Ο π. Αναπληρωτης Υπουργος Αμυνας, Πανος Ρηγας απο την Κομοτηνη

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μίσος και αλλεργία σε όποια εμβάθυνση της δημοκρατίας»

Πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, πολιτική εκδήλωση στο πλαίσιο της καμπάνιας διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το απόγευμα της Παρασκευής στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Συμμετείχαν και μίλησαν στην εκδήλωση ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής νέων μελών που παρουσίασε επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα του περασμένου μήνα, δια μέσου της οποίας απευθύνει μια πλατιά πρόσκληση σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της χώρας. Μάλιστα στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος ανέδειξε το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού που ταλανίζει την τοπική κοινωνία της Θράκης.

«Να συσπειρωθεί ο κόσμος ενάντια στην αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης σε όλα τα πεδία»

Όπως υπογράμμισε ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός, «εν όψει και του μεγάλου συνεδρίου του κόμματος, στόχος είναι να ενημερωθεί και να συσπειρωθεί ο κόσμος για να απαντήσει σήμερα σε αυτά τα οποία η ΝΔ και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με ταχύτατο τρόπο εφαρμόζει ως πολιτική και μάλιστα δεν είναι η αναπαλαίωση ενός καθεστώτος που ευθύνεται για την οικονομική κρίση στη χώρα μας αλλά είναι η αναπαλαίωση και η παλινόρθωση των πιο σκληρών στιγμών της δεξιάς. Πρώτον γιατί εφαρμόζει μια αυταρχική αντίληψη σε όλα τα πεδία. Από το πεδίο της Δημοκρατίας, από το πεδίο των δικαιωμάτων, από το πεδίο των εργασιακών δικαιωμάτων και από το πεδίο της οικονομίας. Έχει μίσος και αλλεργία σε όποια εμβάθυνση της δημοκρατίας και αυτό φαίνεται από την επίθεση που έκανε στη νέα γενιά, είτε στους κινηματογράφους, είτε σε κλαμπ διασκέδασης με τους 300 νέους γονυπετείς με τα χέρια πίσω ή στους φοιτητές που κατά την κυβέρνηση είναι μπαχαλάκηδες».

«Εξαπολύεται δριμεία επίθεση στην μεσαία τάξη, τον πυλώνα της εθνικής οικονομίας»

Επιπρόσθετα ο κ. Ρήγας συμπλήρωσε πως «η επίθεση της ΝΔ γίνεται και στα εργασιακά δικαιώματα με την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όπου θα έχουμε και μειώσεις στους μισθούς μετά από αυτό το οποίο πετύχαμε την προηγούμενη περίοδο ως υπουργείο εργασίας. Παράλληλα εξαπολύεται μια σκληρή επίθεση στα οικονομικά. Ο νέος προϋπολογισμός που δόθηκε χθες στη Βουλή, στερεί από τον ελληνικό λαό 2 δις δημοσιονομικό χώρο. Ήταν τα 2 δις που θα εκμεταλλευόμασταν εμείς με τη μείωση των πλεονασμάτων κατά 1%, διαθέτοντας από τα ταμειακά αποθέματα αυτά τα χρήματα στον ειδικό λογαριασμό για να εγγυηθούν οι όποιες υποχρεώσεις είχαμε σε δάνεια. Αυτό το οποίο η ΝΔ έλεγε ότι θα μειώσει τα πλεονάσματα δεν έκανε ούτε αυτό το σχέδιο το οποίο είχαμε ετοιμάσει εμείς. Επίσης 700 εκ. από τον δημοσιονομικό χώρο που είχαν προϋπολογιστεί δεν δίνεται για εξασφάλιση και βελτίωση της μεσαίας τάξης που τόσο κόπτονταν τα προηγούμενα χρόνια παρά δίνεται το ποσό για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων αλλά και του μερίσματος των επιχειρήσεων. Δηλαδή σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, δε λίγες επιχειρήσεις και όχι σε αυτές οι οποίες πονούν και είναι και ο πυλώνας της ελληνικής οικονομίας».

«Η κυβέρνηση με νομοσχέδιο στηρίζει και απαλλάσσει τους οικονομικούς εγκληματίες λευκών κολάρων»

Το μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε ότι «αυτός ο αυταρχισμός στο σύνολο του απευθύνεται στην κοινωνία που πόνεσε την προηγούμενη περίοδο και η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, με νομοσχέδιο απαλλάσσει τα λευκά κολάρα, δηλαδή τους τραπεζίτες και τους οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι ενέχονται για απιστία σε δάνεια τα οποία είχαν δώσει την προηγούμενη περίοδο. Άρα στην ουσία θέλει να απαλλάξει και τις υποχρεώσεις τις οποίες είχε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε δάνεια που είχαν πάρει τα κόμματά τους των 200 εκατομμυρίων, όπως επίσης δίνει το δικαίωμα όσες περιουσίες είχαν δεσμευτεί για οικονομικά εγκλήματα πάσης μορφής, αυτές να επιστραφούν πίσω σε αυτούς οι οποίοι ενέχονται σε αυτά τα εγκλήματα.  Εξου και ο κ. Φρουζής είπε ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος αμέσως μόλις ψηφίστηκε ο νόμος για τα περιουσιακά στοιχεία που είναι δεσμευμένα στην Ελβετία και ανέρχονται σε 1 περίπου δις. Όλο αυτά τα μεγάλα ψέματα του κ. Μητσοτάκη βρίσκουν τον  ελληνικό λαό απέναντι, παρόλο που εκείνος επιμένει ότι ψευδόταν όλη την προηγούμενη περίοδο ο  Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Διαχειριστήκαμε το προσφυγικό όντας πιστοί στο να διατηρήσουμε τις αξίες της Ευρώπης»

«Το μεταναστευτικό ήταν το μόνο πρόβλημα», όπως δήλωσε ο κ. Ρήγας, «το οποίο αφήσαμε για τον κ. Μητσοτάκη αλλά το αφήσαμε γιατί δεν λύνεται εύκολα και είναι ένα πρόβλημα το οποίο θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Όμως κάνοντας κλειστά κέντρα, παρουσιάζοντας χάρτες ακόμα και σε ξερονήσια, φυλακές στην ουσία για 18 χιλιάδες περίπου πρόσφυγες, δεν λύνεται το πρόβλημα. Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο αυτό που κάνει αυτή η κυβέρνηση, δείχνει μια εικόνα η οποία είναι εικόνα Σαλβίνι και Όρμπαν, δεν είναι εικόνα αυτή η οποία με μεγάλη προσπάθεια κάναμε εμείς τα προηγούμενα χρόνια να κρατήσουμε τις αξίες της Ευρώπης. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί περιορίζοντας ανθρώπους οι οποίοι ήταν καταπονημένοι και με αυτό τον τρόπο δεν θα έρθουν άλλοι. Ξέρετε όταν οι άνθρωποι καταπονούνται, σκέφτονται πώς μπορούν να επιβιώσουν καλύτερα μετά από αυτά που έχουν περάσει».
 
Για την επίθεση της ΝΔ στις δημόσιες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα την ΔΕΗ, ο κ. Ρήγας αποκάλυψε ότι «η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή οδηγείται σε ξεπούλημα. Είναι ψέμα αυτό το οποίο είπε ο κ. Μητσοτάκης για τη μονιμότητά στην ΔΕΗ, διότι η μονιμότητα έχει αρθεί από το 2012 άρα μην δημιουργεί κοινωνικούς αυτοματισμούς και ειδικά στους νέους ανθρώπους που μπαίνουν χωρίς εργασιακές σχέσεις οι οποίες να προστατεύονται. Χωρίς κανονισμό εργασίας αφήνει πια το πεδίο ελεύθερο στην αγορά να επανέλθουμε πάλι σε αυτή την αγοραία κατάσταση, η οποία υπήρχε».

«Με ειλικρίνεια παραδεχτήκαμε τα λάθη μας και τώρα χρειαζόμαστε τον κόσμο για να ανυψώσουμε το ΣΥΡΙΖΑ και τους κοινωνικούς αγώνες»

Αναφορικά με τα μέτρα για τη μεσαία τάξη, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός εξήγησε ότι «καθυστερήσαμε να πάρουμε τα μέτρα, μετά την έξοδο τον Αύγουστο. Θα μπορούσαμε να τα έχουμε κάνει νωρίτερα αλλά εμείς είχαμε σχεδιάσει και τη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50% αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης. Αυτά δεν θα γίνουν από ό,τι φαίνεται από τον προϋπολογισμό. Άρα λοιπόν, ίσως ορισμένα πράγματα θα μπορούσαμε να τα είχαμε κάνει και καλύτερα. Εγώ θα πω ευθέως ότι και τις συντάξεις χηρείας θα έπρεπε να τις είχαμε λύσει νωρίτερα. Παρόλο που δεν ήταν δική μας υπογραφή θα έπρεπε να το είχαμε λύσει νωρίτερα και να μην φτάσουμε να μας λοιδορούν τα κανάλια χρησιμοποιώντας αυτό, ενώ σήμερα ότι κάνει η ΝΔ αποκρύπτεται πλήρως. Δεν είπε κανείς ότι δεν έγιναν κάποια λάθη αλλά με εντιμότητα και ειλικρίνεια είπαμε ότι αφήνουμε ταμειακά διαθέσιμα 37 δις, δηλαδή η οικονομία της χώρας είναι σε προοπτική. Η ανάπτυξη είχε ανοιχτό το δρόμο και φαίνεται τώρα ότι αυτά τα 4% περί ανάπτυξης που λέει ο κ. Μητσοτάκης ούτε 2,1 % δεν θα είναι με βάση τις προβλέψεις που γίνονται».
 
«Ο προοδευτικός κόσμος, ο δημοκρατικός κόσμος πρέπει να πάρει στα χέρια του το ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα και να αντισταθεί σε αυτά τα μέτρα και θα αντισταθεί γιατί οι κοινωνικοί αγώνες είναι αυτοί οι οποίοι στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε κλείνοντας ο κ. Ρήγας.
 

«Θα εντείνουμε τις πρωτοβουλίες για την αποτροπή εξορυκτικών δραστηριοτήτων χρυσού στην Θράκη»

Με την σειρά του ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου απέδωσε τις ευχαριστίες του στον Πάνο Ρήγα και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην παρέμβαση εκπροσώπων της Θράκης, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου για τις εξορυκτικές δραστηριότητές χρυσού της ElDorado Gold στις Σκουριές και  για τα σχέδια της στην Θράκη. Ο βουλευτής ανέφερε ότι «σε μια ευρεία κλίμακα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε ένα καίριο θέμα για την περιοχή μας που αφορά την εξορυκτική δραστηριότητα του Χρυσού. Ένα θέμα που άνοιξε αιφνιδιαστικά ερήμην της τοπικής κοινωνίας όπως γνωρίζετε ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, λίγο πριν τις εκλογές εδώ από την Κομοτηνή ανακοίνωνε ότι η Ροδόπη και η Θράκη θα αποτελέσει το πρότυπο, το μοντέλο ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Είναι φανερό ότι το μόνο που θα είχε ως αποτέλεσμα θα ήταν να υποβαθμιστεί η περιοχή, να υπονομευτεί η παραγωγή και η οικονομία, ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός και οι ολέθριες περιβαλλοντικές συνέπειες στην υγεία των πολιτών. Εμείς ως κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε αυτή η υπόθεση να μη μείνει απλώς στη συζήτηση αλλά να αποσπάσουμε μια δέσμευση ότι δεν θα προχωρήσει η δραστηριότητα αυτή στην περιοχή μας. Οι αυτοδιοίκητοί παράγοντες είναι σε μια σωστή κατεύθυνση και θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε πράγματι ένα θετικό αποτέλεσμα γιατί δεν έπαψα ποτέ να είμαι αισιόδοξος και έτσι πρέπει να είναι η τοπική κοινωνία. Να επιδεικνύει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις που διαθέτει έτσι ώστε να αποτρέψει αυτή την αρνητική εξέλιξη».
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.