Πολυπλευρη στηριξη του Αγροτικου τομεα ζητησαν απο τον Κ. Σκρεκα στον Ιασμο

Την 3η Γιορτή Τσίπουρου στον Ίασμο επισκέφτηκε ο Υφυπουργός

Μείωση ενεργειακού κόστους, τιμές των προϊόντων και στήριξη του συνεργατισμού στην ατζέντα της κυβέρνησης

 
Τα προβλήματα των παραγωγών άκουσε το πρωί της Κυριακής 3 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Τσίπουρου στον Ίασμο, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Σκρέκας, απαντώντας και στις ερωτήσεις τους.
 
Ο κ. Σκρέκας σημείωσε μεταξύ άλλων πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι να στηρίξουν τους ανθρώπους του μόχθου που ζουν στην ύπαιθρο, τη δουλειά και το εισόδημά τους, τον πρωτογενή τομέα, καθώς και να δώσουν μόνιμες λύσεις στο θέμα του κόστους παραγωγής, της προώθησης των προϊόντων τους, και εν γένει, ώστε να καταφέρουν να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να μπορούν να μεγαλώνουν την οικογένειά τους.

Στήριξη στην προσπάθεια του Οντέρ Μουμίν

Ο Υφυπουργός έφτασε λίγο πριν από τις 10 το πρωί στο Δημαρχείο Ιάσμου, όπου είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιάσμου, την Δημοτική Αρχή, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου και τους φορείς.
 
Ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν μετά τη συνάντησή τους, σημείωσε πως αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά να φιλοξενούν τον κ. Σκρέκα στον Ίασμο, ένα νέο άνθρωπο που τιμά την περιοχή και τη Γιορτή Τσίπουρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου.
 
Παρόλο που είχε συνάντηση με τους αγρότες της περιοχής, και ο κ. Μουμίν ανέφερε επιγραμματικά κάποια από τα αγροτικά προβλήματα της περιοχής, ενώ θα ακολουθήσει και επιστολή του προς τον Υφυπουργό σε μορφή υπομνήματος με συγκεντρωμένα τα προβλήματα της περιοχής.
 
Αποτελούσε όμως και μια ιδιαίτερη επίσκεψη για τον ίδιο προσωπικά, μιας και είναι η πρώτη Κυβερνητική Επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, την οποία μπορεί να ακολουθήσουν άλλες, αλλά όπως δήλωσε δεν θα ξεχάσει.
 
Τον καλωσόρισε λοιπόν στο Ίασμο, την πρωτεύουσα της πολυπολιτισμικότητας, όπως τόνισε, όπου «αρμονικά χρόνια τώρα συμβιώνουν διαφορετικά ήθη, έθιμα και θρησκείες» για να τον καλέσει να μεταφέρει το μήνυμα της αρμονικής συμβίωσης στην Αθήνα καθώς και το ότι «τα προβλήματά μας, είτε είναι καθημερινά, κοινωνικά ή αγροτικά, είναι κοινά»

 

Μήνυμα για σύμπνοια και ομόνοια στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιάσμου από τον Κωνσταντίνο Σκρέκα 

Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την τιμητική πρόσκληση, δίνοντας του την ευκαιρία να δει την σπουδαία δουλειά που κάνει, στην οποία του ευχήθηκε καλή δύναμη, μιας και οι προκλήσεις είναι μεγάλες.
 
«Είναι ένας τόπος πανέμορφος, γιατί έχει την ύπαιθρο, τις ορεινές και τις ημιορεινές περιοχές, μειονεκτικές περιοχές, αγρότες κατά πλειοψηφία που προσπαθούν να επιβιώσουν για να μείνουν στα σπίτια τους» ανέφερε.
 
Σημείωσε πως ο κ. Μουμίν είναι ένας νέος άνθρωπος που θα κάνει ένα σπουδαίο έργο, με ένα Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, θα πρέπει μέσα από την συναίνεση, την ομόνοια και τη συνεννόηση να βάλει πάνω από όλα το καλό του τόπου, να αφήσει στην άκρη προσωπικές αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμούς.
 
«Όλοι όταν βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης, εκλεγμένοι εκπροσωπώντας τους συμπολίτες μας να έχουμε ως προτεραιότητα το κοινό καλό, αφήνοντας πίσω τα προσωπικά ώστε να προχωρήσει ο τόπος και η κοινωνία μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αναζητούνται λύσεις για την παραγωγή Τσίπουρου

Ο κ. Σκρέκας μίλησε για τα σχέδια της κυβέρνησης, που θα δει ο κόσμος να ξεδιπλώνονται τους επόμενους δύο μήνες, και σε ότι αφορά το κόστος παραγωγής, και σε άλλες δράσεις που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.
 
Αυτή τη στιγμή άλλωστε γίνεται η συζήτηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική στην Ευρώπη, μια τεράστια ευκαιρία να αλλάξει δρόμο η Ελληνική γεωργία, από μια διαρκώς φθίνουσα κατάσταση σε ένα κλάδο που θα αναπτυχθεί με σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, φέροντας πίσω τον κόσμο που δυστυχώς σήμερα εγκαταλείπει τα χωριά και τις οικογένειές του και φεύγει στις πόλεις ή το εξωτερικό.
 
Ειδικά για το θέμα της παραγωγής Τσίπουρου, σημείωσε πως ως βουλευτής ενός αγροτικού νομού, των Τρικάλων, όπου πολλές οικογένειες ζουν από την οινοποίηση και την παραγωγή του Τσίπουρου, γνωρίζει πως είναι θετικό να έχουμε μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, προσθέτοντας αξία σε αυτά αυξάνοντας το έσοδο για τον αγρότη και την αγροτική οικογένεια.
 
Πρόσφατα άλλωστε η κυβέρνηση αντιμετώπισε μια στιγμιαία κρίση, που είχε «κληρονομήσει» όπως δήλωσε από την προηγούμενη κυβέρνηση για το θέμα της παραγωγής τσίπουρου, δίνοντας μια προσωρινή λύση για φέτος, όμως επιθυμούν να δώσουν και μόνιμες λύσεις, ώστε να υπάρχει σύστημα σε όλα τον κάδο, για να αισθάνονται ασφαλείς όσοι ζουν από αυτός ότι θα συνεχίσουν να ζουν από αυτό και τα επόμενα χρόνια.

 

Παρεμβάσεις για το θέμα της τιμής του γάλακτος και τον συνεργατισμό 

Ο κ. Σκρέκας στη συνέχεια είχε συνάντηση με αγρότες της περιοχής, που του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
 
Τα τέσσερα κυριότερα ήταν το θέμα του εργόσημου, όπου χρειάζεται λύση ώστε να μην χάνεται το Επίδομα Αλληλεγγύης για όσους εργάζονται προσωρινά σε αγροτικές εργασίες, την στήριξη στην κάλυψη του ενεργειακού κόστους παραγωγής, την παρέμβαση στο θέμα των τιμών παραγωγού, ιδιαίτερα στο γάλα, αλλά και θέματα κάλυψης αποζημιώσεων.
 
Για το θέμα του γάλακτος, σημείωσε πως η πόρτα του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή για τους συλλόγους, αγροτικούς και κτηνοτροφικούς για να καλέσει τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους να επισκεφτούν, τουλάχιστον τον ίδιο, το συντομότερο δυνατόν.
 
«Η κτηνοτροφία είναι βασικός κλάδος στήριξης της Υπαίθρου, αποτελεί βασική πολιτική βούληση και προτεραιότητα η στήριξη του Έλληνα Κτηνοτρόφου» σημείωσε, όπου θα πρέπει να γίνουν πολλά.

Την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων προωθεί η κυβέρνηση 

Μαζί με την πάταξη του φαινομένου των παράνομων Ελληνοποιήσεων, η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει και την ενίσχυση της συνεργατικότητας, μιας και όπως τόνισε σε όσους βρέθηκαν στη σύσκεψη, έχουν άλλη δύναμη ατομικά και διαφορετικά θα μπορούν να κινηθούν μέσα από συνεργατικά σχήματα, και για την τιμή του προϊόντος τους.
 
Θεωρεί πάντως πως σε αυτό θα συνεισφέρει και η Διεπαγγελματική, που θα φέρει κοντά παραγωγούς με μεταποιητές, όπου ελπίζουν μέσα από τη συνεννόηση κάθε μέρος να πάρει το κέρδος και τις υπηρεσίες που τους αξίζει.
 
Εκεί θεωρεί πως θα παίζουν σπουδαίο ρόλο και τα συνεργατικά σχήματα, για αυτό και ετοιμάζουν ένα νέο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, το οποίο θα βγει σε διαβούλευση τον επόμενο μήνα.
 
«Δεν μπορεί να προχωρήσει η ελληνική γεωργία και η Κτηνοτροφία, χωρίς να έχουμε συνεργατικά σχήματα μεταξύ των αγροτών και των κτηνοτρόφων, τα οποία θα δουλεύουν, θα έχουν κίνητρα για να τους φέρουν κοντά για να διασφαλίσουν καλύτερες και σταθερές τιμές και συμβόλαια με τους μεταποιητές» ανέφερε.
 

«Παράθυρο» για την στήριξη του καπνού

Όσο για την νέα ΚΑΠ, ο Υφυπουργός σημείωσε πως δίνει ευελιξία στα κράτη μέλη να χαράξουν την αγροτική τους πολιτική, σε 3 βασικούς άξονες: τη στήριξη του εισοδήματος του Αγρότη, την είσοδο νέων αγροτών στον αγροτικό τομέα, και την προστασία του περιβάλλοντος.
 
Με βάση αυτούς τους άξονες η κυβέρνηση θα σχεδιάσει ένα νέο εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στη χώρα, στηρίζοντας παραδοσιακούς κλάδους και καλλιέργειες που υπάρχουν στη χώρα για δεκαετίες, στηρίζουν το εισόδημα ιδιαίτερα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, θα προσπαθήσουν να στηρίξουν και την καλλιέργεια του καπνού, η οποία είναι και στη Ροδόπη η μοναδική πηγή εισοδήματος για χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.

Αγροτικό πετρέλαιο και μικρά φωτοβολταϊκά

Όσο για το κόστος παραγωγής, σημείωσε πως έχει δύο άξονες, την ηλεκτρική ενέργεια, που χρησιμοποιείται κυρίως για την άρδευση, και το πετρέλαιο, που χρησιμοποιείται κυρίως για τις αγροτικές εργασίες, και σε κάποιες περιπτώσεις που δεν υπάρχει ρεύμα, επίσης για την άρδευση.
 
Για το πετρέλαιο κίνησης, εξετάζουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν ξανά τον αγρότη, δίνοντας του ένα κίνητρο.
 
Όσο για τα αρδευτικά, εξετάζουν την εξοικονόμηση με την κατασκευή μικρών φωτοβολταϊκών που θα καταλαμβάνουν μικρό μέρος της καλλιεργήσιμης γης (μέγιστο 1%) αλλά θα βοηθούν ώστε να εξισώνεται το κόστος την άρδευσης.
 
Αυτά τα μικρά φωτοβολταϊκά εξετάζουν να χρηματοδοτηθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με 15ετή αποπληρωμή και 5ετή περίοδο χάριτος.

Ημερίδα για στήριξη της Αμπελοκαλλιέργειας

Ακολούθησε επίσκεψη στον κεντρικό χώρο της 3ης Γιορτής Τσίπουρου, στο προαύλιο του παλαιού δημοτικού σχολείου, περιήγηση στην έκθεση Θρακομακεδονικών προϊόντων και χαιρετισμός με τους παραγωγούς πρωτογενή τομέα που συμμετείχαν, καθώς και επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου.
 
O υφυπουργός χαιρέτισε και συμμετείχε και στην ημερίδα με Θέμα «Στήριξη της Αμπελοκαλλιέργειας στην Α.Μ.Θ» στα πλαίσια της 3ης γιορτής τσίπουρου που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του νέου Δημοτικού σχολείου.
 

Να προχωρήσει το φράγμα Κομψάτου ζήτησε ο Δ. Χαρίτου

Την ημερίδα χαιρέτισε και ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος σημείωσε πως οφείλουμε ως κοινωνία και ως Πολιτεία να κάνουμε γρήγορα στροφή στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ώστε να παράγουμε προϊόντα οικονομίας κλίμακας, ποιοτικά και ασφαλή για τον απαιτητικό καταναλωτή, με εξαγωγικό προσανατολισμό και άρα με υψηλή προστιθέμενη αξία.
 
Ειδικά για την περιοχή του Ιάσμου, σημείωσε πως ήδη έχουν γίνει βήματα στροφής στον αγροτοδιατροφικό τομέα, καθώς περισσότεροι παραγωγοί ασχολούνται με καλλιέργειες, όπως το αμπέλι, τα ακτινίδια, το ρόδι και άλλα, που πρέπει να στηρίξει η πολιτεία.
 
Επεσήμανε δε την ανάγκη στον Υφυπουργό, με την ευκαιρία της παρουσίας του, ότι θα πρέπει να προχωρήσει η κατασκευή του φράγματος Κομψάτου, η μελέτη του οποίου έχει ολοκληρωθεί, τονίζοντας πως είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή, καθώς η χώρα μας μπαίνει σε νέα περίοδο και οφείλει να εντάξει στον σχεδιασμό της και τέτοιου είδους έργα υποδομής που θα προσδώσουν βιώσιμη προοπτική για τα επόμενα πολλά χρόνια στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.
 
Τέλος επισήμανε την ανάγκη άμεσης κάλυψης των ζημιών που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, σε 155.000 στρέμματα, τα πιο παραγωγικά της περιοχής, προωθώντας το αίτημα των παραγωγών να δοθεί άμεσα τμήμα της αποζημίωσης ως προκαταβολή σε όλους υπέστησαν καθολική καταστροφή.

Στρεμματική ενίσχυση μικροκαλλιεργητών ζήτησε ο Ι. Αχμέτ 

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ παρουσίασε την πρότασή του για την στρεμματική ενίσχυση των μικροκαλλιεργητών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με το μοντέλο της αντεστραμμένης πυραμίδας, όπως το παρουσίασε στην Κομοτηνή τον Μάρτιο κατόπιν προσκλήσεως του ο διευθυντής αγροτικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσος Χανιώτης.
 
Παράλληλα, έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα των αποζημιώσεων από ΠΣΕΑ για τις καταστροφές 2018 στον καπνό και το βαμβάκι της Ροδόπης.

Προτάσεις για αξιοποίηση των υδάτινων πόρων από τον Ν. Τσαλικίδη 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος είχε και το Σάββατο κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Σκρέκα, σημείωσε πως θα πρέπει να στηριχθεί μέσα από ένα στοχευμένο πρόγραμμα δράσεων, η τοπική οικονομία και τα προϊόντα.
 
Για αυτό και έθεσε σε ένα πλάνο διετίας κάποιες ενέργειες σε συνεργασία με τον Υφυπουργό, έργα που μπορούν να υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο δημιουργώντας προϋποθέσεις στήριξης του αγροτικού κεφαλαίου.
 
Ανάμεσα σε αυτές ήταν η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, ένα μεγάλο κεφάλαιο για την χώρα μας και ειδικά για την περιοχή μας, αγγίζοντας το 40% των υδατικών όρων σε όλη τη χώρα, καθώς και δημιουργία ταμιευτήρων μικρών και μεγαλύτερων φραγμάτων, που θα συμβάλλουν στη μείωση των δαπανών της αγροτικής παραγωγής.
 
Επίσης θα δουλέψουν επάνω στη σύνδεση του αγροτικού κόσμου και της παραγωγής με την εκπαίδευση και το πανεπιστήμιο και την καινοτομία, με τη δημιουργία Γεωργικής σχολής, εξετάζοντας την παραχώρηση του αμπελουργικού σταθμού, έκτασης 300 στρεμμάτων που παραμένει αναξιοποίητος και αδικημένος.
 
Τέλος ζήτησε τη θέσπιση ορεινής οινοποιητικής ζώνης, όπως έχει γίνει και στο Παγγαίο, που θα μπορέσει να δώσει αναγνωρισιμότητα στις ποικιλίες των αμπελιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.