«Αλκοολ και οδηγηση δεν πανε μαζι» διαμηνυσαν οι εθελοντες του Europe Direct

Δράση ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς ατυχήματα»

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας, διοργάνωσε και φέτος για 13η συνεχή χρονιά την επιτυχημένη δράση ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα».
 
Στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στο κατάστημα «Away», το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, με τη συνεργασία εθελοντών του Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct.
 

Λίγα λόγια για την εκδήλωση

 
Πιο συγκεκριμένα, ο ρόλος των εθελοντών έγκειτο στο  να ορίσουν, μαζί με τις παρέες που κατέφθασαν στο κατάστημα, τον «Οδηγό της παρέας», ο οποίος αφού αποδεχτεί τον τίτλο του φοράει ένα βραχιολάκι και είναι υποχρεωμένος να μην καταναλώσει αλκοόλ όλο το βράδυ.
 
Όταν έρθει η ώρα να αναχωρήσει από το κατάστημα μπορεί να κάνει, με τη δική του θέληση, ένα φιλικό αλκοτέστ, για να διαπιστωθεί αν τήρησε την υπόσχεσή του. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει ο «Οδηγός της παρέας» επιβραβεύεται με ένα αναμνηστικό δώρο ενώ σε άλλη περίπτωση οι εθελοντές τον συμβουλεύουν να αφήσει το όχημα και να γυρίσει σπίτι του με ταξί ή να οδηγήσει κάποιος από την παρέα που δεν έχει καταναλώσει αλκοόλ.
 

«Όλοι περνάμε καλά σε μια παρέα, ένας όμως δεν πίνει»

 
Ο κ. Νίκος Καλλιγάς, εθελοντής του Europe Direct Κομοτηνής, μιλώντας στον «ΠτΘ», ανέφερε πως τα τροχαία ατυχήματα που οφείλονται στο αλκοόλ, είναι ένα-αν μη τι άλλο-σημαντικό αλλά και επίκαιρο θέμα, ειδικά αν σκεφτούμε ότι η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπως και αυτή της Κρήτης, είχαν μια πολύ λυπητερή πρωτιά στα τροχαία ατυχήματα λόγω αλκοόλ.«Σαν νέος, διακρίνω τη νοοτροπία του θα βγω και θα πιώ» τόνισε ο κ. Καλλιγάς. Είναι κρίμα να παίρνεις στο λαιμό σου τις ζωές των άλλων» συμπλήρωσε ο εθελοντής, ενώ παράλληλα εξέφρασε το έντονο αίσθημα ευθύνης που του προκάλεσε το φετινό σύνθημα του ΙΟΑΣ «Όλοι περνάμε καλά σε μια παρέα, ένας όμως δεν πίνει ο οδηγός της παρέας».
 
Όπως ενημέρωσε ο κ. Καλλιγάς, συνολικά 11 παρέες συμμετείχαν στη δράση, με τους 11 οδηγούς της παρέας να τηρούν την υπόσχεσή τους και να μην πίνουν αλκοόλ, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις τα αποτελέσματα του αλκοτέστ είχαν ένδειξη 0.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.