Περιδιαβαινοντας «Στο Λονδινο» με την Ελεαννα Βλαστου

Κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις «Πόλις»
Επιμέλεια: Νεκτάριος Μουρδικούδης

 
Η Ελεάννα Βλαστού, συνειδητά, αποφάσισε να μετακομίσει το 2015 στη λεγόμενη «γη της επαγγελίας», το Λονδίνο –για πολλούς, αποτελεί έναν εργασιακό, κοινωνικό και οικονομικό παράδεισο, όπου όλα είναι δυνατά–, όμως, η συγγραφέας, μέσα από το 3ο της βιβλίο με τον τίτλο «Στον Λονδίνο», που κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις «Πόλις» (σ. 216, μαλακό εξώφυλλο), ένα βιβλίο που δεν αποτελεί καθημερινή καταγραφή ούτε ημερολόγιο, όπως η ίδια εκμυστηρεύεται, παρόλο που υπάρχει έντονη η αυτοβιογραφική-ημερολογιακή γραφή, αποτυπώνει σκέψεις για την πόλη και τους κατοίκους της, με τον τρόπο που θα προσέγγιζε το θέμα ένας εθνογράφος, καταστρέφοντας, παράλληλα, την ουτοπική όψη που είχαμε για την αγγλική πρωτεύουσα. Η γραφή της αποπνέει αγγλική χροιά: αιχμηρό υποβόσκων χιούμορ, «κομψή», όμως και λεπτοδουλεμένη με το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο, όσο και αν η ίδια προσπαθεί να δώσει την εντύπωση μίας συνειρμικής ροής στην πένα της.
 
Πολλοί θα μπορούσαν να σχολιάσουν ότι δεν θυμίζει ένα ενιαίο βιβλίο, αλλά μία επιτομή επιφυλλίδων σε εφημερίδα, επίσης, πολλοί μπορεί να διαφωνήσουν μαζί της, καθώς στο επίκεντρο των σκέψεών της, η κ. Βλαστού θέτει όχι μόνο τα αγγλικά κλισέ: τη βροχή, το στήσιμο στις ουρές, τη συνέπεια και την ακρίβεια, το αλκοόλ κ.ά, αλλά και η προφορά, η πολιτική κατάσταση με το Brexit, το κίνημα “Μe too”, αλλά και… η Μέγκαν Μαρκλ, δίνοντας της «συμβουλές-προτροπές», όπως και η «αυτοκρατορία».
 

Χρήστος Α. Χωμενίδης
 «Η συγγραφέας, με βλέμμα οξύ κι αχόρταγο, παρατηρεί γύρω της το Λονδίνο. Εγκύπτει σε λεπτομέρειες και αποχρώσεις, αγωνίζεται να αποκρυπτογραφήσει κώδικες»

 
Ο συγγραφέας Χρήστος Α. Χωμενίδης, επισημαίνει σε κείμενό τουστην «Καθημερινή»: Η Ελεάννα Βλαστού δεν είναι καινούργια. Εκδίδει από το 2013.Μεγαλωμένη στην Αθήνα, σπουδαγμένη στο Παρίσι, εγκαταστάθηκε κάποια μέρα στο Λονδίνο. Δεν ξενιτεύτηκε προσωρινά, δεν έφυγε από την Ελλάδα ώσπου να περάσει η κρίση. Αποφάσισε συνειδητά να μεταφυτευτεί στο υγρό –πέριξ του Τάμεση– χώμα. Όπως όχι σπανίως συμβαίνει, η απόσταση από το περιβάλλον της μητρικής της γλώσσας αντί να αμβλύνει, όξυνε τα εκφραστικά μέσα της κ. Βλαστού. Τη βοήθησε, επίσης, να επικεντρώσει στο δυνατό σημείο της, στο πεζογραφικό της χάρισμα, το οποίο δεν είναι η επινόηση, αλλά η παρατήρηση. Με βλέμμα οξύ κι αχόρταγο, η συγγραφέας παρατηρεί γύρω της το Λονδίνο. Εγκύπτει σε λεπτομέρειες και αποχρώσεις. Αγωνίζεται να αποκρυπτογραφήσει κώδικες, να αντιληφθεί τι υπάρχει πίσω από φαινόμενα και στερεότυπα.
 
Περιγράφει άγνωστους ανθρώπους με τους οποίους διασταυρώνεται στον δρόμο ή στο μετρό. Κοινωνικές συναθροίσεις σε παμπ, έξω από γήπεδα, σε σχολεία – εκεί όπου μυρμηγκιάζουν οι γονείς απανταχού του ανεπτυγμένου κόσμου αγωνιώντας για την πρόοδο των τέκνων τους. Ανατέμνει τον λονδρέζικο Τύπο, τις καθημερινές εφημερίδες που δεν έχουν πάψει να μοσχοπουλάνε. Μας αναλύει την υψηλή τέχνη της νεκρολογίας. Ένα σπαρταριστό κεφάλαιο του βιβλίου είναι η ανοιχτή επιστολή προς τη Μέγκαν Μαρκλ. Η ελληνίδα συγγραφέας απευθύνεται στην αμερικανογεννημένη πριγκίπισσα και τις δίνει συμβουλές πώς να ανταποκριθεί, κυρίως πώς να αντέξει τη βρετανική νοοτροπία, η οποία διαποτίζει εδώ και αιώνες ορατά και αόρατα.
 
“Στο Λονδίνο” η κ. Βλαστού ισορροπεί στην κόψη μεταξύ ιλαρότητας και μελαγχολίας. Όντας η ίδια –μας το ομολογεί– εσωστρεφής, κανονικά θα έπρεπε να ευτυχεί σε μια κοινωνία που κρατάει ευλαβικά τις αποστάσεις, που απεχθάνεται τις διαχύσεις, τουλάχιστον πριν ρεύσει στις φλέβες ικανή ποσότητα αλκοόλ. Δεν παύει, εντούτοις, και στο Λονδίνο –όπως και στην Αθήνα και παντού φοβάμαι ή ελπίζω– ένα κομμάτι του εαυτού της να αισθάνεται αταίριαστο, ανέλπιδα αποκομμένο απ’ τον περίγυρο. Να νοσταλγείς ισόβια τον τόπο σου. Εκείνο που δεν υπάρχει. Ιδού ένα γνησίως καλλιτεχνικό προνόμιο. Ή κατάρα. Από το δημοψήφισμα για το Brexit έχουν συμπληρωθεί ήδη τρία χρόνια. Κι όμως μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης επιμένει να απορεί, να βρίσκει την απόφαση των Βρετανών περίπου ακατανόητη. Η Ελεάννα Βλαστού προσφέρει και γι’ αυτό κάποια ερμηνευτικά κλειδιά»
 

Γνωρίζοντας την Ελεάννα Βλαστού

 
Η Ελεάννα Βλαστού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Σορβόννη και Ιστορία της Τέχνης στη Σχολή του Λούβρου, στο Παρίσι. Γύρισε στην Ελλάδα το 2000 και έκτοτε ασχολείται με το χόμπι της, το διάβασμα και τη συγγραφή. Γρήγορα συνειδητοποίησε ότι η ανάγνωση μπορεί να γίνει επάγγελμα και, έτσι, έγινε επαγγελματίας αναγνώστρια σε εκδοτικούς οίκους, δούλεψε στο site “greekbooks.gr” και αρθρογραφεί στην “Athens Voice” και στο γυναικείο περιοδικό “Look”, γράφει για βιβλία αλλά και για θέματα της πόλης. Επίσης, είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού κριτικής για τα γράμματα και τις τέχνες “critique”. Από το 2015 ζει στο Λονδίνο. Έχει συγγράψει, δύο ακόμη βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Πόλις»: «Ο Βιογράφος (2016), «Εξαφανίσεις» (2013).
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.