13 καθηγητες και 26 μαθητες απο 6 ευρωπαικες χωρες συναντηθηκαν στο 4ο Γυμνασιο Κομοτηνης

Περιηγήθηκαν σε όλη την ΑΜΘ, στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+

Το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής είχε την ευκαιρία από τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου να φιλοξενήσει τα σχολεία εταίρους του περιβαλλοντικού προγράμματος Erasmus με τίτλο «Environmental Green GateSchools» στην πόλη μας. 13 Καθηγητές και26 μαθητές από 6 συνολικά ευρωπαϊκές χώρες (Λιθουανία, Γερμανία, Γαλλία, Ρουμανία, Ιταλία, Ελλάδα) συναντήθηκαν στο σχολείο με στόχο την επεξεργασία υλικού, την παρουσίαση εργασιών πάνω στο οποίο δούλεψαν οι μαθητές κατά το τελευταίο διάστημα έχοντας βασικό άξονα τα αρωματικά φυτά και βότανα του τόπου μας. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων διαμορφώθηκε ως εξής:

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου

Το πρωί της Δευτέρας το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής καλωσόρισε με μία ζεστή γιορτή  υποδοχής  τις αντιπροσωπείες  μαθητών και καθηγητών από τις  Ευρωπαϊκές χώρες. Στην γιορτή αυτή οι αντιπροσωπείες από τα σχολεία παρουσίασαν τα μέλη τους και  τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο τους. Ακολούθησε ξενάγηση στο Ιμαρέτ, το Αρχαιολογικό μουσείο, στο τείχος και την παλιά αγορά από το κ. Ιωάννη Σιγούρο.
 
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια που αφορούσαν πρώτον την παρασκευή βοτανικού αλατιού (Herbal Salt) που επιτρέπει να μειώσουμε το αλάτι χωρίς επιπτώσεις στη γεύση του φαγητού και δεύτερον ένα εργαστήριο ανακύκλωσης όπου οι μαθητές έφτιαξαν χαρτοπολτό και στη συνέχεια κατασκεύασαν χριστουγεννιάτικα στολίδια από αυτόν τα οποία και έβαψαν.
 
Παράλληλα όλες οι ομάδες παρουσίασαν και γεύτηκαν παραδοσιακά εδέσματα  που έφεραν από την χώρα τους.

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου

Η ομάδα επισκέφτηκε το Φράγμα του Θησαυρού  στον ποταμό Νέστο στο Νομό Δράμας και ξεναγήθηκε στον αντίστοιχο υδροηλεκτρικό σταθμό. Κατόπιν τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περάσουν χρόνο στη φύση κάνοντας υπαίθριες δραστηριότητες και αθλήματα δίπλα στο ποτάμι.
 
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επίσκεψη στην πόλη της Δράμας. Λόγω της ημέρας, παραμονή της θρησκευτικής εορτής της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχου της πόλης, παρακολουθήσαν το έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα νερά του Άλσους της Αγίας Βαρβάρας, όπου καραβάκια που φτιάχνουν μεγάλοι και μικροί αφήνονται να επιπλέουν στα νερά. Η εκδρομή τελείωσε σε εορταστική ατμόσφαιρα στα γραφικά στενάκια της του θεματικού πάρκου της «Ονειρούπολης».

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου

Αυτήν την μέρα οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν μία οικολογική μονάδα καλλιέργειας μανιταριών στο Σούνιο της Ξάνθης το Μητάτο. Ο ιδιοκτήτης της δυναμικής αυτής επιχείρησης κ. Παράσχος εξήγησε τον τρόπο καλλιέργειας και τα διάφορα ντελικατέσεν προϊόντα της φάρμας. Στη συνέχεια  επισκέφθηκαν το εμπορικό και βιοτεχνικό επιμελητήριο στην Ξάνθη όπου ο Πρόεδρος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και ο Δήμαρχος καλωσόρισαν και μίλησαν στους συμμετέχοντες για τη λειτουργία του επιμελητηρίου. Ο κ. Στ. Μωραΐτηςπρόεδρος του επιμελητηρίου μαγείρεψε για την ομάδα ένα εξαιρετικό ριζότο με μανιτάρια της φάρμας. Ακολούθησε μία σύντομη ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Ξάνθης.
 
Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλα εργαστήρια, το πρώτο παρουσίασε ο γεωπόνος κ. Χρήστος Καβούνης στο οποίο παρουσίασε τα ενδημικά βότανα της περιοχής μας. Το δεύτερο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από τον κ. Νικόλαο Γιανναράκη ερασιτέχνη μελισσοκόμο στο οποίο παρασκευάσθηκαν κηραλοιφέςμε κερί, με βότανα, διάφορα λάδια, όπως ελαιόλαδο, σπαθόλαδο, λάδι χαμομηλιού και αιθέρια έλαια. Τις κηραλοιφές, που παρασκεύασαν οι μαθητές με τη βοήθεια του κ.Γιαναράκη πήραν μαζί τους ως αναμνηστικό δώρο.

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου

Η ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη σε οικοτεχνία παρασκευής αιθέριων ελαίων, αρωματικών και θεραπευτικών φυτών, στο Ορφάνι του Δήμου Παγγαίου του κ. Αχιλλέα Καλανίδη. Έπειτα το γκρουπ ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ο οποίος ανήκει στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Το τελευταίο μέρος της εκδρομής περιελάμβανε περιήγηση και ελεύθερο χρόνο στην πόλη της Καβάλας.

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

Την τελευταία μέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο σχολείο και συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση του προγράμματος και το απόγευμα το καθιερωμένο Erasmus party όπου τα παιδιά διασκέδασαν με την ψυχή τους.
 
Οι οικοδεσπότες του 4ου Γυμνασίου σε σχετικό τους μήνυμα δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τις θερμές ευχαριστίες τους «σε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης της φιλοξενίας των ξένων αντιπροσωπειών και ιδιαίτερα  στους γονείς των μαθητών από την Ελλάδα, που απλόχερα δέχθηκαν να αγκαλιάσουν τα ξένα παιδιά και να τους προσφέρουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα της περιοχής μας, αλλά και να αισθανθούν τη ζεστασιά και τη φιλοξενία της ελληνικής οικογένειας. Ευχαριστούμε τον Δήμο Κομοτηνής και την κ. Λιβεριάδου πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ  για την στήριξη που παρέχει στις δραστηριότητες του σχολείου μας».
 
Τα θετικά σχόλια, άλλωστε, που αποτύπωσαν κατά την τελευταία μέρα στο ερωτηματολόγιο αποτύπωσης του προγράμματος δείχνουν ότι όλοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Ελλάδα και το σχολείο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.