Παρουσιαστηκε στην Κομοτηνη η πρωτη ποιητικη συλλογη του Πασχαλη Κατσικα «Τεταρτημορια» των εκδοσεων «Παρατηρητης της Θρακης»

Με «διερευνητές» των «εκρηκτικών ποιητικών του πράξεων» τους κ.κ. Ζωή Γαβριηλίδου, Χάρη Μιχαλόπουλο, Στέφανο Γραβάνη, Εύα Σκότη και Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη

Στον φιλόξενο χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων παρουσιάστηκε τη Τετάρτη το απόγευμα, σε διοργάνωση των εκδόσεων «Παρατηρητής της Θράκης»,  η πρώτη ποιητική συλλογή του Πασχάλη Κατσίκα με τίτλο «Τεταρτημόρια» (εκδ. Παρατηρητής της Θράκης, 2019). Ο ίδιος αν και χρόνιος «αγωνιστής» στον κόσμο των λέξεων και των ποιημάτων ‒αφού έχει συγγράψει κι δημοσιεύσει δεκάδες ποιήματα σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα‒ επέλεξε το 2019 ως το έτος για την έντυπη αποτύπωση μέρους των ποιημάτων του, σε μία έκδοση που διακρίνεται για την καλαισθησία και την αισθητική της μοναδικότητα ‒με τον πίνακα της Αλεξάνδρας Μάντζαρη να κοσμεί το εξώφυλλο.

Μία ποιητική συλλογή την οποία προσπάθησαν να «διερευνήσουν» και να εισέλθουν στους αντικρουόμενους και συνάμα αλληλένδετους λυρικούς κόσμους της ζωής και του θανάτου, της χαράς και της θλίψης, του φωτός και του σκοταδιού οι κ.κ. Ζωή Γαβριηλίδου Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας ΔΠΘ, Χάρης Μιχαλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦ ΔΠΘ, Στέφανος Γραβάνης, Μέλος ΕΕΕΠ Γαλλικής Γλώσσαςκαι Πολιτισμού της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, με συντονίστρια την κ. Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, Φιλόλογο ‒ Επιμελήτρια εκδόσεων, ενώ ποιήματα της Συλλογής ανέγνωσε η κ. Εύα Σκότη, Μέλος ερασιτεχνικής ομάδας ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής.

Οι εισηγητές

Τη βραδιά άνοιξε η Φιλόλογος Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, η οποία παρουσίασε το πάνελ των εισηγητών και καλωσόρισε τα μέλη των «οικογενειών»  του Πασχάλη Κατσίκα που παρευρίσκονταν. Ήτοι τη μεγάλη «οικογένεια» του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας που έδωσε το «παρών στην εκδήλωση παρουσίασης της πρώτης ποιητικής του συλλογής, μετά από μια ιδιαίτερα έντονη ημέρα με σεμινάρια και υλοποίηση του Colloquium των μεταπτυχιακών φοιτητών με θέμα τις digital humanities. Τη φυσική οικογένεια του Πασχάλη, τη σύντροφό του και μούσα του, Σοφία Πακαταρίδου, τον πατέρα του Πέτρο που πρωταγωνιστεί με τη Φλορέτα του σ’ ένα του ποίημα –και σε άλλα–, τον γιο του Πέτρο –τον «Κηφά» του– που μαζί του διαρκώς ανασαίνει. Αναφέρθηκε επίσης στη δική της οικογενειακή σχέση με την πατρική του οικογένεια και συγκεκριμένα με τον πατέρα του Πέτρο Κατσίκα, «καλλιτέχνη» παραδοσιακών στεγών με ξύλινους σκελετούς και κεραμίδια, καθώς και στην «αναγνωστική» σχέση με τον συνονόματο αγιογράφο παππού του, που προέκυψε μέσω του βιβλίου «Κίρκη Έβρου, Μάγισσα ή Μαγεία της Φύσης;» του Αλέξανδρου Καζαντζή. Δύο καλλιτεχνικές προσωπικότητες της πατρικής του οικογένειας που δικαιολογούν ενδεχομένως την «ξαφνική» ανάμειξη του Πασχάλη με την ποίηση και αμέσως μετά από σφοδρά υπαρξιακά βιώματα, τον μετεωρισμό ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο.

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε η Καθηγήτρια Γλωσσολογίας κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η οποία με συστηματικότητα αποκωδικοποίησε μοτίβα της ποιητικής του Πασχάλη Κατσίκα, όπως οι απρόβλεπτες  –μη φυσιολογικές primavista– συνάψεις λεκτικών μονάδων, τα διαφορετικά γλωσσικά περιβάλλοντα (discourses) από την ιατρική, τη φυσική, τα μαθηματικά κ.ά., τη μεικτή χρήση λόγιων και προφορικών στοιχείων της γλώσσας, αναδεικνύοντάς τα μέσω της ανάγνωσης των αντίστοιχων ποιημάτων. Επιλέγοντας, δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στον έρωτα που διατρέχει ως βασική συνιστώσα τη Συλλογή, καθώς και στην άντληση πολυποίκιλων στοιχείων από το οικείο περιβάλλον των βιβλίων της Βιβλιοθήκης του ΤΕΦ, όπου ο κ. Κατσίκας εργάζεται.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Επίκουρος Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας και ποιητής κ. Χάρης Μιχαλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην εικαστικότητα της Συλλογής και στην τεχνική του «καθρέφτη» των αντικρυστών κάθετων τίτλων του layout που καταθέτουν τη δική τους εκδοχή ανάγνωσής της, όσο και στο σύνολο των 54 ποιημάτων που φιλοξενούνται σ’ αυτή, και εστιάζουν στον έρωτα, τον θάνατο, την απώλεια, τη διάρρηξη των σχέσεων, τη συνομιλία με τους αγαπημένους, τον γιο του και τον πατέρα του. Αναφέρθηκε επίσης στον χώρο και τον χρόνο της Συλλογής, στα τρία ποιήματα της «Καβάλας», στην «Άμπελο» που αντλεί από το “Fasti” του Οβιδίου, τη σχέση του ποιητή με τη μυθολογία, την κλασική γραμματεία, την τέχνη της φωτογραφίας και τον κινηματογράφο.

Ο τρίτος εισηγητής-αναγνώστης της Συλλογής, το Μέλος ΕΕΕΠ Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, κ. Στέφανος Γραβάνης, εστίασε στην ποιητική του θανάτου που «σφραγίζει» αρκετά από τα ποιήματά της, περιγράφοντας με έντονα χρώματα την πάλη ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, τη φορμόλη των νοσοκομείων, τα τραγικά προσωπεία του θριάμβου της προσωπικής επιβίωσης σε συνθήκες θανάτου, την πικρή ειρωνεία που προλαβαίνει να βιώσει κάποιος όταν «φεύγει» απρόοπτα από τη ζωή αλλά έχει την τύχη να  ξαναγυρίσει στον πάνω κόσμο, πρόσκαιρος νικητής του θανάτου.

Στην εκδήλωση εκτός των εισηγητών ποιήματα διάβασε με  μοναδική ευαισθησία η κ. Εύα Σκότη.

Των εισηγήσεων ακολούθησαν τοποθετήσεις και σχολιασμοί από το κοινό ―με πολύ ενδιαφέρουσα την επεξήγηση του τίτλου «Τεταρτημόρια» σε τεταρτημόρια ζωής, εφόσον από τον συνολικό κύκλο της ζωής, στη Συλλογή σχολιάζονται  δυο μόνον τεταρτημόριά του, αυτά του έρωτα και του θανάτου― καθώς  και υπογραφή των βιβλίων του από τον ποιητή Πασχάλη Κατσίκα.

Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και Κομοτηνή «αγκάλιασαν» τα «Τεταρτημόρια»

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας «αγκάλιασε» την ποιητική συλλογή του βιβλιοθηκονόμου του Π. Κατσίκα στηρίζοντας σύσσωμο τη χθεσινή παρουσίαση. Συγκεκριμένα, παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του Τμήματος κ. Μαρία Τζιάτζη με τον σύζυγό της και Καθηγητή κ. Γρηγόρη Παπαγιάννη, οι Επικ. Καθηγήτριες κ.κ. Μαρία Μητσιάκη και Σμαρώ Νικολαΐδου, o Αναπλ. Καθηγητής Γιώργος Τσομής, ο Λέκτορας κ. Ασημάκης Φλιάτουρας, το μέλος ΕΔΙΠ κ. Σπύρος Κιοσσές, το μέλος ΕΕΠ κ. Λυδία Μίτιτς, η Υπεύθυνη Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών κ. Μαίρη Παπαβασιλείου, ο μηχανικός Η/Υ κ. Άγγελος Σισμάνης, η βιβλιοθηκονόμος του ΤΕΦ Αριλιά Σπάρταλη με τον σύζυγό της Λυσίμαχο, η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, η κ. Σοφία Μενεσελίδου, ο ποιητής από τον Ίασμο κ. Γιώργος Μπατζάκας με τη σύζυγό του Γεωργία, ο ποιητής-συγγραφέας Χρήστος Χαρτοματσίδης με τη σύζυγό του Τατιάνα, ο δικηγόρος Μαρίνος Βαβατσικλής, η ιατρός κ. Βούλα Μαρινίδου, ο συγγραφέας Αλέξανδρος Καζαντζής, η μαθηματικός Αγγελίνα Λαζαρίδου, ο ηθοποιός Φιλοποίμην Ανδρεάδης, η φιλόλογος Δώρα Κάσσα, ο εκπαιδευτικός Νικήτας  Αντωνάκης, οι κ.κ. Μαρία Μαλαμίδου, Λίτσα Αργυροπούλου, Εύη Νίκου, Σταύρος Παυλίδης, Δέσποινα Αργυράκη, Μάρκος Χριστοδουλόπουλος, Απόστολος Σαρατζής, Θεόδωρος Κούκος, Γεωργία Ντεμίρη, Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, καθώς και η κ.Κατσαρίκα, η κ. Δημητρίου, η κ. Ελευθερίου, η κ. Κούτρα, η κ. Αλεξοπούλου, συντοπίτες του ποιητή από την Κίρκη Έβρου, Κομοτηναίοι, πολλοί πολλοί φοιτητές του Τμήματος και, φυσικά, η «μούσα» του ποιητή κ. Σοφία Πακαταρίδου.

Ευχόμαστε στον Πασχάλη Κατσίκα να συνεχίζει άοκνος την πορεία του στον δαιδαλώδη αλλά μαγευτικό κόσμο των ποιημάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.