Εθελοντικη αιμοδοσια απο τη ΝΥ Αιμοδοσιας του Νοσοκομειου Κομοτηνης

Με τη συνοδεία δράσης του συλλόγου «Δύναμη Ψυχής» σχετικά με τον μυελό των οστών

Πραγματοποιήθηκε η εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής, το πρωί της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου, στην Κεντρική πλατεία Κομοτηνής, με την Κινητή Μονάδα Αιμοληψιών, συνεχίζοντας την προσπάθεια προσέλκυσης νέων εθελοντών αιμοδοτών, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η
αυτάρκεια και η κάλυψη των αναγκών αίματος και μέσα στην φθινοπωρινή περίοδο.
 

Ανταποκρίθηκαν για άλλη μια φορά οι εθελοντές-αιμοδότες της πόλης

 
Το κινητό συνεργείο αιμοληψίας βρέθηκε στην πλατεία, όπου οι εθελοντές-αιμοδότες της πόλης, ανταποκρινόμενοι για ακόμα μια χρονιά στο κάλεσμα, βοήθησαν έτσι ώστε να συγκεντρωθούν σημαντικές ποσότητες αίματος, με την αιμοδοσία να έχει γίνει πλέον θεσμός στην πόλη μας.

 

Ενημέρωση και εγγραφή στις λίστες εθελοντών-δοτών μυελού των οστών από τη «Δύναμη Ψυχής»

 
Παράλληλα με τη δράση αιμοδοσίας, ο σύλλογος «Δύναμη Ψυχής», παρείχε τη δυνατότητα ενημέρωσης και εγγραφής στις λίστες εθελοντών-δοτών μυελού των οστών, μια δράση με ανάλογα επιδεικνυόμενο ενδιαφέρον.
 
Η κ. Ζωή Αποστολίδου, εκπαιδευμένη εθελόντρια ενημέρωσης και εγγραφής δοτών μυελού των οστών του συλλόγου καρκινοπαθών και φίλων «Δύναμη Ψυχής» νομού Ροδόπης, σημείωσε πως η διεξαγωγή της δράσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών αλλά και εγγραφής αυτών στις σχετικές λίστες. «Είμαστε εδώ από τον σύλλογο καρκινοπαθών και φίλων «Δύναμη Ψυχής» για να ενημερώσουμε τον κόσμο σχετικά με τη μεταμόσχευση του μυελού των οστών. Να πραγματοποιήσουμε εγγραφές, ούτως ώστε να δώσουμε περισσότερες πιθανότητες για ζωή, σε άτομα που νοσούν από διάφορες νεοπλασματικές και αιματολογικές ασθένειες», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.
 

Απλή η διαδικασία εγγραφής

 
Στη συνέχεια, εξήγησε πως η διαδικασία εγγραφής είναι απλή, παραθέτοντας τις προϋποθέσεις που κάποιος πρέπει να πληροί έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στη λίστα εθελοντών-δοτών. «Καταρχάς, το βασικότερο είναι να είναι συνειδητοποιημένος και βέβαιος για την απόφαση εγγραφής του, απαραίτητα μεταξύ 18 και 45 ετών, με  καλή κατάσταση υγείας», σημείωσε η εθελόντρια. Κατόπιν, όπως προσέθεσε, «οφείλει να συμπληρώσει μια αίτηση όπου θα αναγράφονται τα  στοιχεία του κι έπειτα θα παρθεί λίγο δείγμα στοματικού επιχρίσματος, κοινώς σάλιου. Αυτόματα με αυτόν τον τρόπο, εγγράφεται ως εθελοντής-δότης μυελού των οστών και στην  περίπτωση που θα βρεθεί συμβατός με κάποιον ασθενή, τον καλούν και τον ρωτούν αν συμφωνεί να συνεχισθεί η διαδικασία της μεταμόσχευσης».
 

«Το να γίνει κάποιος εθελοντής δότης είναι πολύ σημαντικό γιατί χάρη σε αυτόν μπορεί να σωθεί μια ζωή»

 
Σχετικά με την αξία δωρεάς μυελού των οστών, η εθελόντρια τόνισε πως «το να γίνει κάποιος εθελοντής δότης είναι πολύ σημαντικό γιατί χάρη σε αυτόν μπορεί να σωθεί μια ζωή, ενώ παράλληλα ανέφερε πως «δυστυχώς υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στο θέμα της ενημέρωσης. Εμείς σαν ομάδα εθελοντών δράσεων της “Δύναμη Ψυχής”, δίνουμε περισσότερο βάρος στο θέμα της ενημέρωσης και εν συνεχεία της εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών».
 
Όσον αφορά τον φόβο που διακατέχει μεγάλη μερίδα των πολιτών ως προς τη διαδικασία μεταμόσχευσης, η κ. Αποστολίδου τόνισε πως «υπάρχει μια προκατάληψη διότι παλαιότερα η διαδικασία της λήψης του μοσχεύματος γινόταν με πολύ οδυνηρό τρόπο, χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη. Αυτό πλέον έχει καταργηθεί. Οι ισχύοντες τρόποι είναι οι προαναφερθέντες και είναι τόσο ανώδυνοι όσο και ασφαλείς».
 
Καταληκτικά, η κ. Αποστολίδου επεσήμανε πως «όλες οι δαπάνες που σχετίζονται με τη δωρεά μυελού των οστών καθώς και οι αμοιβές για εργασία που ο υποψήφιος πιθανόν να στερηθεί, καλύπτονται πλήρως από τον ασφαλιστικό οργανισμό του ασθενούς, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.