«Καρδιας Λογοπα»: Η πρωτη δισκογραφικη δουλεια του Χρηστου Ιωαννιδη σε ποντιακους ηχους

Παρουσιάζεται στη Λέσχη Κομοτηναίων το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Χρήστος Ιωαννίδης,
«Είναι ένας σύγχρονος ποντιακός δίσκος, αλλά με παραδοσιακότροπες μελωδίες»

 
Την πρώτη του μουσική κυκλοφορία πραγματοποίησε ο μουσικός και φοιτητής του ΔΠΘ κ. Χρήστος Ιωαννίδης. Το άλμπουμ φέρει τον τίτλο «Καρδίας Λογόπα» και περιλαμβάνει 7 ποντιακά τραγούδια. Η παρουσίαση του θα πραγματοποιηθεί από τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και ώρα 19.30 μ.μ. στον 1ο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων.
 
Ο κ. Ιωαννίδης βρέθηκε στην εκπομπή της Νατάσσας Βαφειάδου «Με το Ν και με το Β», όπου μίλησε για το περιεχόμενο του άλμπουμ αλλά και για την ποντιακή μουσική εν γένει.
 
Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν…
 
ΠτΘ: Είσαι «φιλοξενούμενος» στην πόλη μας. Ήρθες στην Κομοτηνή ως φοιτητής του ΔΠΘ.
Χ.Ι.:Διανύω το τρίτο έτος στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ και η καταγωγή μου είναι από την Κατερίνη.
 

Σύγχρονος ποντιακός δίσκος με παραδοσιακότροπες μελωδίες

 
ΠτΘ: Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σου με την ποντιακή μουσική; Είναι η πρώτη σου δισκογραφική δουλειά;

Χ.Ι.: Είναι η πρώτη μου δισκογραφική δουλειά. Η σχέση μου με τον Πόντο ξεκινά από τους γονείς μου οι οποίοι είναι Πόντιοι. Το πρώτο βήμα που κάνουν οι γόνοι Ποντίων, είναι να ενταχθούν σε ένα πολιτιστικό σύνολο όπως αυτό ενός συλλόγου. Πρώτα μαθαίνοντας χορό κι έπειτα λύρα. Κατά την προεφηβική και μετεφηβική ηλικία πειραματίστηκα αρκετά  παίζοντας διάφορα όργανα χωρίς να τα διδαχτώ, όπως για παράδειγμα κιθάρα και πιάνο. Από πολύ νωρίς κατάλαβα ότι ανήκω σε αυτό το είδος μουσικής και μπορώ να πω ότι έχω εντοπίσει το ύφος των ακουσμάτων που μου αρέσει. Το CD που κυκλοφόρησα, ακολουθεί αυτό το συγκεκριμένο ύφος. Και τα τρία παιδιά, ο Κώστας Κασιμίδης, που είναι στο αγγείο και στη λύρα, ο Γιώργος Φωτιάδης στο νταούλι κι εγώ έχουμε μεγαλώσει κάτω από την ίδια στέγη και συγκεκριμένα σε σύλλογο. Έχουμε τα ίδια ακούσματα και μας αρέσουν τα ίδια πράγματα  στη σύγχρονη ποντιακή μουσική. Είναι ένας σύγχρονος ποντιακός δίσκος, αλλά με παραδοσιακότροπες μελωδίες.

 

«Οι νέες μελωδίες είναι σύγχρονες αλλά  «ντυμένες» με παραδοσιακό τρόπο»

 
ΠτΘ:Το τελευταίο διάστημα η ποντιακή μουσική αγκαλιάζεται απότην πλειοψηφία του κόσμου. Υπάρχουν πολλοί Πόντιοι  ανά την Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι ο αριθμός των ακροατών ξεπερνάει τα όρια των ανθρώπων ποντιακής καταγωγής. Πού νομίζεις ότι οφείλεται αυτό; Επίσης, ανέφερες ότι ο δίσκος έχει μια παραδοσιακή τεχνοτροπία, αλλά τον κατατάσσει στο είδος του σύγχρονου. Σε τι συνίσταται το σύγχρονο ποντιακό τραγούδι;

Χ.Ι.: Η συγκεκριμένη «πάστα» ανθρώπων είναι ένας λαός που πέρασε πραγματικά πάρα πολλά δεινά με τη γνωστή σε όλους γενοκτονία. Άργησε πάρα πολύ να σταθεί στα πόδια του, ξεκίνησε από την αρχή και εκτός των άλλων διέδωσε παράδοση, πολιτισμό. Με τον όρο «παραδοσιακότροπες»,  εννοώ το ύφος αυτό που παραλάβαμε από τους προγόνους μας από τις πρώτες ηχογραφήσεις που έφτασαν στα αυτιά μας. Περιοριζόμαστε δηλαδή στον καθαρό ήχο της λύρας, της φωνής και του νταουλιού. Αυτά τα τρία θεωρώ ότι είναι τα βασικά που πρέπει να ακουστούν με καθαρότητα. Από ‘κει και πέρα χρησιμοποιούνται όλες οι λειτουργίες του παραδοσιακού οργάνου, τρέμουλα κτλ. Όπως σε όλες τις παραδόσεις έτσι και σε αυτή των Ποντίων, υπάρχει η τάση να αλλοιώνεται ο τρόπος παιξίματος του οργάνου για να διαφοροποιηθούν οι μουσικοί, και να δηλώσουν τις ικανότητές τους, με αποτέλεσμα να χάνεται αυτό το οποίο είχε να σου «πει» αυτό το όργανο. Με την πάροδο του χρόνου, νομίζω πως η «καθαρότητα» χάνεται. Ακόμα και νέα να είναι, η μελωδία παραδοσιακού σκοπού είναι συγκεκριμένη. Είναι οι σκοποί που παραλάβαμε από την προηγούμενη γενιά. Μεταξύ των τραγουδιών, ο δίσκος περιλαμβάνει και δύο παραδοσιακούς σκοπούς. Οι νέες μελωδίες είναι μεν σύγχρονες αλλά «ντυμένες» με παραδοσιακό τρόπο.
 

Με την υπογραφή τεσσάρων σπουδαίων στιχουργών ο δίσκος

 
ΠτΘ: Δυστυχώς από άποψη οικονομικής φύσεως πολύ δύσκολα κάποιος, ακόμη κι αν κάνει κάτι τόσο εξειδικευμένο, μπορεί να περιμένει  απολαβές από την κυκλοφορία δίσκου. Πώς μπήκατε στη διαδικασία να κυκλοφορήσετε τον δίσκο στην εταιρεία Μουσικών Παραγωγών «Αγάντα»;

Χ.Ι.: Πριν από έναν χρόνο άρχισα να στήνω την δομή των τραγουδιών. Ο πατέρας μου ήταν ήδη δυο χρόνια άρρωστος, πάλευε με την ασθένεια και αποφάσισα να το κάνω για να του δώσω λίγη χαρά, να του φτιάξω το κέφι. Σίγουρα θα του έδινε χαρά και σίγουρα θα το απολάμβανε, όπως το απολαμβάνω εγώ, οπότε ο στόχος ήταν αυτός. Γι' αυτό και απευθύνθηκα γρήγορα σε στιχουργούς, καθώς η μουσική επιμέλεια είναι δική μου. Απευθύνθηκα στους σπουδαιότερους στιχουργούς της σύγχρονης ποντικής ιστορίας, δηλαδή παιδιά νεαρά, αλλά και ανθρώπους που μας συνδέουν με την προηγούμενη γενιά, όπως είναι ο εξαιρετικός Αλέξης Παρχαρίδης, ο οποίος μάλιστα κυκλοφόρησε δίσκο. Μία εκ των στιχουργών είναι και η Ελένη Βασιλειάδου, την οποία θα έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε το Σάββατο στην παρουσίαση όπου θα μας προσφέρει ποντιακά εδέσματα από τον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης τα οποία μάλιστα συσκευάζει και διαθέτει στην αγορά. Οι υπόλοιποι δύο στιχουργοί, είναι ο  Σάββας Τσενεκίδης και ο Θεόδωρος Δημητριάδης. Συγκέντρωσα λοιπόν αυτή την ομάδα και μέσα σε λίγους μήνες ετοιμάσαμε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά δυστυχώς δεν το πρόλαβε ο πατέρας μου.
 

«Να ακολουθήσουν κι άλλοι αυτό το βήμα»

 
ΠτΘ: Τι θέλατε να δώσετε εσύ και οι συνεργάτες σου και πού στοχεύατε με αυτόν τον δίσκο; Τι θα ακούσει το κοινό στην παρουσίαση;

Χ.Ι.: Νομίζω ότι θα ακούσει νέες μελωδίες, καθαρές. Διαφορετικές από αυτές που ακούγονται σήμερα. Αυτό που προσδοκούμε είναι να ακολουθήσουν κι άλλοι αυτό το βήμα. Για μένα, όσο λιγότερο πληθωρική είναι η μελωδία, προσαρμοσμένη σε ποντιακά ακούσματα τόσο πιο καθαρή είναι. Αν η ενορχήστρωσή των σύγχρονων τραγουδιών ήταν έτσι, λιτή, νομίζω ότι θα άκουγα πολύ περισσότερους καλλιτέχνες. Εμείς αυτό το ύφος παραλάβαμε και αυτό το ύφος θέλουμε να διαδώσουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.