Ξεκινουν κινητοποιησεις οι δικηγοροι για τη διαμεσολαβηση

Ιωάννα Χατζηαντωνίου «Αντιδρούμε στην υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης όχι στην ίδια τη διαμεσολάβηση»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, επιφυλασσόμενοι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, θα πραγματοποιήσουν οι δικηγόροι της χώρας, αντιδρώντας στην επαναφορά του δικαστικού ενσήμου αλλά και την υποχρεωτική υπαγωγή αστικών και εμπορικών υποθέσεων στη Διαμεσολάβηση.

Στόχος τους είναι να θέσουν τα ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή των νέων διατάξεων, πιέζοντας για την επίλυσή τους.

Οι δικηγόροι εκφράζουν την έντονη και κατηγορηματική αντίθεσή τους στην επαναφορά της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ και σε εκκρεμείς υποθέσεις, θεωρώντας πως δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και περιορίζει τα σχετικά δικαιώματά τους.

Επαναλαμβάνουν δε την αντίθεσή τους στην υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης.

Αντιδράσεις για την υποχρεωτικότητα και τη διαδικασία

Όπως σημείωσε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου, «αντιδρούμε στην υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης όχι στην ίδια τη διαμεσολάβηση, μιας και είναι υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης των διαφορών.

Οι υποθέσεις που έχουν υπαχθεί, σημείωσε, είναι οικογενειακού δικαίου, εκτός από το διαζύγιο, οι υποθέσεις τακτικής διαδικασίας στο Μονομελές από ποσό 30.000 και πάνω, και η τακτική Πολυμελούς.

Αντίδραση προκάλεσε το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, θα πρέπει να ενημερώνουν με ένα έντυπο τον εντολέα τους ότι υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθούν στη διαμεσολάβηση, το οποίο θεωρούν περιττό, και ιδιαίτερα το γεγονός ότι στην αρχική του διάταξη, ο νόμος προέβλεπε ότι θα έπρεπε αυτό να κατατίθεται μαζί με την κατάθεση της αγωγής, διαφορετικά αυτή θα κηρυσσόταν απαράδεκτη.

Τελικά η διάταξη τροποποιήθηκε, και ενώ παραμένει υποχρεωτικό, ο Δικηγόρος μπορεί να τα καταθέσει κατά τη συζήτηση, και όχι κατά την κατάθεση της αγωγής.

Όσο για το δικαστικό ένσημο, το οποίο επανέρχεται μετά από πολλά χρόνια, θεωρούν ότι αποτελεί μια επιπλέον επιβράδυνση για τον πολίτη, σε μια περίοδο που είναι ήδη επιβαρυμένος.

Η κινητοποίηση διοργανώνεται από την Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, που συνεχίζει να πιέζει περιμένοντας αλλαγές και κινήσεις της κυβέρνησης τις επόμενες μέρες, ώστε να μην κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.