Το μηνυμα της Κυριακης

«Ο πόθος για τον Χριστό και τα εμπόδια των Χριστιανών»

Μέσα στο πλήθος των ανθρώπων που περιστοιχίζουν τον Χριστό για να ακούσουν τη διδασκαλία του ακούγεται η ικετευτική φωνή ενός τυφλού: «Ιησού υιέ Δαυΐδ, ελέησόν με». Το πλήθος ενοχλημένο απ’ αυτή τη φωνή προσπαθεί να την σταματήσει, γιατί δεν θέλει να χάσει την ωραία διδασκαλία. Αλλ’ ο τυφλός επιμένει να κραυγάζει ακόμη δυνατότερα και να ζητά έλεος.
 
Είναι η δυστυχία του που τον ωθεί στο αίτημα και μάλιστα με επιμονή; Ή μήπως είδε καλύτερα απ’ αυτούς που έχουν μάτια τον Μεσσία και ανεγνώρισε τη δύναμή του; Το δεύτερο φαίνεται πιθανότερο από τη συνέχεια της διηγήσεως μας.
 
Ένα πλήθος από εμπόδια στάθηκαν ανάμεσα στον τυφλό και στον Μεσσία: Η αρρώστιά του, η τύφλωσή του, ο πολύς κόσμος, η ιερότητα της ώρας της διδασκαλίας, οι επιπλήξεις του κόσμου για να σωπάσει. Κανένα όμως από τα εμπόδια αυτά δεν αποδείχθηκε ανυπέρβλητο. Ο πόθος του να συναντήσει το Χριστό, να βρει το φως του, ξεπέρασε κάθε φραγμό. Ενώ πολλοί προσπαθούν να καταπνίξουν τη φωνή του δυστυχισμένου για να μην ενοχλούνται, ο Χριστός σταματά, καλεί τον τυφλό κοντά του, του δίνει το φως επαινώντας την πίστη του.
 
Ο Χριστός αποκαλύπτει το Θεό και τη βασιλεία του με συναρπαστικούς λόγους και ωραίες παραβολές. Συνάμα όμως δείχνει και έμπρακτα τη δύναμη της βασιλείας, την αγάπη του Θεού, το ενδιαφέρον του για τους ανθρώπους. Ένας Θεός με υψηλές και βαθιές διδασκαλίες αλλά χωρίς αγάπη για την ανθρώπινη δυστυχία δεν θα προκαλούσε κανένα ενδιαφέρον. Ο Θεός όμως που φανερώνει στον κόσμο ο Χριστός είναι Θεός αγάπης με κατ’  εξοχήν εκδήλωσή της το σταυρό και τη θυσία. Δύο σημεία προκαλούν ιδιαίτερα την προσοχή μας από το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα: Από τη μια μεριά η πίστη και επιμονή του τυφλού που ξεπέρασε κάθε εμπόδιο για να φτάσει στην ποθητή συνάντηση, κι από την άλλη μεριά η προτεραιότητα που έδωσε ο Χριστός στο έλεος σταματώντας τη διδασκαλία.
 
Η Ορθοδοξία χωρίς ορθή πράξη είναι νεκρή, κατά τον λόγο του Χριστού και μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον καλοδιάθετο άνθρωπο που θέλει να συναντήσει τον Χριστό.
 
 

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος

 

  • Κυριακή,01-12-2019 Πρωί: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέας Καλλίστης.
  • Κυριακή,01-12-2019 5:30 μ.μ.: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα χοροστατήσει κατά την   ακολουθία του εσπερινού στο εορτάζον Παρεκκλήσιο του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου Κομοτηνής (τέρμα Σισμάνογλου).
  • Τρίτη,03-12-2019 5:00 μ.μ.: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του εσπερινού στο εορτάζον Παρεκκλήσιο του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως (επί της οδού Ν. Τσανακλή 12).
  • Τρίτη,03-12-2019 6:00 μ.μ.: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής.
  • Τετάρτη,04-12-2019 Πρωί : Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής.
  • Τετάρτη,04-12-2019 10:30 π.μ. : Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα προεξάρχει της Δοξολογίας και της Αρτοκλασίας για τη εορτή του ενδόξου Πυροβολικού στον πανηγυρίζοντα  Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.