Δυο ακομα εκδοσεις του «Παρατηρητη της Θρακης» στα βιβλιοπωλεια της Κομοτηνης

─ Μαίρης Κοσμίδου «Η αστική αποκατάσταση των προσφύγων στη Ροδόπη – Τα «προσφυγικά» και οι σχολικές υποδομές της Κομοτηνής»

─ Δημήτρη Παντελίδη, «Συναντήσεις με εφτά κείμενα για τη ζωγραφική του Paschalis(Πασχάλη Αγγελίδη)»

Δύο νέες εκδόσεις, στην κόψη ακριβώς του νέου έτους, προστέθηκαν στον αριθμό των εκδόσεων του «Παρατηρητή της Θράκης», κι ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη νέα χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας προστέθηκαν αρκετοί νέοι τίτλοι, όπως:

  •  «Λεύκωμα Ζωγραφικής» του Ευστάθιου Γκεβρέκη
  • «Τα κατά την αναγόρευσιν του Ομοτίμου Καθηγητή Πασχάλη Κιτρομιλίδη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας», σε επιμέλεια Μανόλη Βαρβούνη και Θανάση Κούγκουλου
  • «Ο Λαϊκός πολιτισμός της Θράκης και η διαχείρισή του – Τιμητικό αφιέρωμα στην ιδρύτρια και πρόεδρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης “Αγγελική Γιαννακίδου”», σε επιμέλεια Μανόλη Βαρβούνη και Θανάση Κούγκουλου

  • Jean  Christophe Eon «Η κυρά Σαρακοστή της Αλεξανδρούπολης», σε μετάφραση Κούλας Καφετζή
  • Δημήτρη Παπαράλλη «Γιώργος Σεφέρης, Μικρά ταξίδια σε μεγάλη θάλασσα (τρία μελετήματα)» και
  • Πασχάλη Κατσίκα «Τεταρτημόρια» (ποιητική συλλογή).

Οι δύο νέοι τίτλοι που προστέθηκαν στον κατάλογο των εκδόσεών μας και είναι ήδη στα βιβλιοπωλεία της Κομοτηνής είναι οι ακόλουθοι:

  • Μαριγούλας (Μαίρης) Κοσμίδου, «Η αστική αποκατάσταση των προσφύγων στη Ροδόπη – Τα «προσφυγικά» και οι σχολικές υποδομές της Κομοτηνής – Κωδικοποίηση Νομοθεσίας για τη στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων» και
  • Δημήτρης Παντελίδης, «Συναντήσεις με εφτά κείμενα για τη ζωγραφική του Paschalis (Πασχάλη Αγγελίδη)», σε επιμέλεια του αρχιτέκτονα Δημήτρη Αγγελίδη.

«Η αστική αποκατάσταση των προσφύγων στη Ροδόπη»

Το πρώτο με συγγραφέα τη συντοπίτισσά μας και Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης κ. Μαριγούλα Κοσμίδου,  είναι από τα πρώτα ──μαζί με την μεταπτυχιακή εργασία της γραμματέα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του ΤΙΕ κ. Βασιλικής Φίλιου που μελέτησε το ζήτημα της στεγαστικής αποκατάστασης των προσφύγων στην περιοχή Σαπών── αν όχι το πρώτο, που ερευνά την αστική αποκατάσταση των προσφύγων στην πόλη της Κομοτηνής, φιλοξενώντας πλούσιο υλικό, τοπογραφικών διαγραμμάτων,  ρυμοτομικών σχεδίων και χαρτών μέσω των οποίων αναδεικνύονται οι σταδιακές ρυμοτομικές και χωροταξικές αλλαγές της πόλης μας. Στο ίδιο καταχωρείται επίσης πλήρης έρευνα για την κατασκευή, τα σχέδια και τους τρόπους χρηματοδότησης των πρώτων προσφυγικών κατοικιών της πόλης ανά συνοικία όπου αυτά ανακατασκευάστηκαν. Γενικά μια συναρπαστική ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της αμέσως μετά την καταστροφή του 1922.

Εφτά κείμενα για τη ζωγραφική του Paschalis

Το δεύτερο, του αναλυτή έργων τέχνης Δημήτρη Παντελίδη που αφιέρωσε  τα διαβάσματά του και την αίσθησή του στην τέχνη και την αρχαιολογία, αφορά σε εφτά αναγνωστικές συναντήσεις του με το πολύσημο έργο του διεθνώς καταξιωμένου Αλεξανδρουπολίτη ζωγράφου Πασχάλη Αγγελίδη, και αφορά σύντομα κείμενά του πλαισιωμένα με είκοσι έξοχα νέα ζωγραφικά έργα του Πασχάλη. Την επιμέλεια του τόμου είχε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Αγγελίδης, τις τυπογραφικές διορθώσεις ανέλαβε η συντοπίτισσα Ισιδώρα Καρταλάκη και τη γραφιστική επιμέλεια η Εμπρού Γιουσούφ.

Καλοτάξιδα και τα δύο να μην ευχηθούμε;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.