Την αμφιθυμικη γεωπολιτικη συζυγια μεταξυ ΗΠΑ, Ελλαδας και Τουρκιας ανελυσε ο Ν. Παπαναστασοπουλος

Σε ομιλία που διοργάνωσε η ομάδα Πολιτικών Επιστημών Κομοτηνής

Πραγματοποιήθηκε η ομιλία- συζήτηση με θέμα «Η αμφιθυμική γεωπολιτική συζυγία μεταξύ ΗΠΑ, Ελλάδας και Τουρκίας: φαντάσματα, έρωτες και διαζύγια» την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου και ώρα 17:00 στην αίθουσα του τμήματος Παρευξεινίων στην Παλιά Νομική.
 
Ο εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Νικόλαος Παπαναστασόπουλος διδάσκων Δ.Π.Θ., Επιστημονικός Συνεργάτης, Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, State Department Alumni που ανέλυσε τις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, οι οποίες καθόρισαν την πορεία και των δύο χωρών στη νεότερη εποχή της κρατικής τους υπόστασης, παρουσία φοιτητών αλλά και του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών κ. Κωνσταντίνου Δικαίου.
 
 
Αρχικά, η  πρόεδρος της ομάδας «Politics Society Komotini» κ. Ηράκλεια Γκατζίνη, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους κι έπειτα έδωσε τον λόγο στον κ. Παπαναστασόπουλο.

 

Επεξήγηση βασικών εννοιών

 
Αρχής γενομένης της ομιλίας του, ο εισηγητής και διδάσκων του Δ.Π.Θ. κ. Παπαναστασόπουλος, τόνισε πως με τη χρήση του «ελκυστικού» τίτλου της εκδήλωσης επεδίωξε να εκφράσει τα ανάμεικτα συναισθήματα που υπάρχουν μεταξύ των τριών αυτών χωρών, ενώ προχώρησε στην εξήγηση κάποιων απαραίτητων για την εκδήλωση εννοιών όπως αυτή των διεθνών σχέσεων που όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο καθηγητής «συγκροτεί το διεθνές σύστημά όχι κατ’ ανάγκη με όρους ανταγωνισμού».
 
Ακόμη, μια εκ των βασικών εννοιών που πραγματεύθηκαν, είναι η εθνική ασφάλεια και  στρατηγική αλλά και ο μείζονος σημασίας διαχωρισμός μεταξύ των εννοιών εθνική άμυνα και ασφάλεια, με την πρώτη να αφορά «στην προάσπιση της ασφάλειας της εθνικής κυριαρχίας και τη δεύτερη να περικλείει όλα τα ζητήματα», όπως εξήγησε ο διδάσκων.
 
Ακολούθως, εξηγήθηκαν οι έννοιες πολιτική και στρατηγική κουλτούρα. «Η πολιτική κουλτούρα έχει να κάνει με τη φυσιογνωμία ενός κράτους και αποτελεί το «είναι» μιας κρατικής οντότητας, ενώ η στρατηγική κουλτούρα είναι ο τρόπος με τον οποίο κάποιος αντιμετωπίζει τις απειλές», ανέφερε ο κ. Παπαναστασόπουλος.
 

Τα τρία επίπεδα ανάλυσης της συζήτησης

 
Η έννοια της ιδεολογίας, υψηλής στρατηγικής αλλά και τα στοιχεία που σμιλεύουν την προσωπικότητα ενός ηγέτη, αποτέλεσαν επίσης σημείο αναφοράς κατά την ομιλία του διδάσκοντος, ενώ ακολούθησε ανάλυση επί των θεμάτων με τον κ. Παπαναστασόπουλο να διευκρινίζει πως χρήσιμα για τη συζήτηση αποτελούν τρία συγκεκριμένα επίπεδα ανάλυσης. «Το ένα είναι το ατομικό που έχει να κάνει με τον ηγέτη, το δεύτερο είναι το κρατικό που έχει να κάνει με τον χαρακτήρα, την ισχύ και την ποιότητα ενός κράτους και το τρίτο είναι το διεθνές σύστημα» επεσήμανε ο καθηγητής.
 
Τέλος, διημείφθη ανοιχτή συζήτηση όπου τόσο οι φοιτητές όσο και οι διδάσκοντες αντάλλαξαν απόψεις επί των ζητημάτων που αναλύθηκαν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.