Τελη τελη τελη, ασπλαχνε ντουνια…

Της Έκδοσης

Τον πόνο που ένιωσε και η Κομοτηνή, στο θέμα των τελών καθαριότητας, νιώθουν και οι υπόλοιποι Δήμοι της Περιφέρειας, μιας και η αύξηση του ποσού που θα πρέπει να πληρώσουν στη ΔΙΑΑΜΑΘ για τη διαχείριση των απορριμμάτων μετακυλίεται, με πρόσφατες αποφάσεις των Δήμων για τα τέλη καθαριότητας, στους Δημότες, με τα Δημοτικά Συμβούλια, τουλάχιστον σε Καβάλα και Δράμα, να αποτελούν πεδία μαχών για τις συγκεκριμένες αυξήσεις.
 
Άλλωστε οι αυξήσεις αυτές φαίνεται πως αποτέλεσαν την αφορμή οι «καινούριοι» Δήμαρχοι να συμμαχήσουν ώστε να ορίσουν νέο ΔΣ στη ΔΙΑΑΜΑΘ, παρόλο που το τι θα αλλάξει στα επόμενα χρόνια στη διαχείριση, που θα την καταστήσει φτηνότερη, μένει να φανεί.
 
Άλλωστε σύντομα θα πρέπει οι Δήμοι να αρχίσουν να εφαρμόζουν τη διαλογή στην πηγή, με τα διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης, στα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν οι δημότες που μέχρι σήμερα πετούσαν όλα τα ανακυκλώσιμα (και αρκετά που δεν ήταν) σε ένα μπλε κάδο, και τώρα θα πρέπει να τα πετάνε σε 4, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και η κομποστοποίηση.
 
Αυτό σημαίνει πως, με δεδομένο ότι τα τέλη αυτά είναι ανταποδοτικά, θα πρέπει να γίνει βίωμα των δημοτών η ανακύκλωση και η σωστή διαχείριση των σκουπιδιών, και θα πρέπει να γίνει σε όλη την περιφέρεια, όχι μεμονωμένα, γιατί τελικά αυτό που θα ρίξει το κόστος είναι αν όλη η περιφέρεια αυξήσει την ανακύκλωση και μειώσει τα απορρίμματά της.
 
Οι μεμονωμένες προσπάθειες είναι καλές, αλλά όπως φάνηκε και από το Δήμο Κομοτηνής, όταν ανεβαίνει τόσο πολύ το κόστος, η έκπτωση που παίρνουμε επειδή ανακυκλώνουμε (5% στην περίπτωσή μας) δεν βοηθά και πολύ…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.