Ξεπερασαν τα 200 εκατ. ευρω οι εξαγωγες της Ροδοπης το 2018

Ιταλία, Τουρκία και Γερμανία οι κυριότεροι προορισμοί

Η Ροδόπη στρέφει το βλέμμα προς τις ΗΠΑ 

Το «άνοιγμα» στις ΗΠΑ δημιουργεί δυνατότητες, αλλά έχει και σημαντικές απαιτήσεις

 
 
Η πραγματικότητα της εξαγωγικής δραστηριότητας στη Ροδόπη, που για το 2018 ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ, αλλά και οι περαιτέρω δυνατότητες για το «άνοιγμα» στην αγορά των ΗΠΑ, παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης από τον ΣΕΒΕ- Σύνδεσμο Εξαγωγέων, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ν. Ροδόπης.
 
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκε η χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Νομού Ροδόπης, οι νέες τάσεις της αμερικανικής αγοράς και τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά για το 2019, οι προοπτικές πωλήσεων μέσω E-Commerce (πωλήσεις μέσω Amazon) και οι απαιτήσεις του FDA (Food and Drug Administration) για την εισαγωγή τροφίμων και ποτών στις ΗΠΑ.
 

Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΣΕΒΕ
«Χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση και κουλτούρα σε όλη την επιχείρηση για τις εξαγωγές»

 
Για τις εξαγωγικές επιδόσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης γενικότερα και της Ροδόπης ειδικότερα, καθώς και τις προοπτικές βελτίωσής τους, μίλησε ο κ. Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, σε ικανοποίηση και του βασικού στόχου του  Συνδέσμου που είναι η προώθηση και η παροχή βοήθειας στα μέλη τους με στόχο την επίτευξη της εξωστρέφειάς τους. Αυτό επεσήμανε ο ίδιος για να γνωστοποιήσει πως το 2018 αποτέλεσε και την καλύτερη εξαγωγικά χρονιά για την Ελλάδα, με τις εξαγωγές να ανέρχονται στα 33,5 δις ευρώ.
 
Επικεντρώνοντας στην Περιφέρεια ΑΜΘ, αλλά και το νομό Ροδόπης ο ίδιος έκανε λόγο για εξαγωγές που ανήλθαν στα 900 εκατ. Ευρώ στο σύνολο της Περιφέρειας, ενώ η Ροδόπη πέτυχε την τρίτη καλύτερη εξαγωγική επίδοση, ξεπερνώντας τα 200 εκατ. Ευρώ.
 
Τα κύρια προϊόντα που εξάγονται είναι τα πλαστικά και τα χημικά, με κύριους προορισμούς να είναι η Ιταλία, η Τουρκία και η Γερμανία.

 

Οι «κλειστές» πόρτες των τραπεζών εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη

 
Αυτή τη στιγμή το κυριότερο πρόβλημα που κρατά πίσω τις επιχειρήσεις στη Ροδόπη και σε όλη την Ελλάδα είναι το τραπεζικό σύστημα, που δεν χρηματοδοτεί την ανάπτυξη των εξαγωγών, γιατί οι επιχειρήσεις πολλές φορές πρέπει αν εισάγουν πρώτες ύλες, ώστε να τις μεταποιήσουν για να τις πουλήσουν κατόπιν.
 
Ένα πιο τοπικό θέμα το οποίο όμως «καίει» τις επιχειρήσεις, είναι το 12% της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών, στο οποίο και ο ΣΕΒΕ προσπαθεί να συμβάλλει στην υλοποίησή του.
 
Η απόσταση της περιοχής από το κέντρο μπορεί να έχει αρνητικά, όμως όπως εξήγησε ο κ. Χασάπης «μπορεί να αποτελέσει και ευκαιρία, γιατί οι αποστάσεις της Κομοτηνής με τις τρείς μεγαλύτερες αγορές, Ιταλία Γερμανία και Τουρκία, είναι ουσιαστικά μικρότερη».
 
Ο ίδιος στάθηκε στην πρόθεση που υπάρχει από τις υφιστάμενες  επιχειρήσεις να συνεχίσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα, για να προειδοποιήσει ωστόσο πως «χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση και κουλτούρα για όλη την επιχείρηση».
 

Άλλο Ευρώπη, άλλο ΗΠΑ

 
Ειδικά για την αγορά των ΗΠΑ, όπου επικεντρώθηκε η εκδήλωση της Τετάρτης, οι απαιτήσεις, σύμφωνα με τον κ. Χασάπη, είναι πολύ διαφορετικές από την Ευρωπαϊκή αγορά, ενώ ειδικά στο κομμάτι του τροφίμου, χρειάζεται ειδικά πιστοποιητικά.
 
«Για την Αμερική στο κομμάτι των τροφίμων και των φαρμάκων, που είναι τα μεγαλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα μας προς την Αμερική, υπάρχουν οι προδιαγραφές του FDA»ανέφερε, για αυτό και πραγματοποίησαν σχετική ενημέρωση στην ημερίδα.
 

Γιάννης Μωύσογλου
«Πρέπει οι παραγωγικές μονάδες να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα της παραγωγής των προϊόντων τους με ασφάλεια»

 
Τις νέες τάσεις της αμερικανικής αγοράς και τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά για το 2019, καθώς και τις απαιτήσεις του FDA για την εισαγωγή τροφίμων και ποτών στις ΗΠΑ ανέλυσε ο κ. Γιάννης Μωύσογλου, Country Manager & Senior Regulatory Advisor, Registrar Corp, ο οποίος τόνισε πως βασική αποστολή της εταιρείας είναι να υποστηρίζει τις παραγωγικές μονάδες για την συμμόρφωσή τους με τους κανονισμούς του FDA, στηρίζοντάς τους αν χρειαστεί περεταίρω και εμπορικά.
 
Με δεδομένο ότι η μεγαλύτερη κίνηση από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ, είναι τα τρόφιμα, πρέπει οι παραγωγικές μονάδες να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα της παραγωγής των προϊόντων τους με ασφάλεια, και να συνειδητοποιήσουν ότι ο εκπρόσωπός τους για την επικοινωνία με τον FDAπρέπει να είναι μια εταιρεία, αν όχι απαραίτητα η δική τους, που όμως θα γνωρίζει τουλάχιστον τους κανονισμούς.
 
Από την πλευρά τους προσπαθούν να εκπαιδεύσουν τους εξαγωγείς και τις παραγωγικές μονάδες για τα βασικά προαπαιτούμενα βήματα, ώστε να ξέρουν τι ζητούν από τον κάθε πάροχο, και αν συνειδητοποιήσουν την ευθύνη που έχουν οι ίδιοι αλλά και οι εμπορικοί τους συνεργάτες που χρίζονται υπεύθυνοι για την επικοινωνία με τον FDA.

 

Αντώνης Γραβάνης
«Σκοπός είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο, και εμείς ως φορείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε όλες αυτές τις προσπάθειες

 
Για μια ιδιαίτερα σημαντική ημερίδα, που μπορεί να δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την εξαγωγική δραστηριότητα στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν, μίλησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης.
 
Ακόμα και στη Ροδόπη υπάρχουν επιχειρήσεις που εξάγουν σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, και στις ΗΠΑ όπου επικεντρώθηκε η εκδήλωση, διαθέτοντας προϊόντα που μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα αυτό. Σκοπός της διοργάνωσης άλλωστε αυτής, όπως εξήγησε ο ίδιος ήταν «να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο, και εμείς ως φορείς να κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε όλες αυτές τις προσπάθειες, με την γνώση και την ενημέρωση να είναι πολύ σημαντική σε όλα αυτά».
 

Ιάκωβος Φραντζής
«Ελπίζουμε πως η ημερίδα θα βοηθήσει τους συναδέρφους μας, να ανοίξει προοπτικές για να μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε όλη την υφήλιο»

 
Την χαρά τους που συμμετέχουν σε αυτή την ενημέρωση, ως και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, ως εκπρόσωποι της παραγωγής, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ν. Ροδόπης κ. Ιάκωβος Φραντζής, τονίζοντας πως το ύψος των εξαγωγών σε όλη την Ελλάδα, αλλά και ειδικότερα στην Περιφέρειά μας, είναι πολύ μεγάλο.
 
«Ελπίζουμε πως θα βοηθήσει τους συναδέρφους μας, να ανοίξει προοπτικές για να μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε όλη την υφήλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά για να εξηγήσει πως κατά την διάρκεια της κρίσης, οι επιχειρήσεις δυσκολευόταν να διοχετεύσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην Ελληνική αγορά, που είχε χάσει τη δυνατότητα κατανάλωσης «για αυτό και πέρα από τις επιχειρήσεις που ήταν ήδη εξωστρεφείς, αναγκάστηκαν και οι υπόλοιπες να βρουν τρόπους να διεισδύσουν στις αγορές αυτές».
 
Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο επετεύχθη σε σημαντικό βαθμό ωστόσο υπάρχουν ακόμα περιθώρια μεγαλύτερης επιτυχίας, καθώς η περιοχή μας «έχει όλο το φάσμα των βιομηχανιών εκείνων, με διασπορά σε πολλές χώρες, τόσο της Ευρώπης, όσο και της Ασίας, καθώς και στις ΗΠΑ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.