10 εκ ευρω για την αναπλαση της περιοχης παλιας Νομικης και Παρκου Περιφερειας ζητα ο Δημος Κομοτηνης

Σύγκρουση μεταξύ Δήμου και ΔΠΘ προκάλεσε η συμπερίληψη των κτιρίων της Παλιάς Νομικής στην πρόταση - Αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμα και με διαφορετικά χρηματοδοτικά προγράμματα στην ανάπλαση ο Δήμος Κομοτηνής

Ενέκρινε ομόφωνα την Τρίτη 29 Οκτωβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την υποβολή της πρότασης, ύψους 10 εκ ευρώ (12,5 εκ ευρώ με ΦΠΑ) σε πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, για την συνολική ανάπλαση της περιοχής της παλιάς Νομικής, του παλιού Λυκείου Αρρένων, του πάρκου της Περιφέρειας και του Θερινού ΔΗΠΕΘΕ.
 
Ο Δήμος προχωρά σε αυτή την πρόταση θεωρώντας πως τους δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία να αναπλάσουν όλο το χώρο, ξεκινώντας από τα κτίρια της παλιάς Νομικής, τον πεζόδρομο και τον χώρο των σχολείων, όπου στεγάζονται το 1ο Γυμνάσιο, το κτίριο του μουσείου Καραθεοδωρή και το παλιό γυμνάσιο Αρρένων (σήμερα έδρα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας διεύθυνσης εκπαίδευσης), συνδέοντας τα με το πάρκο της Περιφέρειας αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Θερινό ΔΗΠΕΘΕ, για το οποίο ήδη υπάρχει μελέτη αναβάθμισής του με τη δημιουργία κτιρίων για καμαρίνια.


 
Η πρόταση περιλαμβάνει την αποκατάσταση των κτιρίων της Παλιάς Νομικής και των όμορων κτιρίων της εκπαίδευσης (αισθητική, λειτουργική, ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου, του κτιρίου διοίκησης- παλιό Αρρένων και το Μουσείο Καραθεοδωρή), ενώ παράλληλα προβλέπει την ανέγερση νηπιαγωγείου στο χώρο του παλιού Αρρένων, καθώς και την ανέγερση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων για το 1ο Γυμνάσιο, την ανάπλαση του πεζόδρομου μεταξύ των εκπαιδευτηρίων και παλιάς Νομικής, καθώς και την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου με την προσθήκη νέου Κτιρίου για την εξυπηρέτηση των παραστάσεων (καμαρίνια).


 
Τέλος η πρόταση εμπεριέχει και την ανάπλαση-αξιοποίηση του πάρκου και του παλαιού Ηρώου με παρεμβάσεις στο πράσινο και ανανέωση του φυτοτεχνικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού του, αλλά και αναβάθμιση και βελτίωση του οδικού δικτύου πέριξ των κτιρίων της παλιάς νομικής και του παλιού Γυμνασίου Αρρένων.

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Δημοτικής Αρχής και ΔΠΘ

Να σημειωθεί πως στην συνεδρίαση έδωσαν το παρόν ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης καθώς και οι Αντιπρυτάνεις κ. Φώτης Μάρης και Μαρία Μιχαλοπούλου, που εξέφρασαν την διαφωνία τους για την συμπερίληψη των κτιρίων της Παλιάς Νομικής στο σχέδιο, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την συνεχιζόμενη παρουσία του πανεπιστημίου σε αυτές.
 
Η συζήτηση μάλιστα έγινε σε πολλά σημεία σε έντονους τόνους, με τα μέλη των πρυτανικών αρχών να μην φαίνεται να πείθονται από τις διαβεβαιώσεις της Δημοτικής αρχής ότι δεν υπάρχει πρόθεση να εκτοπιστεί το πανεπιστήμιο από τις εγκαταστάσεις στην παλιά Νομική.
 
Ζήτησαν δε την επίσημη παραχώρηση των κτιρίων της παλιάς Νομικής στο πανεπιστήμιο για όσο διάστημα χρειαστεί, τόσο για την μετεγκατάσταση των τμημάτων, στην πανεπιστημιούπολη, και την δυνατότητα το πανεπιστήμιο να ζητήσει την δημιουργία καινούριων στην Κομοτηνή, όσο και για την ένταξη των κτιρίων σε πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα για την ενεργειακή τους αναβάθμιση.

Μια πρόταση σε σύντομο χρόνο

Την παρουσίαση της πρότασης έκανε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων κ. Δημήτρης Καρασταύρου, ο οποίος τόνισε πως επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή, γιατί είχε τα χαρακτηριστικά για να επιτύχει την χρηματοδότηση από το πρόγραμμα, εξηγώντας πως πρόκειται για μία περιοχή η οποία βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, συνδυάζει πολλαπλές χρήσεις, και ήταν άκρως ελκυστική για αυτούς, ώστε να αναδειχθούν, να συνδυαστούν και να «πλεχτούν» οι υφιστάμενες υποδομές με αυτό τον τρόπο ώστε να παραδώσουν στην πόλη ένα έργο ουσιαστικά από το πουθενά.
 
Η πρόταση άνοιξε το Μάιο, και ξεκίνησαν να κάνουν σοβαρές προσπάθειες, κατορθώνοντας να φτάσουν σε αυτό το σημείο για να καταθέσουν την πρόταση με την δουλειά της Τεχνικής υπηρεσίας, μηχανικών και από τη ΔΕΥΑΚ, ενώ άμεση ήταν και η ανταπόκριση της αρμόδιας αρχιτεκτονικής επιτροπής.
 
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Καρασταύρου στις δύο αρχιτέκτονες Μηχανικούς, που πριν από δύο χρόνια σε ένα πρόγραμμα δια βίου μάθησης της Πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης συμμετείχαν σε πρόγραμμα ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων σε αστικούς ιστούς λαμβάνοντας μάλιστα 10. Ο λόγος για τις κ.κ.ΛιάναΧαλατζίδου καιΚάσσηΤσολάκη, οι οποίες κατέθεσαν τα σχέδιά τους για την ανάπλαση του πεζόδρομου μεταξύ της παλιάς νομικής και των σχολείων, με την κ. Χαλατζίδουνα συμμετέχει και στην διαμόρφωση αυτής στα δεδομένα του Δήμου Κομοτηνής.

Τα αιτήματα του ΔΠΘ

Παίρνοντας τον λόγο ο αντιπρύτανης κ. Φώτης Μάρης, σημείωσε πως το Πανεπιστήμιο έχει κάνει τέσσερις φορές αίτημα προς το Δήμο Κομοτηνής, για την παραχώρηση των κτιρίων της Πανεπιστημιούπολης, γιατί προτίθεται να υποβάλλει πρόταση σε συγκεκριμένη πρόταση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την αναβάθμιση πανεπιστημιακών κτιρίων, και μία πέμπτη στην οποία αναφέρει την κατάσταση στο κτιριακό συγκρότημα τη μέρα του συμβουλίου.
 
Όπως τόνισε, αυτή τη στιγμή -μετά την κατάτμηση δια νόμου του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης- λειτουργούν με πέντε τμήματα στο χώρο της Παλιάς Νομικής, σε μια παλιά κτιριακή εγκατάσταση, ενώ στον ίδιο χώρο φιλοξενείται η φοιτητική εστία και το αμφιθέατρο που είχε κατασκευαστεί αρχικά σαν χώρος εστιατορίου.
 
Στο καινούριο κτίριο που άρχιζε να κατασκευάζεται αυτήν την στιγμή στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, θα καλυφθούν τα τμήματα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών σπουδών, δηλαδή το Ελληνικής Φιλολογίας, Ιστορίας και Εθνολογίας και το Παρευξεινίων Χωρών.
 
Έτσι χωρίς στέγη στην πανεπιστημιούπολη μένουν τα τμήματα Κοινωνικής Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Επιστημών, με την στέγαση δύο τουλάχιστον εκ των τριών αυτών τμημάτων στην παλιά Νομική να καθίσταται απαραίτητη ακόμα και μετά την κατασκευή του νέου κτιρίου την Πανεπιστημιούπολη.
 
Οι επιστολές όπως εξήγησε ο κ. Μάρης είχαν σαν στόχο να προκαλέσουν διάλογο, για να έρθουν οι τεχνικές υπηρεσίες σε επαφή και να ξεκαθαριστούν τα θέλω των δύο πλευρών. Εξ αυτού του λόγου άλλωστε ο ίδιος ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει στην παραχώρηση των κτιρίων στο ΔΠΘ, προτού γίνει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για το τεχνικό μέρος.

Αλέξανδρος Πολυχρονίδης
«Μας αναγκάζεται να σταματήσουμε κάθε διεκδίκηση για νέο τμήμα στην Κομοτηνή»

Από την πλευρά του ο Πρύτανης κ.Πολυχρονίδηςξεκίνησε την εισήγησή του με τη φράση «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα» σημειώνοντας πως θεωρεί ότι με τη πρόταση, που αναφέρει τη λέξη αξιοποίηση για την παλιά Νομική για πρώτη φορά τίθεται σε αμφισβήτηση η χρήση της από το πανεπιστήμιο.
 
«Χαίρομαι για την ανάπλαση, να σας δώσω και τα συγχαρητήρια, θα είμαστε αρωγοί, όμως θα πρέπει να μείνει εκτός η παλιά Νομική, την οποία χρησιμοποιούμε από το 1973, ξέρουμε τις ανάγκες της και θέλουμε την παραχώρηση μέχρι να ολοκληρώσουμε αυτή την ανάγκη» σημείωσε χαρακτηριστικά εμμένοντας στην παρέμβαση στην Παλιά Νομικής από πλευράς του Πανεπιστημίου, αμφισβητώντας μάλιστα αν ο Δήμος θα καταφέρει να προχωρήσει το πρόγραμμα.
 
Σημείωσε δε πως με δεδηλωμένη την θέληση του Πανεπιστημίου να δημιουργήσει και άλλα τμήματα και στις τέσσερις πόλεις του, η μη διαθεσιμότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων της παλιάς Νομικής θα τους αναγκάσουν να σταματήσουν κάθε διεκδίκηση νέου τμήματος στην Κομοτηνή.
 
«Δεν κινδυνολογώ, είμαι χειρουργός έχω μάθει να παίρνω τις αποφάσεις τι είναι το σωστό, και τι είναι το λάθος, και σας λέω με κάθε βεβαιότητα ότι μας αναγκάζεται να σταματήσουμε κάθε διεκδίκηση νέου τμήματος για την Κομοτηνή αν δεν μας δώσετε την παραχώρηση και δεν μας δώσετε άλλους χώρους» ανέφερε, γιατί δεν θα έχουν που να βάλουν τους φοιτητές.
 
Ζητώντας την παραχώρηση των κτιρίων τουλάχιστον για μια εικοσαετία, ζήτησε να πρυτανεύσει η λογική και η ψυχραιμία.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κ. Μιχαλοπούλου, η οποία έθεσε ξανά το αίτημα του πρύτανη, να παραχωρήσει όσο κρίνει η Κομοτηνή τα κτίρια αυτά, ώστε να τα χρησιμοποιεί το ΔΠΘ.
 
«Πόσο κρίνει η Κομοτηνή ότι πρέπει να δώσει στο Πανεπιστήμιο τα κτίρια να τα χρησιμοποιεί; Επειδή δεν δόθηκε από το ’74 πρέπει να το συνεχίσουμε, δεν μας εμπιστεύεστε και δεν παραχωρείτε το κτίριο στο Πανεπιστήμιο» αναρωτήθηκε, επισημαίνοντας πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα στο Πανεπιστήμιο, και δεν είναι θεωρητική η διεκδίκησή τους.
 
Για αυτό και τόνισε πως ζητούν εδώ και έξι μήνες να συνεργαστούν, και δεν θεωρεί πως η αλλαγή της διοίκησης αποτέλεσε πρόβλημα.

Απαραίτητη η δημιουργία νέων δομών για την Πρωτοβάθμια

Την θετική άποψη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την προτεινόμενη παρέμβαση κατέθεσε ο Προϊστάμενός της κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης, σημειώνοντας πως το νηπιαγωγείο που θα κατασκευαστεί θα χρησιμοποιηθεί για την στέγαση του Α΄ Νηπιαγωγείου, το οποίο σήμερα λειτουργεί σε ενοικιαζόμενη οικία, ενώ δεν έχουν δημιουργηθεί καινούριες υποδομές στην πόλη εδώ και μία δεκαετία.
 
«Οι ανάγκες έχουν γίνει τεράστιες, οι εκκλήσεις μας δεν έχουν βρει το ανάλογο αποτέλεσμα, νέο κτίριο –οικόπεδο πουθενά» σημείωσε, και για αυτό όταν άκουσαν για τη δημιουργία καινούριων κτιρίων στην πανεπιστημιούπολη, χάρηκαν, γιατί και το πανεπιστήμιο θα αναβαθμιστεί αλλά και ίσως κάποτε θα περισσέψουν εκεί κάποιες πτέρυγες για αυτούς.
 
Όνειρό τους είναι στο χώρο να λειτουργούν στην περιοχή, αν είναι δυνατόν, το Ειδικό σχολείο Κομοτηνής, το ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής, το 14ο Δημοτικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή μόνο στα χαρτιά, το υφιστάμενο 1ο Γυμνάσιο και το νέο νηπιαγωγείο που θα χτιστεί, δημιουργώντας μια δομή πρότυπο για όλη την Ελλάδα.

Υπάρχει και Plan B

Από την πλευρά του ο κ. Γκαράνης, τόνισε πως η αξιολόγηση του προγράμματος  είναι άμεση, πιστεύοντας πως θα εγκριθεί και θα αξιοποιήσουν όλη την περιοχή αλλά ακόμα και αν δεν εγκριθεί από αυτή τη χρηματοδότηση έχουν την επιλογή πολλών άλλων δια μέσου ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
 
«Υπάρχει plan Bκαι plan C» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Όσο για τις αιτιάσεις των πρυτανικών αρχών, επισήμανε πως από την αρχή είχαν δηλώσει πως τα τμήματα δεν θα αλλάξουν χώρο μέχρι να γίνει το νέο τους κτίριο, αλλά και πως δεν αλλάζει η χρήση από το Πανεπιστήμιο.
 
«Αν χρειαστούν και άλλοι χώροι για το ΔΠΘ  θα είμαστε εδώ να βοηθήσουμε στην εγκατάσταση νέων τμημάτων ή στην εγκατάσταση υφιστάμενων τμημάτων που δεν θα μπορέσουν να στεγαστούν στην Πανεπιστημιούπολη»τόνισε.
 
Όμως τους δίνεται η δυνατότητα να χτίσουν και ένα νηπιαγωγείο και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στον χώρο του 1ου Γυμνασίου, άρα υπάρχει αναβάθμιση και στα σχολικά κτήρια και χτίζονται καινούργια.
 
Στο Αρρένων θα αναβαθμιστεί ο χώρος και θα είναι το στολίδι της πόλης για τα επόμενα χρόνια, ενώ τόνισε πως θα συνεχίσουν την προσπάθεια για διαβούλευση και συζητήσεις με το ΔΠΘ ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα.
 
«Έγινε πολύ μεγάλη δουλειά σε μικρό χρονικό διάστημα, οι τεχνικές υπηρεσίες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και οι σύμβουλοι βοήθησαν στην διαδικασία αυτή. Είναι μία δουλειά που πολλά χρόνιά είχαμε να δούμε και σε αποτύπωση τι πρόκειται να γίνει» σημείωσε, και είναι ένα πολύ μεγάλο έργο για την περιοχή και οι πολίτες θα καταλάβουν και θα αντιληφθούν είναι ένα τεράστιο προσόν και συν γιατην δημιουργία ενός πυρήνα πέραν του ιστορικού κέντρου, ένα πολιτιστικό κύτταρο.

Κριτική για τον χειρισμό του θέματος με το πανεπιστήμιο από Γραβάνη

Την πρόταση στήριξε στο σύνολό της η Αντιπολίτευση, παρόλο που ο Επικεφαλής της παράταξης «Σύμπραξη Προοπτικής» κ. Αντώνης Γραβάνης εξέφρασε την άποψη πως ο τρόπος με το οποίο χειρίστηκε το θέμα η δημοτική αρχή όσο αφορά το πανεπιστήμιο αμαυρώνει όλη την προσπάθεια που έγινε από τις υπηρεσίες.
 
Εξέφρασε πάντως την χαρά του γιατί αναγνωρίστηκε από την Δημοτική Αρχή πως το πανεπιστήμιο αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους θεσμούς στην περιοχή μας και είναι υποχρέωση όλων να το στηρίξουν όσο γίνεται, όμως ο χειρισμός του όλου θέματος θα μπορούσε να είναι καλύτερος.

Σκεπτικισμός για το πανεπιστήμιο από τον Σπάρτακο

Ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος τόνισε πως από τη στιγμή που ο Δήμαρχος διαβεβαιώνει από τη θέση του ότι δεν διακυβεύεται τίποτα σε σχέση με τη λειτουργία του πανεπιστημίου, υπάρχει κάποιο άλλο διακύβευμα, γιατί κανένας δεν είπε ότι θέλει να φύγει το πανεπιστήμιο.
 
Εξέφρασε δε τον σκεπτικισμό του για τα προβλήματα στέγασης που θα υπάρχουν ακόμα και μετά την κατασκευή του νέου κτιρίου στην Πανεπιστημιούπολη, αλλά και τις τοποθετήσεις που έγιναν από τις πρυτανικές αρχές.

Δεν υπάρχει αντιπαλότητα με το Πανεπιστήμιο για την ΕλένηΛαφτσή

Από την πλευρά της η επικεφαλής της «Πολη-τικής Ανατροπής» κ. Ελένη Λαφτσή σημείωσε πως δημιουργήθηκε ένα αρνητικό κλίμα, όμως δεν είναι αντίπαλοι με το πανεπιστήμιο, και θέλουν μια στενότατη συνεργασία, δικαιολογώντας το ότι υψώθηκαν οι τόνοι από την αγάπη τους για το πανεπιστήμιο και την πόλη.
 
Τάχθηκε δε υπέρ της πρότασης, με την ρητή διαβεβαίωση ότι οι χώροι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται από το πανεπιστήμιο, επισημαίνοντας πάντως ως ατόπημα το ότι δεν υπήρξε διάλογος προηγουμένως με τις πρυτανικές αρχές.

Τις φορές που ο Δήμος βοήθησε το Πανεπιστήμιο θυμήθηκε ο Τ. Βαβατσικλής

Στο ιστορικό των κτιρίων αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Ξεκίνημα για την πόλη» και πρώην Δήμαρχος κ. Τάσος Βαβατσικλής, θυμίζοντας πως μετά την μεταστέγαση της Νομικής στην Πανεπιστημιούπολη, η τότε δημοτική αρχή, της οποίας ήταν μέρος, ήθελε να πάρει τα κτίρια και να τα δώσει, αφού τα ανακαίνιζε, στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όμως ο τότε πρύτανης κ. Γιάννης Πανούσης κατηγόρησε τον Δήμο ότι δεν αγαπά το πανεπιστήμιο.
 
Και ενώ είχαν προχωρήσει τις διαδικασίες, και είχαν ενημερώσει το υπουργείο παιδείας, ο Δήμος έκανε πίσω και έμεινε η Παλιά Νομική στο Πανεπιστήμιο.
 
Όμως έδειξαν την καλή τους πρόθεση και στη συνέχεια, δίνοντας ένα εκ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» στο Πανεπιστήμιο.
 
«Τέτοιου είδους κατηγορίες και καταγγελίες από τις πρυτανικές αρχές δεν τις δέχομαι» κατέληξε, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην παραχώρηση κατά κυριότητα.

Στήριξη και από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Τέλος την στήριξή του στην πρόταση έδωσε και ο κ. Γιάννης Λεβέντης της Λαϊκής συσπείρωσης, και σημείωσε πως δεν θα μπει στην αντιπαράθεση μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Δημοτικής αρχής, τονίζοντας πως ενώ το θέμα αφορούσε τις αναπλάσεις, οι αντιπαραθέσεις την εξέτρεψαν σε άλλο θέμα, της παραχώρησης, που δεν ήταν της παρούσης.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.