Μια αξιοζηλευτη πρωτια της Ιταλιας

Της Έκδοσης

Στα σχολεία και μάλιστα υποχρεωτικά μπαίνει ως μάθημα η κλιματική αλλαγή. Στα σχολεία…της Ιταλίας όπως έκανε γνωστό με δηλώσεις του ο Ιταλός Υπουργός Παιδείας Λορέντζο Φιοραμόντι, γνωστός για την «πράσινη» πολιτική του.
 
Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις ο υπουργός εξέφρασε την επιθυμία του το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιταλίας να γίνει το πρώτο στον κόσμο που βάζει τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα στον πυρήνα όσων διδάσκονται οι μαθητές στα σχολεία, ανακοινώνοντας πως από τον Σεπτέμβριο του 2020 οι Ιταλοί μαθητές  θα έχουν υποχρεωτικά μία ώρα διδασκαλίας την εβδομάδα για την κλιματική αλλαγή και τους τρόπους βιώσιμης ανάπτυξης.
 
Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών, τα μεγαλύτερα παιδιά θα εκτίθενται σε πιο τεχνικές πληροφορίες, ενώ οι μαθητές Γυμνασίου θα μελετούν ενδελεχώς το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030.
 
Σε μία χώρα που ομολογουμένως σε επίπεδο παιδείας για ζητήματα που άπτονται της ιδιότητάς μας ως πολίτες, έχουμε αποτύχει παταγωδώς, αλλά και τα δεκάδες πρόστιμα που έχουμε «φάει» ως χώρα για την διαχείριση των αποβλήτων μας, ακόμα αν θέλετε απλώς και μόνο από τις εικόνες που αντικρίζουμε καθημερινά και στην Ροδόπη με τα πεταμένα σκουπίδια παντού αλλά και τις αυτοσχέδιες χωματερές, το να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ιταλίας θα μπορούσε ίσως να είναι σωτήριο…για τις επόμενες γενιές και για τον κόσμο του μέλλοντος, διότι για τον υφιστάμενο, λόγω του μεγέθους της έλλειψης παιδείας σε όλους του τομείς, όπως το περιβάλλον, η διαχείριση των ζώων κτλ. μάλλον δεν αντιστρέφεται.
 
Πολλάκις άλλωστε από τις σελίδες του «ΠτΘ» έχουμε γράψει για την σημασία αλλά και την αναγκαιότητα η ενημέρωση, και το νοητικό «παίδεμα» να γίνει από τους μικρότερους συμπολίτες μας, αυτούς που θα ακολουθήσουν. Το γράφαμε και χθες άλλωστε και θα το ξαναγράψουμε. Διότι όσες φωνές και αν έχουν ακουστεί προς την κατεύθυνση αυτή και όσες προσπάθειες έχουν γίνει (μεμονωμένες και ιδιωτικές όπως η πρόσφατη σε παιδικό σταθμό της Κομοτηνής που αποτέλεσε και πρωτοσέλιδό μας), η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς δείχνουν να κωφεύουν. Σε κάτι τόσο απλό, που στην γειτονιά μας, την Ιταλία, θα γίνει άμεσα πραγματικότητα.
 
Μπράβο στην Ιταλία για την πρωτιά. Μία πρωτιά αξιοζήλευτη για την οποία θα μπορούσαμε να είχαμε προηγηθεί. Αλλά και η αντιγραφή στην συγκεκριμένη περίπτωση κρίνεται αναγκαία. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.