Erasmus+: Τα σχολεια της Κομοτηνης αγκαλιαζουν και αξιοποιουν τον ευρωπαικο θεσμο στο επακρο

Στη Γαλλία αντιπροσωπεία του 4ου Γυμνασίου στην Πολωνία ΔΙΔΕ Ροδόπης και 1ου ΕΠΑΛ

Είναι γεγονός ότι τα σχολεία του νομού Ροδόπης αξιοποιούν ιδιαίτερα τον θεσμό του Erasmus+, δίνοντας τη μοναδική ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της περιοχής μας, να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να αποκτήσουν αξέχαστες εμπειρίες ταξιδεύοντας στην Ευρώπη, άλλα και να γνωρίσουν τι πραγματικά σημαίνει να είναι Ευρωπαίοι Πολίτες.

Το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής στο Metz της Γαλλίας

Σε αυτό το πλαίσιο αντιπροσωπεία του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής, επισκέφθηκε το Metz της Γαλλίας, από την 1η έως και την 8η Δεκεμβρίου, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα με τίτλο «Οι διαφορές μας, μας ενώνουν». Το θέμα της εβδομαδιαίας συνάντησης ήταν η αναπηρία και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με εφήβους από την Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία και Ρουμανία, να συζητήσουν τη σημερινή κατάσταση στην αντιμετώπιση των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε κάθε χώρα και να προτείνουν λύσεις. Κατόπιν επισκέφτηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο  Στρασβούργο, για να γνωρίσουν τη λειτουργία και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρακολούθησαν την συνεδρίαση των ομάδων της Euroscuola, με θέμα το περιβάλλον. Επιπλέον, επιστρέφοντας, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε σημαντικά μνημεία στο Παρίσι.
 
Συμμετείχαν οι μαθητές:
 
Γιαννακοπούλου Θ., Γκουτάκη Ν., Αχμέτ Α., Αλή Λ., Χάιδου Ν., Σακελλάρης Β., με συνοδούς καθηγητές , Κύρτση Μ., Γακίδου Α. και Αγγελάκης Π.

Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα σχετικά με την ποιότητα ζωής των νέων 

Επίσης, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης με δύο εκπαιδευτικούς συνοδούς, την κ. Σταθοπούλου Μαρία και την κ. Μαχμούτ Μπερρίν από το 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής και 3 νέους απόφοιτους του σχολείου συμμετείχαν σε δραστηριότητες στο πλαίσιο του Erasmus+ προγράμματος «Wholesome Living: Substance abuse is a self-abuse» στην πόλη Zakopane της Πολωνίας. Στόχοι του προγράμματος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με  τους κινδύνους της κατάχρησης ουσιών, κακών συνηθειών και την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.
 
Για πέντε μέρες, μαθητές και καθηγήτριες, παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα  με παρουσιάσεις σχετικές με την ιστορία και τον πολιτισμό της Πολωνίας καθώς και τα αποτελέσματα σύγχρονων ερευνών στην Πολωνία με θέμα τα ναρκωτικά και την κατάχρηση ουσιών, κυρίως στους νέους. Παράλληλα συμμετείχαν ενεργά σε διάφορα εργαστήρια (workshops) μαζί με τις υπόλοιπες ομάδες, ανταλλάσσοντας απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα σχετικά με τη μάστιγα των ναρκωτικών και την αντιμετώπιση τους. Στα εργαστήρια αυτά η ελληνική συμμετοχή έπαιξε  πρωταγωνιστικό ρόλο και το αποτέλεσμα ήταν  να έρθουν σε στενή επαφή  οι Έλληνες απόφοιτοι  με τους νέους των υπόλοιπων χωρών, να συνομιλήσουν πάνω στα θέματα των καταχρήσεων αλκοόλ και άλλων ουσιών, να προβληματιστούν για τις αιτίες που ωθούν τους νέους στα ναρκωτικά και να αναδείξουν  το σπουδαίο ρόλο του σχολείου και των διαφόρων προγραμμάτων στην καταπολέμηση των καταχρήσεων.
 
Η ελληνική ομάδα  εστίασε και στη δύναμη των θετικών προτύπων παρουσιάζοντας δύο μοντέλα (rolemodels) – διάσημους Έλληνες από την  ελληνική βιομηχανία  θεαμάτων, πρώην χρήστες ναρκωτικών και άλλων ουσιών οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη των ναρκωτικών και να υιοθετήσουν ένα νέο μοντέλο υγιεινής ζωής  μακριά από τις εξαρτήσεις.  Οι εν λόγω διάσημοι έχουν μιλήσει ανοιχτά στο ελληνικό κοινό με συνεντεύξεις τους στον τύπο και την τηλεόραση, με στόχο να βοηθήσουν τους νέους με το παράδειγμά τους, εμπνέοντάς τους να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους, υιοθετώντας ένα ολιστικό μοντέλο υγιεινής ζωής.
 
Σημειωτέον ότι η επόμενη  συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία, στην πόλη Vieste, το Μάρτιο του 2020.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.