«Πακτωλος» κρατικου χρηματος για τη διαχειριση των αδεσποτων

Της έκδοσης

Απόφαση για την κατανομή ποσού ύψους 600.000 ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν σε Δήμους και Συνδέσμους Δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης. Σας φαίνεται μεγάλο το ποσό; Στην πραγματικότητα δεν είναι. Και τούτο φαίνεται διαυγέστερα από την κατανομή του ποσού ανά δήμο. Για να μην πάμε μακριά, ας δούμε τα ποσά που αναλογούν από τις 600.000 ευρώ στους δήμους της Ροδόπης. 751 ευρώ στον Δήμο Ιάσμου, 1.207 στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών και 24.809 ευρώ στον δήμο Κομοτηνής. Θα μπορούσαμε να πούμε με πολλές δόσεις ειρωνείας πως ομολογουμένως το ύψος των ποσών είναι πραγματικά δυσθεώρητο, όμως επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα ζήτημα που αναδεικνύεται σε μείζονος σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών, θα πούμε απλά πως αναδεικνύει μια παθογένεια, εκ των πολλών, του ελληνικού διοικητικού συστήματος. Έτσι ενώ οι δήμοι είναι επιφορτισμένοι με τα ζητήματα διαχείρισης των αδέσποτων, την ίδια στιγμή είναι απογυμνωμένοι από αρμοδιότητες που θα τους επιστρέψουν να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα το ζήτημα και έτσι αναγκάζονται, τρόπον τινά, να προσμένουν την κρατική χρηματοδότηση. Μια κρατική χρηματοδότηση, βεβαίως, που όπως αποδεικνύεται είναι ελλιπέστατη. Εκτός κι αν θεωρεί κανείς ότι, φερ’ ειπείν, τα 751 που δίνει το κράτος στον δήμο Ιάσμου για τη διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι ποσό ικανοποιητικό;
 
Η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα μπορεί να είναι αυτονόητη για τους πολίτες του δήμου Ιάσμου, όχι όμως για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη. Τούτο φαίνεται διαυγώς από το γραφείο τύπου του Υπουργείο, το οποίο σε μια προσπάθεια «διαφήμισης» του έργου του υπουργού σημειώνει αυτολεξεί στη σχετική ανακοίνωση:
«Ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης προωθεί την βελτίωση των όρων ευζωίας των αδέσποτων ζώων.
 
Με απόφαση που υπέγραψε, ενέκρινε τη χρηματοδότηση 600.000 ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν σε Δήμους και Συνδέσμους Δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
 
Με τη συγκεκριμένη απόφαση ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς με σκοπό την προστασία τους από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση ή τη χρησιμοποίησή τους με στόχο την κερδοσκοπία».
 
Στο παράλληλο σύμπαν της επιστροφής στην κανονικότητα, μπορεί όντως τα πράγματα να είναι έτσι όπως τα παρουσιάζει το γραφείο τύπου του υπουργείου. Η πραγματικότητα όμως άλλως διατείνεται…
 
Για την ενδελεχέστερη καταγραφή, να πούμε ότι τα εν λόγω ποσά για μεν τους δήμους Ιάσμου και Μαρωνείας-Σαπών θα κατευθυνθούν σε δράσεις ενεργειών διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στον δε δήμο Κομοτηνής που είναι και ο μόνος εκ των τριών που διαθέτει κυνοκομείο, σε δράσεις βελτίωσης καταφυγίων και ενεργειών διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθώς επίσης και δράσεις σίτισης αδέσποτων ζώων.
 
Να σημειώσουμε τέλος ότι ο Δήμος Αρριανών απουσιάζει από την κατανομή.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.