Να «σπρωξει» την Κοινωνικη επιχειρηματικοτητα στην περιοχη μας θελει η ΠΑΜΘ

Μέσα από το έργο “I SEE” του Interreg, στο οποίο συμμετέχουν πέντε φορείς από Ελλάδα και Βουλγαρία

Θα δημιουργηθεί δομή στήριξης για την κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη

 
Ενημέρωση του κοινού για τις δράσεις, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τις εκροές του έργου ««Interregional Social Enterprise Empowerment / Ενδυνάμωση των διαπεριφερειακών κοινωνικών επιχειρήσεων» και ακρωνύμιο “I SEE” του προγράμματος INTERREG GREECE-BULGARIA πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή.
 
Κύριος στόχος του έργου είναι η υποστήριξη της κοινωνικής οικονομίας στη διασυνοριακή περιοχή μέσω της ενθάρρυνσης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής ένταξης, και η αύξηση της απασχόλησης στις κοινωνικές ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο.
 
Οι δράσεις του έργου στοχεύουν στη δημιουργία δομών υποστήριξης για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στην ανάπτυξη μηχανισμού στήριξης και κατάλληλων εργαλείων για τις υφιστάμενες κοινωνικές επιχειρήσεις, και στην καλλιέργεια των ικανοτήτων των συμβούλων κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
 
Το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται από 5 οργανισμούς, 3 από την Ελλάδα (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Συνεργασία Ενεργών Πολιτών, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης «Η ΣΤΗΡΙΞΗ») και 2 από τη Βουλγαρία (Περιφέρεια του Σμόλιαν, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Σμόλιαν)
 

Η κοινωνική επιχειρηματικότητα ως βιώσιμη λύση για την οικονομική ανάπτυξη

 
Αυτό που επιθυμούν να κάνουν μέσω του έργου, σημείωσε ο κ. Αλέξης Πολίτης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος ΑΜΘ για Ευρωπαϊκά Προγράμματα, είναι να επεκτείνουν την κοινωνική επιχειρηματικότητα ώστε να αποτελέσει βιώσιμη εναλλακτική λύση για την οικονομική ανάπτυξη.
 
Ο κ. Πολίτης σημείωσε πως στη νέα του θέση, πορεύονται πάντα σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να πετύχουν τις καλύτερες δυνατές εντάξεις σε νέα προγράμματα και χρηματοδοτήσεις για την περιφέρεια.
 
Το πρόγραμμα “I SEE” ασχολείται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την οποία προκρίνει η ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια όμως το κράτος μας είχε μείνει πίσω, κυρίως ως συνέπεια της κρίσης τα προηγούμενα χρόνια.
 
Όμως η έννοια της κοινωνικής οικονομίας, σε λίγα χρόνια, μαζί με την κυκλική οικονομία, σύντομα θα αποτελεί κομμάτι της ζωής μας, και η κοινωνική επιχειρηματικότητα μαζί της.
 
Όπως τόνισε, στο επικρατών μοντέλο του οικονομικού γίγνεσθαι τα προηγούμενα χρόνια παρέλειψαν το κομμάτι του κοινωνικού κεφαλαίου και την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, με αποτέλεσμα την κοινωνική υπανάπτυξη.

 

Στο 10% οι κοινωνικές εταιρείες στην Ε.Ε. • μόλις στο 1,8% το ποσοστό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα

 
Αυτό το αντιλήφθηκε νωρίς η ΕΕ, θεσπίζοντας το 2011 την πρωτοβουλία για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, με βασικό στόχο τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για να αναπτυχθούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις, στο κέντρο της αποστολής των οποίων είναι ο κοινωνικός σκοπός.
 
Δυστυχώς ενώ πλέον στην ΕΕ οι κοινωνικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 10% του συνόλου των εταιρειών, στην Ελλάδα αποτελούν μόλις το 1,8%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά, κάτι που ο κ. Πολίτης θεωρεί πως σύντομα θα αναστραφεί.
 
Αυτά τα χαμηλά ποσοστά οφείλονται, σημείωσε, στο δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο, την ασφυκτική γραφειοκρατία, αλλά και την έλλειψη δικτύωσης σε πανελλήνιο επίπεδο, αλλά και διοικητικών και τεχνικών ικανοτήτων για την υλοποίησή του, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, υπάρχουν φαινόμενα ατομισμού και οπορτουνισμού.
 
Όμως σταδιακά δημιουργείται ο κοινωνικός επιχειρηματίας, ο οποίος στοχεύει στο κέρδος και στον βιοπορισμό του ίδιου και των εργαζομένων του, αφήνοντας όμως και κοινωνικό όφελος.
 
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 530 χιλιάδες ευρώ, με την Περιφέρεια να διαχειρίζεται 90 χιλιάδες, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2020.
 

Δημιουργία δύο δομών στήριξης για την κοινωνική επιχειρηματικότητα

 
Για το πρόγραμμα μίλησε η κ. Παρασκευή Χουρίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και
Θράκης, που τόνισε πως ανάμεσα στα αποτελέσματα του έργου περιλαμβάνεται η υλοποίηση μελέτης για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και του ρόλου της κοινωνικής οικονομίας στις δύο περιφέρειες, μέσα από την οποία θα δημιουργηθεί ένα σχέδιο δράσης και συστάσεις, τα οποία θα παρουσιαστούν σε ένα διακρατικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην ολοκλήρωσή του προγράμματος.
 
Επίσης προβλέπεται η δημιουργία δύο δομών στήριξης για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, μία στη Ξάνθη και μία στο Σμόλιαν. Με την δομή της Ξάνθης να έχει ολοκληρωθεί ήδη, η περιφέρεια πρέπει να αναζητήσει τον τρόπο για να συνεχίσει να λειτουργεί.
 
Το σχέδιο προβλέπει ότι οι δομές στήριξης θα στοχεύουν στην ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων που λειτουργούν και στις δύο περιοχές, στηρίζουν τη συνεργασία μεταξύ κοινωνικών επιχειρήσεων στις δύο περιφέρειες, και τα κοινά σχέδια και προωθούν το franchising των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Προβληματισμός για το μέλλον της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

 
Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση βρέθηκαν και μέλη υφιστάμενων ΚΟΙΝΣΕΠ της περιοχής, που εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις τους, μιας και δεν έχουν δει βοήθεια από το κράτος.
 
Τόνισαν δε πως δύσκολα θα αντέξουν παραπάνω, γιατί για πολλά χρόνια ακούν για την στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αλλά δεν την βλέπουν.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.