Θετικο αλλα «υπο διερευνηση» το σχεδιο νομου για την Ανωτατη Εκπαιδευση

Την ανάγκη συνέχειας για μεγαλύτερη ελευθερία και εξωστρέφεια υπογράμμισε η αντιπρύτανης του ΔΠΘ Μαρία Μιχαλοπούλου

Σε φάση «αποκωδικοποίησης» των αλλαγών που εμπεριέχονται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας που βρίσκεται σε διαβούλευση έως και την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας, μεταξύ της οποίας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
 
Κατά την πρόσφατη ομιλία της στην 92η Σύνοδο των Πρυτάνεων η Υπουργός Παιδείας η κ. Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με τη θεσμοθέτηση κριτηρίων επίδοσης πέραν των αντικειμενικών που ισχύουν σήμερα (αριθμός φοιτητών και διδασκόντων, χωροταξική διασπορά), την θεσμοθέτηση Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με ενισχυμένες αρμοδιότητες, σε αντικατάσταση της περιορισμένης και προϋπάρχουσας Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), καθώς και την απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ειδικών λογαριασμών των κονδυλίων έρευνας (ΕΛΚΕ) ώστε να διευκολυνθεί το ερευνητικό έργο των ανώτατων ιδρυμάτων.
 
Οι εξαγγελίες της Υπουργού, οι οποίες αποτυπώνονται και στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται υπό διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιανουαρίου, έτυχαν της θετικής απόκρισης της πανεπιστημιακής κοινότητας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη νομοθετική πρωτοβουλία για την απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ. Το γεγονός επιβεβαίωσε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και η αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μαρία Μιχαλοπούλου η οποία έκανε λόγο για πολύ θετικές κινήσεις που βρίσκουν σύμφωνη την πανεπιστημιακή κοινότητα, μένει ωστόσο να διαφανεί η ευκολία ή η δυσκολία της εφαρμογής τους.

Λιγότερη γραφειοκρατία, μεγαλύτερη ελευθερία 

Η κ.Μιχαλοπούλου εξήγησε  πως πρόκειται για μία προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου πλαισίου στην διαχείριση των έργων, που θα τη καθιστά λιγότερο γραφειοκρατική και επομένως λιγότερο επιβαρυντική σε σχέση με την έρευνα. Η ίδια αναφέρθηκε στις δυσκολίες του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, εξηγώντας πως το νέο πλαίσιο αποτελείται στην ουσία από δύο ενότητες, που έχουν να κάνουν με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων.
 
«Είναι η αρχή σε μια προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο με νομοθετικές ρυθμίσεις τα πανεπιστήμια να είναι πιο ελεύθερα, υπό την λογική του αυτοδιοίκητου, να αναπτύξουν δραστηριότητες και να διεκδικήσουν αντίστοιχα και πόρους απ’ όλη την επικράτεια» τόνισε υπεραμυνόμενη ωστόσο και της απαραίτητης συνέχειας στην προσπάθεια αυτή.
 
«Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει και μια συνέχεια. Δηλαδή αυτή η ελευθερία που θα προκύψει λογικά απ’ την διαχείριση θα επιτρέψει στη συνέχεια μια μεγαλύτερη εξωστρέφεια, σύνδεση της ερευνητικής δραστηριότητας και της τεχνογνωσίας που παράγεται με την παραγωγή καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων και θα δώσει μια κατεύθυνση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στους απόφοιτους» σημείωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως απώτερος στόχος όλων αυτών είναι η δημιουργία ενός καλύτερου αποτυπώματος της ανώτατης εκπαίδευσης τόσο στον κοινωνικό ιστό όσο και στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Στόχος του ΔΠΘ η σύνδεση της καινοτομίας με την παραγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων

Ερωτηθείσα σχετικά με την ετοιμότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας εν γένει, και ειδικότερα του ΔΠΘ, στο κομμάτι της έρευνας η κ. Μιχαλοπούλου έκανε σαφές πως βασικός στόχος του είναι το κομμάτι  της σύνδεσης της καινοτομίας με την παραγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων καθώς και την εκμετάλλευση της τεχνογνωσίαςπρος όφελος αυτών που την παράγουν.
Η αντιπρύτανης αναφέρθηκε και στην Θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων, πρόταση που κατέθεσε το ΔΠΘ προς την Περιφέρεια ΑΜΘ, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και θα αποτελέσει ένα εργαλείο έρευνας όχι μόνο των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και ευρύτερα της περιοχής, ώστε όπως επεσήμανε «να βλέπουμε την ερευνητική μας δραστηριότητα που είναι σε πεδία αιχμής να καταλήγει σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες». Η ίδια έκανε αναφορά και στο πλαίσιο του ορίζοντα της Ευρώπης για την έρευνα, που έχει ως προτεραιότητες την βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή, την κοινωνική συνοχή κ.α. θεματικά δηλαδή πεδία που έχουν άμεση σχέση με τις ερευνητικές ομάδες του ΔΠΘ, η ανάδειξη των οποίων αποτελεί βασικό τους στόχο. «Είναι και ένα σημείο που θα αποτελέσει κριτήριο για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων» ξεκαθάρισε για να τονίσει πως «θα πρέπει να το προβάλει και να το θρέψει όλη η περιφέρεια, διότι όλοι θα ωφεληθούμε από αυτό. Ο σχεδιασμός έρχεται μαζί με τα εργαλεία να καλύψει το κομμάτι που αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά στην Ευρώπη».

«Όταν κάτι είναι υπόθεση των πολλών πρέπει να εμπλέκονται πολλοί»

Ενήμερες για την πρόταση του ΔΠΘ είναι τόσο οι επιμελητηριακές αρχές και λοιπές ενώσεις, οι οποίες όπως σημείωσε η κ. Μιχαλοπούλου έχουν εκφράσει ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για να ενημερωθούν και να το προωθήσουν στα μέλη τους, για να τονίσει πως «χρειάζεται περισσότερη δικτύωση, εξωστρέφεια και εμπιστοσύνη τόσο στον διπλανό μας όσο και στον ίδιο μας τον εαυτό, στην ίδια την δομή, την επιχείρηση, έτσι ώστε να επεκτείνουμε την δραστηριότητά μας».
 
Άλλωστε όπως υπογράμμισε «όταν κάτι είναι υπόθεση των πολλών πρέπει να εμπλέκονται πολλοί».

Θετικά βήματα και για την λειτουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών

Στα αιτήματα των πρυτάνεων που εκφράστηκαν κατά την διάρκεια της Συνόδου περιλαμβάνονται ακόμη η επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών ώστε να διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των πτυχίων, η διεύρυνση πιλοτικών δράσεων όπως ο θεσμός της κινητικότητας ή η απόδοση πρωτεύοντος/δευτερεύοντος πτυχίου (major/minor) που ενισχύουν τη συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικά Τμήματα, καθώς και η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την παροχή ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών σε όλα τα επίπεδα ώστε να ενισχυθεί η διεθνοποίησή τους.
 
Ειδικότερα το κομμάτι που αφορά στην απλοποίηση του θεσμού ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών, η λειτουργία αυτών θα πιστοποιείται από την εξαγγελθείσα δια στόματος της Υπουργού ΕΘΑΑΕ, γεγονός στο οποίο στάθηκε η αντιπρύτανης χαρακτηρίζοντάς το γεγονός θετικό και για την δυνατότητα εκκίνησης λειτουργίας όποιων προγραμμάτων σπουδών σχεδιαστούν από τα μέλη του ΔΠΘ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις αλλά και την υποστήριξη της πολιτείας.
 
Η ίδια αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν από την πρόσφατη τριχοτόμηση του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, που όπως δήλωσε «αποτέλεσε για εμάς μία μεγάλη άσκηση για το πως μπορούσε να προχωρήσουμε στην επόμενη ακαδημαϊκή μέρα και μας έδωσε την εμπειρία που θα χρειαστούμε και σε οποιαδήποτε άλλη ανάπτυξη του πανεπιστημίου σε επίπεδο προγραμμάτων σπουδών» για να γνωστοποιήσει επίσης πως βρίσκεται στα σκαριά πρόταση του ΔΠΘ για συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια η οποία ωστόσο θα είναι έτοιμη προς κατάθεση από τη νέα χρονιά από την αρμόδια επιτροπή του πανεπιστημίου της περιοχής μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.