37 κοινοχρηστες θεσεις παρκινγκ ΑΜΕΑ εχει χωροθετησει ο Δημος Κομοτηνης

Αφορούν κυρίως την πρόσβαση σε φορείς και υπηρεσίες, αλλά και στο κέντρο της πόλης

Σε σχετικά ικανοποιητικό αριθμό είναι ο αριθμός των θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ στην πόλη της Κομοτηνής, οι οποίες έχουν το τελευταίο διάστημα γίνει πιο ευδιάκριτες, με το μπλε με άσπρο περίγραμμα να είναι πιο εμφανές.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Κομοτηνής, έχουν εγκριθεί από αυτόν συνολικά 37 κοινόχρηστες θέσεις σε διάφορα σημεία του Δήμου, ενώ υπάρχουν και 29 θέσεις φυσικών προσώπων.
 
Οι κοινόχρηστες θέσεις έχουν χωροθετηθεί ανάλογα με τις ανάγκες και τα αιτήματα διάφορων φορέων, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Η κατάσταση το Δήμο Κομοτηνής

Όπως σημειώνουν η Προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Πάσσου και ο αρμόδιος για το ζήτημα κ. Γιώργος Μακρίδης, ένας πολίτης που έχει κινητικό πρόβλημα, που έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, και αναπηρία πάνω από 67% κατέχοντας το δελτίο στάθμευσης ΑΜΕΑ, μπορεί να πάρει ένα χώρο στάθμευσης.
 
Η αίτηση περνά από Επιτροπή Κυκλοφορίας, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίνεται από την Αποκεντρωμένη. Κατόπιν θα γίνει η χάραξη του χώρου, και θα μπει η ταμπέλα, που αναγράφει σε αυτή την πινακίδα του αυτοκινήτου. Η εν λόγω θέση είναι μόνο για το συγκεκριμένο όχημα, και δεν μπορεί να σταθμεύσει κάποιος άλλος στη συγκεκριμένες θέσεις, ενώ αν το άτομο με αναπηρία αλλάξει το όχημα του, θα πρέπει να αλλάξει και η αναγραφόμενη πινακίδα στην ειδική ταμπέλα.
 
Αυτή τη στιγμή στο Δήμο Κομοτηνής υπάρχουν 29 θέσεις συνολικά, που μεταβάλλονται ανάλογα με τις ανάγκες.
 
Όμως στο Δήμο υπάρχουν και οι κοινόχρηστες θέσεις ΑΜΕΑ που έχουν ζητήσει διάφοροι φορείς, σε συγκεκριμένα σημεία, για να μπορούν να τα χρησιμοποιούν επισκέπτες και για ευκολότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες.
 
Έτσι συνολικά έχουν εγκριθεί από το Δήμο, παρόλο που δεν είναι απαραίτητο να έχουν χαραχθεί όλες, 37 θέσεις.
 
Αυτές αφορούν τόσο κοινόχρηστες, όσο και θέσεις που έχουν ζητήσει και φορείς για τους δικούς τους χώρους (ΕΟΠΠΥ, Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, ο Δήμος Κομοτηνής, η Περιφέρεια και η Αντιπεριφέρεια κτλ), ενώ κοινόχρηστες θέσεις υπάρχουν και εκτός της πόλης σε οικισμούς, όπως το Φανάρι.

Ικανοποιητικός  ο αριθμός, παρόλο που θα μπορούσαν να είναι περισσότερες

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Ροδόπης κ. Τρύφωνας Καρούντζος σημείωσε πως κατά την άποψή του, όσο αφορά το κέντρο της Κομοτηνής, μιας και η ουσία της δημιουργίας αυτών των θέσεων είναι η δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες, σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητικός ο αριθμός τους, παρόλο που ίσως θα μπορούσαν να υπάρχουν λίγο περισσότερες, όπως άλλωστε ορίζει και ο νόμος.
 
Όπως τόνισε, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, στα 100 πάρκινγκ το 5% θα πρέπει να είναι πάρκινγκ ατόμων με αναπηρία, και το 1% σε οικογενειακά αυτοκίνητα, αλλά ο αριθμός των θέσεων είναι ουσιαστικά χωρίς νόημα, αν δεν υπάρχει ο σεβασμός από τους υπόλοιπους οδηγούς.
 
Ο σεβασμός βέβαια, έγκειται και στους μηχανισμούς ελέγχου, γιατί αυτοί ουσιαστικά βοηθούν ώστε να μείνουν ανοιχτές, όπως γίνεται αυτή την περίοδο, που γίνονται εντατικοί έλεγχοι από την αστυνομία για το ζήτημα.
 
Όμως και αυτό προϋποθέτει επάρκεια προσωπικού σε αυτούς τους μηχανισμούς, κάτι που δεν ισχύει στη Ροδόπη, ανέφερε, με την υπηρεσία να χρειάζεται ενίσχυση ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει το έργο της.
 
Το σωματείο δέχεται μηνύματα καθημερινά, και πάντα φροντίζουν να δουν αν το σημείο που τους υποδεικνύουν ενδείκνυται ώστε να εξυπηρετούνται τα άτομα με αναπηρία, που πρέπει να είναι τοποθετημένα έξω από τράπεζες, από υπηρεσίες και όχι μακριά από την είσοδο.
 
Τέλος επισήμανε πως παίζει ρόλο και η σωστή σήμανση, και μάλιστα πιστεύει πως από τον καιρό που έγιναν μπλε με άσπρο πλαίσιο, ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα, και βοηθούν ο οδηγός και να το βλέπει πριν παρκάρει, αλλά και να μην έχει δικαιολογία στη συνέχεια αν το παραβίασε.
 
Μάλιστα οι ποινές είναι αρκετά υψηλές, με 2 μήνες αφαίρεση πινακίδας, 9 πόντους στο δίπλωμα, καθώς και 200 ευρώ πρόστιμο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, φέτος έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα 2.930 καταγγελίες σε πάρκινγκ ΑμεΑ.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.