιλοτικά μόνο σε 3 Δήμους της Περιφέρειάς μας: στους Δήμους Δράμας, Κομοτηνής και Ορεστιάδας.

               
Μας κατηγορείτε, ακόμη, ότι «αδιαφορήσαμε στην πρότασή σας, τον Ιανουάριο του 2017…να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών με αυτά τύπου LED». Να σας ενημερώσουμε, λοιπόν, ότι όχι μόνο δεν αδιαφορήσαμε, αλλά, αντιθέτως σας είχαμε… προλάβει! Ήδη από  2016, πολύ πριν εσείς μας καταθέσετε την πρότασή σας, είχαμε αρχίσει να αντικαθιστούμε τους συμβατικούς λαμπτήρες με LED. Η υπηρεσία υπολογίζει ότι σε ετήσια βάση τοποθετούμε 3.500-4.500 λαμπτήρες LED. Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι μόνο το 2018 τοποθετήθηκαν 4.700 λαμπτήρες LED. Επιπλέον, αντλώντας πόρους από το Πράσινο Ταμείο, καταφέραμε να τοποθετήσουμε στο Φανάρι 104 φωτιστικά σώματα LED. Κάτι ανάλογο έχουμε ήδη κάνει και στους οικισμούς Καλαμόκαστρο, Θρυλόριο, Φύλακα και σε 2 μέρες θα το πράξουμε και στη γειτονιά της Φιλιππουπόλεως. Αλλά και στην οδό Σωκράτους, με το έργο «Προσπελασιμότητα και βιώσιμη κινητικότητα σε οδούς πέριξ του Βυζαντινού τείχους».  Επίσης, είναι σε εξέλιξη πρόχειρος διαγωνισμός, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες και αφορά στην προμήθεια 150 νέων φωτιστικών σωμάτων. Ακόμη, να σας ενημερώσω ότι επί της οδού Ν. Ζωίδη, τοποθετήθηκαν φωτιστικά με λαμπτήρες νατρίου υψηλής πίεσης με διβάθμιο σύστημα, με το οποίο πετύχαμε μείωση από την κατανάλωση ρεύματος της τάξης του 64,79%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ.
 
Αγαπητέ κύριε Γραβάνη. Ζητήματα που αφορούν την καθαριότητα, τον οδοφωτισμό και την ανακύκλωση στον Δήμο μας σίγουρα υφίστανται. Η Δημοτική Αρχή, όμως, σε αγαστή συνεργασία με το στελεχιακό δυναμικό και τους εργαζόμενούς μας εργάζεται καθημερινά, επιφέροντας διαρκώς μεγαλύτερα και καλύτερα αποτελέσματα. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Προτάσεις, όμως, που είναι στοιχειοθετημένες και εδράζονται στην αλήθεια και στην ορθή πληροφόρηση. Και όχι στην άγνοια, στην διαστρέβλωση της αλήθειας και στη συνειδητή απόκρυψή της!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.